19 Април 2024петък18:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бирата съдържа най-малко калории

B чаша пиво има повече витамини B комплекс, отколкото в редица плодове и зеленчуци

/ брой: 123

автор:Альона Нейкова

visibility 2722

Съдържанието на калориите в пивото е едно от най-ниските в сравнение с редица храни и напитки. В една светла бира от 330 мл има около 148 калории, значително по-малко от тези в малък сандвич от 100 грама (250 kcal), 100 г порция пържени картофи (335 kcal) или 100 г колбас (340 kcal). Актуални данни сочат, че средната енергийна стойност на светлото пиво е около 43-45 kcal на 100 г (мл). С най-малко калории на 100 мл е безалкохолното пиво - 25 kcal, а с най-висока енергийна стойност е тъмното пиво. Енергийната стойност на 100 мл бира е по-ниска дори от любимия на всички ни портокалов сок, който има в състава си 47 kcal на 100 мл. Ликьорите и енергийните напитки също показват по-високи стойности - съответно 320 kcal и 64 kcal на 100 мл.
Тези и други любопитни факти от света на бирата бяха представени от популярния диетолог Ипократис Пападимитракос по време на пролетно парти, организирано от Съюза на пивоварите в България в Esterhasi Bar в София. Специалистът призова гостите да не приемат сериозно мита за "бирения корем", тъй като основният принос за натрупване на килограми е калоричната храна и липсата на движение. Ипократис Пападимитракос успокои всички любители на пивото, подчертавайки, че при умерена консумация всяка чаша бира може лесно и бързо да бъде стопена с лека физическа активност. Калориите от стандартна бира от 330 мл се изгарят за едва 10 минути тичане или 33 минути ходене. На любителите на карането на колело са необходими 12 минути, за да изгубят приетите калории. Но ако сте пили дори една малка бира, по-добре бъдете отговорни и отложете придвижването с велосипед, призовават пивоварите. За сравнение - 177 мл алкохолен коктейл (напр. пина колада) съдържат 644 kcal, които може да се изразходят с 37 минути тичане и близо час каране на колело.
Зад тези интересни данни стоят редица научни изследвания и доказателства. Нискоалкохолните естествени напитки като пивото имат в състава си голямо количество витамини и антиоксиданти. Нивото на тези полезни вещества дори надвишава това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци като ябълки, лимони, моркови, диня, пъпеш. При умерена консумация с 500 мл бира може да бъдат доставени от 9 до 27,5% от препоръчителния дневен прием на витамин В6, от 3,5 до 14,1% - на В2, и между 4 до 10,5% - за В3.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ