20 Април 2024събота13:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Хора птици в небето на България

Парапланеристите Ясен Савов и Веселин Овчаров ще се опитат да изминат над 400 км с един полет, прекосявайки страната ни

/ брой: 124

автор:Альона Нейкова

visibility 1769

Двама от най-добрите в парапланеризма българи - Ясен Савов и Веселин Овчаров, това лято ще направят опит да подобрят европейски рекорд по летене. Пилотите са приятели от деца и вече близо 20 години се занимават с този спорт.
В спорт, доминиран от Франция и останалите алпийски страни, Ясен Савов е първият източноевропеец, носител на титлата европейски шампион. През 2012 г. печели отличието в коронната дисциплина прелетно летене (cross country).
- Адски съм горд от тази титла, защото успях да победя най-големите в този спорт, и то на техен терен, във Френските Алпи - споделя Ясен.
Освен това е заемал всички места от почетната стълбичка в състезанията от Световната купа по парапланеризъм, а също така е рекордьор на България за най-голям затворен триъгълник с парапланер. Савов е смятан и за един от най-бързите в света, като по време на състезания се сдобива с прозвището Мистър Скорост (Mister Speed).
Весо Овчаров пък е единственият професионален акропилот в България и единственият официален атлет на "Ред Бул" от България. Световен рекордьор по инфинити тъмблинг в синхрон заедно със сръбския си колега Петар Лонкар през 2013 г., по време на първото издание на XPoint festival в Приморско. Весо има световен рекорд по тройно синхронизирано изпълнение на фигурата "инфинити тъмблинг" заедно с Петар Лонкар (Сърбия) и Ондрей Прохазка (Чехия). За първи път в историята на параглайдинга, пред очите на летяща с балони публика в Кападокия, Турция, тримата атлети изпълняват фигурата 126 пъти в абсолютен синхрон. Центробежните сили, които влияят на човешкото тяло при тази въздушна маневра, достигат до 7G, което не случайно я нарежда на първо място по сложност в този спорт. През 2015 г. е поканен като състезател в поредното издание на World Air Games в Дубай, което е огромно признание за световното му ниво като атлет. Там Весо се състезава в две отделни дисциплини: индивидуална акробатика и синхронна акробатика.
През лятото Ясен и Весо ще се опитат да приложат опита и техниката си на местен терен, за да подобрят европейския рекорд по прелетно летене, който е 420 км. Първи своя опит ще направи Весо през юни-юли, а след него в края на август ще излети и Ясен.
- За жалост програмите ни са много натоварени и не се засичаме, за да можем да го направим заедно, но и така преживяването ще си заслужава - разказва Весо.
И двамата ще тръгнат от Добрич, като целта им ще бъде да летят поне 9 часа без прекъсване.
- Ще следим времето, защото то е много важно за целите на подобен полет. В момента, в който видим, че е подходящо, ще направим и опита - разкри Ясен.
За разлика от предишните полети, които стартират около обяд, Ясен Савов ще излети сутринта, около 10 ч., и ще се задържи в небето до залез, около 19 ч.
За начинанието няма предвиден специален екип, разчита на приятели, защото в този спорт трудно се намират спонсори.
- През годината работя и с парите успявам да си плащам за участия в състезания, както и за подобни опити. Надявам се един ден и на тези спортове да започне да се отделя заслуженото, защото летенето е велико преживяване. Виждам как се случват нещата по света, там наистина се обръща внимание на парапланеризма - завършва Ясен.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ