29 Март 2024петък13:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Христина Митрева:

Няма да се отнемат права на категорийни работници

От 1 януари 2011 г. НОИ води индивидуални партиди, в които се трупат средствата, прехвърлени от професионалните пенсионни фондове, твърди управителят на института

/ брой: 68

автор:Ева Костова

visibility 2830

Христина Митрева е родена на 15 август в София. Завършила е ВИИ "Карл Маркс" (УНСС), специалност "Статистика". Работила е в Научен център по статистика, в Доброволен пенсионен фонд "България", застрахователно акционерно дружество "България-Живот", Главно управление "Социално осигуряване" към МТСП. Била е главен актюер и шеф на Главна дирекция "Анализ, планиране и прогнозиране" в Националния осигурителен институт. Преминала е допълнителни квалификации в Оксфорд, Единбург и САЩ. През 2009 става зам.-министър на труда и социалната политика,а от март 2010 г.е управител на НОИ.
Христина Митрева участва в проекти, свързани с координацията на социалното осигуряване към Съвета на Европа, Международната организация на труда, Международната асоциация по социално осигуряване, ЕВРОСТАТ, МВФ, Световната банка и др.
Владее английски,чешки и руски език. Омъжена с една дъщеря.
 


- Г-жо Митрева, отмина ли в НОИ напрежението заради промените в Кодекса за социално осигуряване, които засягат по-ранното пенсиониране на т.нар. категорийни работници. Този проблем бе дълго дискутиран от социалните партньори и породи недоволство и у наетите.
- Напрежението отмина, но работата на НОИ не спира. Ще припомня, че на основание на Кодекса за социално осигуряване от 1 януари 2000 г. работещите при условията на първа и втора категория труд задължително се осигуряват от работодател в професионален пенсионен фонд за ранно пенсиониране, независимо от възрастта. Сумите по техните вноски се трупат в индивидуални партиди на осигурените в професионалния фонд и когато се изпълнят условията за ранно пенсиониране по чл. 168 от КСО, те получават тази пенсия (по чл.68 от КСО) до навършване на възраста - 60 г. за жените и 63 г. за мъжете. Промяната, която влезе в сила от 1 януари 2011 г., се отнася за 45 000 души, родени между 1 януари 1955 и 31 декември 1959 г. - за жените, и между 1 януари 1952 и 31 декември 1959 г. - за мъжете, които биха се пенсионирали до 31 декември 2014 г., ако имат изпълнени условията за по-ранно пенсиониране при първа и втора категория труд. На тези лица към момента на прехвърляне на средствата от професионалните фондове към фонд "Пенсии" на ДОО трябваше да бъдат уточнени вноските и доходността по партидите им, както и да бъдат остойностени техните дялове. 
За периода до 31 декември 2010 г. работещите при първа и втора категория труд се пенсионираха по-рано от определената възраст по чл. 68 от кодекса по реда и условията, определени в параграф 4 от Преходните и заключителни разпоредби на КСО. Действието на този параграф бе продължено до 31 декември 2014 г. и в тази връзка от 1 януари 2011 г. е направената промяна в чл. 168 от КСО, съгласно която осигурените в професионален фонд придобиват право на пенсия за ранно пенсиониране от 1 януари 2015 г.
- На 1 март започна превеждането към партидите от пенсионите фондове към НОИ. Докъде стигнаха нещата?
- В края на 2010 г. броят на пенсионерите по параграф 4 е 164 949, като от тях за 30 915 души са прехвърлени средства от професионалните пенсионни фондове, а останалите са с натрупани права за ранно пенсиониране преди прекатегоризацията на труда в 2000 г. Общият размер на преведените средства към 2 март 2011 г. е 69 336 399 лв. от осем професионални фонда. Всички пенсионноосигурителни дружества (с изключение на "Доверие"), които управляват професионални пенсионни фондове, коректно и отговорно изпълниха своя ангажимент относно спазване на законодателната разпоредба и подадоха необходимата информация за осигурените при тях лица. Освен прехвърлянето на сумите от партидите, от 1 януари в ДОО ще постъпват и вноските за осигурените - 12 процента за първа категория и 7 процента за втора категория труд. 
- Какво става след прехвърлянето на парите?
- От датата на прехвърлянето на средствата на лицата във фонд "Пенсии" на ДОО, по силата на закона се прекратяват провоотношенията им с пенсионноосигурителното дружество, управляващо професионалния пенсионен фонд, в който са били осигурени, и от същата дата се закриват техните индивидуални партиди в дружествата.
От 1 януари 2011 г. НОИ води индивидуални партиди, в които се трупат средствата, прехвърлени от професионалните фондове и постъпилите в тях осигурителни вноски след 31 декември 2010 г.
- Значи не се губят права, както се опасяваха много хора?
- За тези, които не ползват правото си на ранно пенсиониране до края на 2014 г. чрез НОИ, а се пенсионират по условията на общата трета категория труд, средствата, натрупани в индивидуалните партиди, и внесените осигурителни вноски ще бъдат еднократно изплатени. Право да получат средствата по индивидуалните си партиди имат само хора, които не са упражнили правото си на ранно пенсиониране по споменатия параграф 4 и са се пенсионирали по чл. 68 от КСО, тоест при условията на най-масовата трета категория труд. Останалите, които не са в този контингент, ще се пенсионират по-рано в професионален фонд от 2015 г. Това е променената разпоредба на чл. 168 в КСО, който досега важеше до 1 януари 2011 г.   
- А, не дай си боже, при случай на смърт наследниците може ли да загубят парите на осигурения?
- В такива случаи наследниците ще имат право да получат сумата по индивидуалната партида и натрупаните суми до смъртта на осигурения. Парите ще бъдат изплащани в шестмесечен срок от подаването на заявлението.
За получаване на средствата всеки от наследниците подава заявление в териториалното поделение на НОИ по последен постоянен адрес на починалия. Родител на непълнолетно дете може да поиска сумата за себе си и за детето с едно заявление. Нужен е документ за наследници, а сумите се изплащат по банков път. Документите се представят лично от всеки от провоимащите наследници.
- И все пак Комисията по финансов надзор обяви в т. нар. тълкувателно решение, че инвалиди и наследници на осигурени в професионалните пенсионни фондове ще загубят пари от прехвърлянето на партидите в НОИ. Обосноваха се, че досега инвалидите изцяло получаваха парите си, а по новия ред при инвалидизиране работникът ще получи само инвалидна пенсия от държавното обществено осигуряване, а ще изгуби сумите от професионалния фонд. Само наследствена пенсия занапред щели да получават и наследниците, а парите от партидата ще "изгарят". Това не е много радостна перспектива при голямото нямане днес.
- Не е точно така, защото досега инвалидите можеха да получават 50% от средствата по партидата в професионален фонд, а не всички средства. Освен това има разлика между размера на наследствената пенсия, ако тя е изчислена от 350 лв. от ДОО, и такава, изчислена от много по-малка натрупана сума по партидата на починалото лице. Трябва да се прави разлика между права, придобити при капиталов принцип на финансиране, и придобитите при солидарен принцип на финансиране. Поне засега правата в солидарния стълб - държавното обществено осигуряване, са много по-добре защитени за над 95% от осигурените и във втория стълб лица. Неслучайно в цял свят водещ остава солидарният принцип на финансиране особено в първите години, когата се променят системите за пенсионно осигуряване.
- В НОИ очаквате и решение на Конституционния съд.
- Ако Конституционният съд обяви нормата за противоконституционна, НОИ ще върне парите на 8-те дружества, въпреки че съгласно практиката решенията на Конституционния съд не важат със задна дата. Така че прехвърлянето няма да се окаже фатално. Ние изпълняваме закона, но ще се постараем тези фондове, които бяха коректни, да не се почувстват ощетени, както и осигурените при тях лица.
- Режимът на пенсиониране на категорийните работници се удължава, но не се ли намалява размерът на пенсията, опасяват се много хора?
- Режимът до 31 декември 2010 г. не се променя, само се удължава до края на 2014 година. До края на миналата година средствата на категорийните работници също се прехвърляха в НОИ. Режимът се удължи до края на 2014 г. с мотивите, че ранното пенсиониране през професионалните фондове е все още невъзможно, защото няма достатъчно пари за пенсиите на хората и те ще получават много по-ниски пенсии в сравнение с техните колеги, които са се пенсионирали по-рано. А това е основна пенсия, не е допълнителна.
Колкото до намаляването, ще посоча, че текущите годишни разходи на фонд "Пенсии" за тези осигурени са 693 милиона лева годишно, а за тези с прехвърлените средства - 189 милиона лева за година. Пак ще припомня, че през 2000-2010 г. от професионалните пенсионни фондове към НОИ са прехвърлени 109 милиона лева, а общият разход на НОИ е 450 милиона лева. Тоест разликата се покриваше от държавното обществено осигуряване.
- Да припомним кой има право да се пенсионира по реда на параграф 4 и на какви условия трябва да отговарят осигурените?
- Съгласно разпоредбата до 31 декември 2014 г. включително могат да се пенсионират хората, които са работили 10 години при условията на първа категория труд и 15 години при условията на втора категория, ако са навършили 47 години за жените и 52 години за мъжете при първа кетория, и 52 за жените и 57 за мъжете при втора категория, ако имат сбор от осигурителен стаж и възраст 94 за жените и 100 за мъжете.
Могат да се пенсионират след 10 години осигурителен стаж работници, инженерно-технически специалисти и ръководни служители, работили под земята и ненавършили 60 години за жените и 63 години за мъжете, при положение, че имат сбор от възрастта и осигурителния стаж 90 и 52-годишна възраст за мъжете и 47-годишна възраст за жените.
- За всичко това - срокове, права и информация къде да се обръщат хората?
- От НОИ ще бъде изготвено указание и информацията ще бъде публикувана на сайта на института. Важно е хората да разберат, че режимът, който беше до 31 декември 2010 г., всъщност не се променя, той само се удължава. Тоест в момента, в който човек придобие право за ранна пенсия и се пенсионира от фонд "Пенсии" на държавното обществено осигуряване, неговите средства от професионалния фонд се прехвърлят в НОИ и се включват в размера на отпуснатата пенсия (той вече няма право на тези пари, защото му се отпуска пенсия), а тя във всички случаи е по-висока. Тогава партидата му се закрива и той започва да получава пожизнена пенсия - 13 години по-рано за жените и 11 години по-рано при мъжете при първа категория труд, и 8 години по-рано за жените и 6 години по-рано за мъжете при втора категория. Режимът се удължи до 2014 г. и нищо по-различно не се е случило от това, което бе до момента.
Всички осигурени лица могат с т.нар. персонални идентификационни кодове, дадени им от НОИ, да проверяват средствата, преведени от професионален пенсионен фонд, и вноските, постъпили за тях след 1 януари 2011 г. във фонд "Пенсии" на ДОО.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 188

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 182

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 196

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 157

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ