29 Март 2024петък03:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пазачи на тайни

/ брой: 128

автор:Светла Василева

visibility 1058

Всяка организация почива върху планина от тайни. Прозрението е на Джулиан Асандж, австралиеца, създал мрежата "Уикилийкс", благодарение на която хиляди документи, сочещи за правителствена и корпоративна корупция, станаха публично достояние. Тайните са особен вид валута. Притежават вечна конвертируемост. Дори днес, в епохата на демокрацията, и въпреки клетвите на управляващите за откритост, публичност и достъпност. По всяко време и едва ли не онлайн. Оказва се, че и нашенски корпоративни и държавни структури се изживяват като пазачи на тайни.
Вчера КТ "Подкрепа" огласи, че НСИ и енергийните дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго про" упорито не предоставят информация за потребителите, необходима на синдикалистите за анализ на структурата на енергийно бедните. Защо го правят ли? Вероятно защото има какво да крият. Вероятно защото се страхуват от онова, което ще последва, ако огласят реалните данни. Не знам.
Ето какво се получава обаче, когато информацията се затаява. През април 2015 г. кандидатът за председател на енергийния регулатор обяви, че енергийно бедни у нас са 61% от населението. Януари 2016 г. енергийният министър свали числото наполовина и обяви 30%. В края на май процентът претърпя нова редукция, за да падне на 14. Както е тръгнало, след време току-виж се изтъпани някой правителствен чиновник и огласи, че енергийно бедни у нас няма. Тази манипулация ще се случи с мълчаливото съучастие на НСИ и на енергийните дружества, които играят на страната на властта.
Преди време като пазачи на тайни се изживяваха други два нашенски гиганта - "Топлофикация" София и РВД. Вече не са, защото са задължени лица по Закона за достъп до обществена информация. Време е да вкараме в рамките му и останалите от енергетиката.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ