19 Април 2024петък16:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Родители в паника заради неприети в 1 клас деца

Няма места за бъдещи първокласници в най-близките им училища, оплакват се майки

/ брой: 126

автор:Деси Велева

visibility 2234

Родители от София са в паника, тъй като децата им не са приети в нито едно училище в 1 клас за следващата учебна година. Те са подали документи в най-близките им училища и е трябвало да ползват предимство по местоживеене. Въпреки това обаче за тяхна изненада децата им не присъстват в нито един списък на първо класиране. Някои от тях сигнализират, че имената на бъдещите първокласници липсват дори в списъка на резервите.
Живеем съвсем близко до две училища, ползваме точки заради това, но по някаква причина не сме приети, алармиха родители от район "Триадица", където се намират 19 СОУ, 22 СОУ и 51 СОУ. От подобни проблеми се оплакват майки и от жк "Бели брези", както и от центъра. Проблем има и с приема на живеещи около 134 СОУ (така нар. еврейско училище), в което се влиза с изпит и критерият "местоживеене" не е достатъчен. Въпреки че за близкоживеещите няма места в кварталните училища, в много от тях са приети деца от по-далечни квартали, жалват се още родители. Те разчитат единствено на второто и третото класиране, при които ще се освободят места от деца, приети на няколко места.
Подобни проблеми са възниквали и в предишни години, като често родителите от центъра са били насочвани да запишат децата си в крайни квартали, където имало достатъчно свободни места. Сега част от майките подготвят петиция срещу невъзможността малчуганите да учат в кварталното си училище. Те са против правото на някои училища да дават повече точки за деца на бивши техни възпитаници, а по-малко за местоживеене. Въпреки че изпитите за първи клас не са позволени от закона, има училища, които ги маскират като събеседвания с родители и ученици и правят подбор според резултатите от тях.
В момента всяко училище само решава какви критерии за прием да утвърди и колко точки да носи всеки от тях. Най-често основният е според адресната регистрация поне на един от родителите, която трябва да е направена най-малко половин година по-рано. Сред другите предимства при кандидатстване са наличие на по-голям брат или сестра, които учат в учебното заведение, месторабота на родителите в района или един от тях да работи в школото.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 220

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 204

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ