20 Април 2024събота01:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БАН прогнозира

Недостиг на 400 000 работници след 15 години

Според икономисти и през 2030 г. българите ще напускат страната заради ниски доходи

/ брой: 126

автор:Дума

visibility 61

Недостиг на около 400 000 души работна ръка през 2030 г. прогнозират от БАН. Изчислението е направено на база на 5 на сто безработица. Това е изводът на авторите на годишния доклад на Института за икономически изследвания при БАН.
Според експертите, ако България запази сегашните темпове на икономически растеж, през 2030 г. разликата между доходите у нас и богатите европейски страни ще е достатъчно голяма, за да продължи да стимулира миграцията.
Парите, които българските мигранти пращат, показват устойчиво увеличение, сочи още докладът на БАН. От 300 милиона лева през 2000 г., през 600 млн. лева през 2007 г., до 1,3 млрд. лева през 2015 г. Според икономистите обаче тези средства не помагат на развитието на местната икономика, тъй като много малко от хората ги използват за бизнес, а основно отиват за потребление, образование и здравеопазване. Най-много пари отиват в Северозападния регион, както и в Централна България.
Страната губи население, заяви проф. Веселин Минчев. Напусналите България в последните 20 години не са повече от един милион души, но страната е миграционно изтощена, смята той. Държавите, които генерират миграция в ЕС, са Ирландия, Испания и Кипър. Испания ежегодно губи около 200 000 души от емиграция.
Според проф. Искра Баева половин милион българи в трудоспособна възраст нито учат, нито работят, и една от причините за това са ниските заплати, които не стимулират включването в пазара на труда. През 2014 г. домакинство с двама работещи и две деца има 6,2 пъти по-нисък доход, в сравнение със средните данни за ЕС. През 2001 г. обаче разликата е била 19 пъти.
Въпреки отчетения ръст обаче равнището на заплащане у нас през 2014 г. е под една пета от това в ЕС-28. Ако се допусне, че темповете на нарастване се запазят, то през 2030 г. заплащането в нашата страна ще бъде близо 50% от това в ЕС-28.
Икономистите от БАН препоръчват задържане на кадри у нас с повишаване на привлекателността на родния трудов пазар. Те искат и по-гъвкави форми за включване в заетостта на българските мигранти.
От БАН са направили анализ и на аграрния сектор. Оказва се, че родните фермери произвеждат едва 7% от ябълките за българския потребител, както и 22% от доматите на пазара ни са родно производство. За хляб пък се използват заготовки.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ