26 Април 2024петък23:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Духът на Парцалев

Смехът е велик тогава, когато ви кара да надмогвате болката

/ брой: 131

автор:Ина Михайлова

visibility 5356

"Отдавна, отдавна го няма Актьорът,
но времето няма над спомена власт.
И помнят го още нормалните хора,
и помни го всеки от нас!..."
("Песен за Георги Парцалев", Дулинко Дулев)

"Смехът облагородява човека, прави го по-възвишен, по-мъдър. Смехът е философия, оптимизъм, вяра... Смехът е сериозно нещо. Не можем да караме хората да се смеят на глупости." Думите са на големия Георги Парцалев. Ще се съгласите, че смехът е велик тогава, когато ви кара да надмогвате болката.
Той не е имал свой дом. Не е имал семейство и наследници. Бащината му къща в родния Левски е съборена отдавна. Обезщетили фамилията с апартамент, който стои затворен и днес.
Малцина знаят, че Георги Парцалев е роден в Левски - градче, разположено, както казват местните хора, в центъра на България. Завършва гимназия в Плевен. Баща му иска да го направи лекар и младият Георги е записан да следва медицина в София. Веднъж бащата, сравнително заможен търговец, отишъл да види какво прави синът в столицата. Не го намерил на лекции, бил на представление. По това време Георги Парцалев участвал в артистични сценки в циркови програми. Още като дете в Левски той организирал и сам поставял училищни пиеси, а приятелите му били неговата театрална трупа.
За да контролира студента, семейството се преместило в София. По това време била разрушена и родната къща на комика. Продължението е известно. Контролът дотолкова успял, че през 1956 г. Парцалев започва работа в Сатиричния театър, а през 1958 г. идва първата му роля в киното във филма "Любимец 13", в който си партнира с Апостол Карамитев. През 50-те и 60-ти години на миналия век пътуващите естрадно-сатирични концерти го правят толкова популярен, че се превръща в жива легенда на родната комедия. Следват незабравими участия във филмите "Привързаният балон", "Кит", "Петимата от Моби Дик", "С деца на море", "Сиромашко лято", "Баща ми бояджията", "Два диоптъра далекогледство", "13-та годеница на принца". Голямата му мечта да играе Дон Кихот в театъра не се сбъдва. Умира през 1989 г., десет дни преди датата на т.нар. промяна. Кой знае как щеше да гледа на всичко, което се случи, питат се днес неговите съграждани.
В родния му Левски на него е кръстена улица, читалището също носи името Георги Парцалев. А от 2005 г. се провеждат театрални празници, посветени на комика. Местните хора ги наричат "Парцалеви празници". Всеки ден се прожектира филм с негово участие, а вечерта има театрално представление. Гостуват негови колеги от близо и далеч, отбиват се почитатели. За да си спомнят с усмивка за големия Георги Парцалев.
И да прекрачат музея, създаден по негова инициатива и с негови вещи. Как бил учреден ли? Като звезда комикът често се отбивал в градеца. Последно гостувал на 60-годишния си юбилей. Имало мило тържество, връчили му и ключа на града. Тогава изразил желание да дари всичко, каквото има, на родния Левски. Последната му воля изпълнила неговата майка. Понеже родната къща била отдавна разрушена, общината взела решение експозицията на художествената галерия да се премести на втория етаж, а на първия подредили дома на Парцалев.
Днес в музея на легендата на българската комедия няма тълпи от хора. Кой се отбива в малко градче като Левски? Няма реклами, няма и средства за поддържане на това мило и уютно кътче. Ако има фестивал или по време на традиционните юнски празници на изкуствата, минават групи. Входът е без пари. Може поне да е символичен, за да поддържате това място, отбелязвам пред уредничката. Тя не обръща внимание, просто ни води в света на Парцалев. И учтиво ни кани да дойдем през юни, за да усетим атмосферата. Или на 31 октомври, за да запалим свещичка в памет на най-тъжния български комик. През зимата не е добре да идвате, не отваряме, защото не отопляваме, едва отбелязва тя. Тъжно. Поради този факт не могат да се съхраняват в музея и голяма част от иконите, които е колекционирал Георги Парцалев. Казват, че общо са над 120.
Всеки може да влезе и да се докосне до големия Георги Парцалев. Да пипне сценичните му сака, да се снима с царския халат, с който е играл в емблематичната си роля във фантастичната комедия на Братя Мормареви с режисьор Иванка Гръбчева "13-та годеница на принца". Да поседне на старинните столове. Да докосне грамофона, за жалост без фуния. Да прокара пръсти по седефените инкрустации на писалището и огледалото.
Въпреки славата големият артист така и не си е купил апартамент в София. Живял е под наем. Приятелите му разказват, че в дома му всичко било красиво, изтънчено, подредено с вкус. Усеща се от пръв поглед. Посетителите на музея могат да се насладят на уникалния шкаф с дърворезба, който актьорът откупил от аристократично семейство от Русе. По него няма грам метал или пирон, сглобката е дървена, уточнява уредничката Маруся Панайотова. Всички мебели са от ХІХ в., а като страстен колекционер на старинни вещи Парцалев се е отнасял с грижа към тях. Казват, че по антиките го запалил приятелят му Енчо Багаров.
Прекрачиш ли прага на музея, посрещат те очите на Георги Парцалев. Големият портрет на стената е дело на любител художник, съгражданин на великия комик. Грабва те и те кара да се усмихваш тъжно. И да вярваш, посядайки на стола, че духът на Парцалев е тук и чака добри люде да го посетят.
Комиците са тъжни хора. И Парцалев е бил такъв. Усеща се в музея в Левски. Неговата атмосфера разбива толкова митове. И създава нови. За красотата, която Парцалев е ценил може би повече дори от смеха. Но "красотата на истината... Истината за света, за човека, за неговата нравственост, за отношенията между хората." Съвременен Дон Кихот, нали?


Празници на изкуствата

13 юни
10,30 ч. - Прожекция на филма "С деца на море"
19 ч. - "Чешити" по Чудомир, ДТ "Рачо Стоянов", Габрово, драматизация и постановка Невена Митева

14 юни
10 ч. - Прожекция на филма "Петимата от Моби Дик"
19 ч. - "Любов за четирима" от Щефан Фьогел, ДДТ-Търговище, режисьор Андрей Калудов, с участието на Деси Бакърджиева и Васил Драганов  

15 юни
10 ч. - Прожекция на филма "Вечни времена"
19 ч. - "Женитба" от Гогол, Театър "Харизма Класик Ко" при НЧ "Съгласие", гр. Дебелец, режисьор Милен Иванов         

16 юни
10 ч. - Прожекция на филма "Темната кория"
19 ч. - "Бизнес" от Кирил Топалов, Театрален състав при НЧ "Г. Парцалев", гр. Левски, режисьор Веселин Плачков-старши                                                 

17 юни
10 ч. - Прожекция на филма "Роялът"
19,30 ч. - "Женско царство" от Ст.Л. Костов, ДКТ "Иван Радоев", гр. Плевен, режисьор Ива Николова


"Два диоптъра далекогледство"

"С деца на море"

"Сиромашко лято"

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ