Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Колумнисти

Балонът се надува

Николай Коев

3. Юни 2016 , брой: 123   1016   0Преди дни във Варна случайно попаднах на нещо интересно и добре организирано. Деца, а и не само, правеха учудващо големи и еластични сапунeни балони. Оказа се, че това е специален ден на издигащите се сфери от субстанцията за хигиена, чийто полет неизбежно завършва с трясък за радост на едни, но и за разочарование на други. Та си помислих по този повод за блуждаещите политически "сапунени мехури", които първоначално се надуват безмерно от амбициозни бездарници, а след това се пукат ли, пукат. Пък нашенецът вече така е свикнал на тази канонада от взривени намерения на сега управляващите, че се предава все повече на недоверието, което, току-виж и най-после, придобие и някакъв израз на някаква съпротива.
Само през последната седмица няколко пъти станахме свидетели на зрелищен пукот на замислите на водещия политически субект в държавата. След много недомислия и възникващи въпроси вездесъщият финансист Горанов оттегли подготвените промени за изплащането на пенсиите от т.нар. втори стълб. А той и повереното му министерство усилено лобираха за вкарването на парите на хората в общ кюп и спестените средства да не могат да се теглят авансово и наследяват. При това се демонстрираше направо бащинска загриженост да не би натрупаните вноски да се вземат наведнъж и по този начин да се намалят пенсиите от Държавното обществено осигуряване. Затрогващо е това намерение за концентриране на парите на "отговорно" пазене. Но идват избори и гласоподавателят не трябва да се дразни. Затова за кой ли път ГЕРБ включи на заден ход и прехвърли този все пак горещ картоф на синдикатите, Комисията за финансов надзор и бизнеса, което означава продължаване на оживената дискусия по темата. Да си говорят, значи, а след това "наши" експерти, т.е. тези от финансовото министерство, ще решат най-демократично и справедливо.
Хайде да се ослушаме за един друг спукан сапунен мехур тези дни. На срамните сметки в ущърб на увеличаващите се, а не намаляващи бедни граждани у нас. И този позорен пукот впрочем е свързан с недаването на пари, а прикритото им икономисване за неизвестни цели. Оказва се, че хората, които не могат да си плащат тока, са се замогнали стремглаво. Едва ли не за броени дни. Останали някакви си мижави 14 процента, а само преди четири месеца според енергийния министър били два пъти повече. Може би енергийно бедните масово са изчегъртали ликовете от лотарийните фишове на любими актьори от телевизионната сага "Под прикритие" и са ударили пак масово големите пари. Затова именно са, меко казано, странни сметките на странните хора по върховете на временната власт в асистенция със скъпо платени на добри "отоплени" места европейски бюрократи.
И пак сапунен гръм, но този път с проблемния Закон за електронните съобщения, който пък депутатите си гласуваха чинно на първо четене. Голям пиетет, душа дават управляващите днес за слухтене, искат всичко да знаят. А сега и за потока от трафични данни и съобщения в интернет. То ако записаното в текста "обосновано предположение" е наистина обосновано и гарантира лична и обществена сигурност, няма проблем. Но все пак остава горчивият привкус за освобождаване на полицейски произвол и спекула по всякакви, включително и политически причини. Затова на ход отново е задният ход и сега се правят поправките, за да се вкара законовата норма в що-годе нормални рамки и не се влиза в противоречие с вече изразеното несъгласие по казуса на Конституционния съд. Ще успеят ли или не народните представители, ще видим. Или пак по политически съображения ще оставят закона за "по-добри времена". Все пак сме в изборна година.
Ето такива гърмежи на недоразумението изпълниха дните ни в европейска и оглозгана България. Където в столицата вече се возим на градски транспорт за 1,60 и при това ни уверяват, че драконовското повишение засягало малцина. Интересно е дали сред тях ще бъдат и редовните гратисчии от известен етнос. А, питам се, защо избраници народни с власт направихте невъзможно придвижването за много хора с критично ниски доходи, но пътници с билет, за които не са посилни дори рекламираните достъпни карти? И с тези скромни приходи ли ще възстановите рухналата инфраструктура в извънцентралната градска зона? Или може би глобално разчитате на яки приходи от приватизацията на "Напоителни системи", които засега са все пак в забранителния за това списък. А вероятно и от сухата пара от концесията на летище София. И от... от!
Вероятно си спомняте за детската игра "Балонът се надува", който накрая "... става на парчета". Та не е излишно да се сещаме понякога и за детските години!

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"