24 Април 2024сряда23:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Шефът на "Пирогов" вижда рекет в действията на касата

От НЗОК преведоха парите за април на всички болници

/ брой: 121

автор:Аида Ованес

visibility 1393

Парите на "Пирогов" още не са преведени, а предложеният от столичната РЗОК договор всъщност е протокол, заяви вчера сутрин на нарочна пресконференция директорът на "Пирогов" проф. д-р Стоян Миланов. По думите му това е форма на рекет. По думите му, в предлагания договор е намален броят на интензивните легла в лечебното заведение, които досега не били лимитирани, но вече се предвиждало броят им да бъде 32. "Т.е. касата ще плаща за 32 легла с постоянна заетост за цялата година. Какво да правим с 33-ия пациент, който легне на интензивно легло", попита проф. Миланов.
За договора той каза, че е изпъстрен с дивотии, дори имената на лекарите в договора били различни. "Знам 1800 имена, но нито едно от тях не е в този договор. Тук има имена на хора, които не работят в тази болница. Общо взето само моето име е вярно", каза Миланов. В същото време от касата му съобщили, че няма да преведат парите на болницата, ако не подпише договора, което проф. Миланов определи като форма на рекет. Заради неплатените осигуровки на служителите всеки ден "Пирогов" плаща по 1500 лв. лихви на НАП, а за 6 дни това прави един кувьоз, пресметна болничният шеф и подчерта, че около 700 души от работещите са със запорирани сметки.
През болницата годишно минават поне 250 хил., а около 45 хил. остават за лечение. "Пакетът "Спешна помощ" се появи в пространството и изчезна. Над 50% от хората, които постъпват в спешното отделение на "Пирогов", са неосигурени", каза Миланов. По думите му все пак неосигурените в годините са намалели. Въпреки проблемите проф. Миланов увери, че болницата няма да спре спешния прием на пациенти. Миланов разказа, че преди време потърсили медицинска помощ двама пациенти в една възрастова група и със сходни неспешни диагнози. Единият бил приет за консервативно лечение, тъй като е преценено, че не е остро заболяването и не е необходима незабавна операция. От касата глобили болницата, че приела болния, вместо да бъде лекуван в извънболничната помощ. Другият пациент не бил приет в болница по преценка на лекаря, който след преглед изписал лекарства и посъветвал пациента при поява на симптоми незабавно да отиде на преглед. Пациентът обаче се оплакал, че не е приет в болница, и "Пирогов" е глобен за това. 
Малко след пресконференцията на директора на "Пирогов" от НЗОК съобщиха, че 100% от парите за април са преведени на болниците в страната.
На редовното заседание на Надзорния съвет на НЗОК в понеделник било решено да се преведат авансово парите на болниците, които са подали заявления за сключване на договори или на допълнителни споразумения, но още не са подписали тези договори със съответната РЗОК. В София например от 84 болници все още не са подписали договор с касата 18, но и техните пари за април са преведени, уточниха пред ДУМА от НЗОК.


Спешните медици питат за стандарта

Спешните медици от извънболничната и болничната спешна помощ се присъединяваме към недоволството на спешните медици от УМБАЛСМ "Пирогов", пише в декларация на специалистите във връзка с политиката на МЗ в областта на спешната медицина през последния месец. "От един месец промените в спешната помощ бяха стопирани, а дадените обещания за увеличаване на заплатите ни не бяха спазени. Нормативният хаос в здравеопазването увеличи натиска върху структурите на спешната помощ и ние работим в условия на нарастваща агресия и хаос", пише в декларацията. От нея става ясно, че в средата на април са приети нормативни актове, които практически обезсмислят новия медицински стандарт по спешна медицина. В методиката за финансиране на дейности от МЗ не е предвидено финансиране на структурите, залегнали в новия стандарт. "Пет месеца безрезултатно очаквахме изпълнението на обещанията за повишаване на заплатите ни, но те са увеличени само в част от ЦСМП от 6 до 10%, а в почти всички 34 спешни отделения и в ЦСМП София получихме старите си заплати. Настояваме МЗ да ни информира в конкретни срокове кога ще започне прилагането на стандарта по спешна медицина и кога и с колко ще се повишат реално заплатите ни", пише в декларацията.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ