26 Април 2024петък15:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Денят без Ботев...

/ брой: 129

автор:Лозан Такев

visibility 88

2 юни, 12 часа. Сирени огласят града. Една минута. Повечето се изправят, други спират и отдават поклон за Ботев и загиналите за свободата на отечеството си. Но има и такива, които демонстративно вървят безучастно и нагло. Просто искат да ги видим как не се съобразяват нито с морала, нито със себе си, нито с признателността... Отново го видях на 2 юни - четвъртък, 2016 година, край цветята на "Димитър Петков", патрона на пазара, който също е сред почитаните в тоя миг.
А кой е виновен за всичко това, което става... Чух дори реплика, че почитаме комуниста Христо Ботев!? Докъде ще стигнем, ако все така разсъждаваме!? Ще има ли минута мълчание и утре на 2 юни поне!? При такова поведение на политици, управляващи, Министерство на образованието, при такъв президент, при такъв парламент...
Всъщност и аз се замислих. Защо 2 юни е денят НА Ботев? Не е ли по-точно, ако го отбележим като денят БЕЗ Ботев! Да, да денят без Ботев. Знаем ли отговора на въпроса КОЙ го е убил? Какъв е тоя неприятелски изстрел? Има ли приятелски огън? Къде е гробът му? Кой иска и на 2 юни да ни раздели!? 140 години не знаем къде точно е станало събитието. И всеки се упражнява в откривателство. Всеки казва: "Имаме новина!" Ботев е застрелян под паметника си на Околчица. На Вола!? Около Веслец... В местността Клена... В района около Купен... Къде по-точно, господа историци? 140 години никой не знае още кой е застрелял Войводата, защо, вярно ли е, че причината и тогава са били златото и парите... 140 години се питаме защо няма гроб. Къде са костите на поета-революционер? Вярно ли е, че е казал: "И аз съм тръгнал народ да освобождавам!" Значи и Христо Ботев си е отишъл от този свят млад и невинен, разочарован от своите, от сънародниците си. Доказано е, че куршумът не е турски... А неприятелски... Почти същото, както става и сега... Кой изпозастреля немалко известни българи, включително премиера Андрей Луканов, в последния четвърт век? И никой не намира следите на убийците.
И все повече се затвърждава мнението ми, че 2 юни е по-справедливо да го наричаме: ДЕНЯТ БЕЗ БОТЕВ. Поне докато установим някои исторически истини...
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 235

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 216

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 193

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 217

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ