Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Май 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

На първа страница

Диана Добрева поставя "Вълци" в Пловдив

С тази пиеса театърът ще открие двадесетото юбилейно издание на фестивала "Сцена на кръстопът" през септември

Пенка Калинкова

3. Юни 2016 , брой: 123   936   0
Снимка


Носителката на "Аскеер" за най-доброто театрално представление през миналата година, режисьорката Диана Добрева, започва работа в Пловдив върху пиесата "Вълци", драматизация от Александър Секулов по "Трънски разкази" на Петър Делчев. Написани с използването на определени места на интересен диалект.
С този проект Пловдивският драматичен театър оформя трилогия от спектакли по съвременни български книги. В репертоара са "Сестри Палавееви" от Алек Попов, отново след прекъсване ще се играе и "Възвишение" по романа на Милен Русков.
Спектаклите на пловдивския театър връщат интереса към сериозната българска литература и бяха отбелязани с редица отличия - "Икар" за режисура на проф. Иван Добчев за "Възвишение", "Икар" за дебют на Боряна Братоева и Мила Люцканова за Кара и Яра в "Сестри Палавееви", "Аскеер" за мъжка роля на Бойко Кръстанов в творбата на Милен Русков.
"Трънски разкази" е книга, в която библейският свят на мъжа е разкъсван от вълчите зъби на инстинктите и смразяван от суровите очи на Бога. Воят и вопълът зловещо се надпяват, а човешката глутница е по-безпощадна от вълчата. Репетициите на "Вълци" започнаха на 1 юни. Това ще е първата постановка, която ще оживее на обновената след пожара пловдивска сцена. С нея театърът ще открие двадесетото юбилейно издание на фестивала "Сцена на кръстопът" през септември. За една от ролите е поканен Герасим Георгиев-Геро, участват още Добрин Досев, Ивайло Христов, Венелин Методиев, Красимир Василев, Ивана Папазова, Анелия Ташева...
За Диана Добрева това ще бъде първата й работа по съвременен български текст и се очаква с огромен интерес от театралната публика. В Пловдив се познават всичките й български спектакли - "Медея", "Макбет", "Казанова", "Декамерон", "Йерма", "Къщата на гнева", показвани досега на Международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът". Напоследък нейният спектакъл "Макбет", поставен на сцената на Албанския театър в македонската столица Скопие, беше показан на престижния международен театрален фестивал в Адана, Турция.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"