28 Март 2024четвъртък13:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП не подкрепи покупката на нови самолети и кораби за армията

Предложението е закъсняло, армията отдавна има нужда от изграждане на нови бойни способности, заяви Ангел Найденов

/ брой: 123

автор:Юлия Кулинска

visibility 24

БСП не подкрепи вчера проектите на МС за закупуване на нови самолети и кораби за армията. Против се обявиха социалистите, "Атака" и двама независими депутати. Единствен Ангел Найденов гласува "за" решението за модернизация на армията в разрез с решението на парламентарната група. Не се сбъднаха думите на бившия председател на БСп Михаил Миков, който в сряда вечерта написа във фейсбук, че с недоумение чул как от новото ръководство и отделни народни представители са убеждавани за подкрепа на проекта за решение. Соцдепутати отрекоха категорично да е имало подобни уговорки.
За закупуването на нови самолети гласуваха 123 депутати, 29 бяха против, а 4 се въздържаха. Покупката на кораби бе подкрепена от 111 души, 30 се обявиха против и 2 гласуваха "въздържал се". Плановете са до края на тази година да бъде сключен договор за придобиване на 8 самолета, които ще се платят и доставят в периода 2018-2020 г. До 2023 г. ще бъдат закупени още толкова. Не е обявено дали става дума за нови или за употребявани машини, като според военния министър Николай Ненчев и двата варианта са възможни.
Инвестиционният проект за закупуване на два патрулни кораба ще се реализира в период от 5 години.
По време на дебатите Найденов заяви, че решението е закъсняло. Армията отдавна има нужда от изграждане на нови бойни способности, отбеляза той. "Разходите достигат до респектираща сума, която надхвърля 5 млрд. лв. В това отношение вашите предишни 4 г. управление са едно загубено време", обърна се Найденов към ГЕРБ. Той изтъкна факта, че новите самолети и кораби решително превъзхождат старите по качества и възможности. Найденов настоя договорите за купуване да се съпровождат и с офсетни програми. Изрази обаче опасения, че няма яснота откъде ще дойде финансирането на проектите. Да не се получи така, че ще дадем ход на двата проекта, а след това придобиването да забуксува, предупреди той.
Днешното решение има стратегически и дори исторически характер, защото 12 г. след като влязохме в НАТО, започваме фактическото превъоръжаване на армията, заяви ген. о.з Михо Михов от АБВ, председател на комисията по отбрана.
Красимир Каракачанов от ПФ обяви, че армията ни трябва да е силна и боеспособна, но преди техниката трябва да обърнем внимание на хората в униформа. По думите му заради ниската мотивация над 4000 щата са свободни, а офицери, сержанти и войници продължават да напускат заради ниското заплащане.
Когато една страна е зле въоръжена, врагът чака на портите й, припомни Росен Петров от БДЦ. Според него днес дебатът не е за МиГ-офобия или МиГ-офилия, а за отношението на държавата към своята армия.
Илиян Тодоров от "Атака" обвини мнозинството, че са лакеи на Америка. Защо те не ни дават по 2,5 млрд. лв. на година за това, че ползват нашите бази, които сега са ни много нужни, обърна се той към управляващите. 


Атанас Зафиров:
Илюзия е, че сме в състояние да купуваме ескадрили и кораби за милиарди

"Това управление продава илюзии. На път е да продаде поредната илюзия, че бедна и ограбена България е в състояние да купува ескадрила самолети и да строи бойни кораби за милиарди". Това заяви от парламентарната трибуна Атанас Зафиров. Той определи като безотговорност намерението на отиващо си управление да даде 2,5 милиарда за покупката на самолети втора употреба вместо да ремонтира и модернизира собствените ни МиГ-ове, годни да носят бойна служба до 2029 година. Според него разликата в средствата може да се насочи към други, жизненоважни сектори като здравеопазване, образование и социално дело. "Откъде ще вземете парите, след като знаете прекрасно, че само с пиарски приказки за борба с контрабандата и измислени растежи няма да стане. Или ви се услади да вземате кредити, които други ще връщат? Кой ще плаща сметката, господин Ненчев?", попита управляващите социалистът.
Зафиров подчерта, че за последните 7 години ГЕРБ са управлявали 6 и ако наистина са имали желание, България вече можеше да има първите нови самолети. Армията трябва да се модернизира, но не за сметка на други бедстващи сектори, подчерта той. "БСП напълно подкрепя справедливите очаквания на обществото и на военнослужещите за модерна и боеспособна армия. Няма да приемем обаче това да става за сметка на други не по-малко бедстващи сектори, да се прави от политици със съмнителна мотивация", категоричен е Зафиров.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 144

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 164

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ