28 Март 2024четвъртък18:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Таско Ерменков:

В доклада за енергетиката липсват виновните за днешното й състояние

Не съм много убеден, че ЕК ще има смелост да накаже двете "американски" централи, казва депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ

/ брой: 131

автор:Мая Йовановска

visibility 44

През миналата седмица Народното събрание гласува доклада за дейността на временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в България до 31 декември 2015 г. Комисията беше създадена с решение на парламента в началото на 2015 г. Заседанията й бяха закрити. Документът, дълъг 205 страници, представлява технически констатации, но липсват изводи как се е стигнало до проблемите в енергетиката. Интересното е, че той е подписан с особено мнение от почти всички членове на комисията, а един даже не го е и подписал.

"Заемът за БЕХ е на гърба на цялата държава и ние ще го плащаме"


- Господин Ерменков, докладът на временната комисия на НС за състоянието на енергетиката е подписан с особено мнение, даже има и депутат, изобщо неподписал. Каква е причината?
- Причината е много проста и елементарна. Състоянието на енергетиката в България не се е образувало вчера или завчера, то е резултат на 25-годишно систематично, деструктивно, безотговорно поведение на различни правителства към него. Тъй като в тази комисия имаше по един представител от всяка политическа сила, нямаше как да бъдат отразени всичките тези грешки, правени по време на отделни правителства - на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, първото правителство "Борисов", второто правителство "Борисов", на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, назначена от служебното правителство и определена от президента Плевнелиев. И ако всички тези констатации бяха влезли, някои нямаше въобще да го подпишат. Затова председателят Валери Симеонов реши да подходи по соломоновски - да махне всички онези уж спорни политически моменти и остави само технократските факти, които съществуват в доклада. Едни го подписаха с особено мнение, защото не бяха доволни от някои от констатациите вътре, другите пък го подписахме с особено мнение, именно заради това, че в него липсваха политическите оценки. В доклада на временната комисия липсват важните причини кой е вземал тези решения, кой е виновен за състоянието на енергетиката в днешния й вид. Защото да търсиш причините в последствията, а да не търсиш отговорност на тези, които са създали правилата, си е една полуистина.
Това, което е показано в доклада, е как отделни фирми са се възползвали от съществуващите правила за обогатяване. По-лоша от откровената лъжа е полуистината, защото тя е по-заблуждаваща, и това беше една от причините да подпиша с особено мнение.
Ние още от самото начало на заседанията се превърнахме в един разследващ орган на конкретни случаи и състояния на отделни фирми. Къде и какви пари не е дополучил някой, къде повече е плащал, какво е състоянието на АЕЦ "Козлодуй" и т.н. В доклада на основната електрогенерираща мощност в България - АЕЦ "Козлодуй", са отделени само две страници от общо 205. И една от тези две страници е за това имало ли е някакви нарушения при строителството на дъщерната ВЕЦ "Козлодуй", нямаше никъде обобщаване. Този доклад се превърна в сбор от отделни примери. И в крайна сметка от дърветата не може да се види гората. От отделни факти в насипно състояние не се виждат основните причини за случващото се в енергетиката.
- Защо се стигна до това положение на енергетиката?
- Когато говорим за "американските" централи, които всъщност изкривяват най-много свободния пазар на ток в България, трябва да кажем, че те представляват основна част от онази такса "задължения към обществото", която плащат всички - и обикновените граждани, и бизнесът. Причината е в това, че тези централи бяха с договори, които заробиха България, които заставиха България, или по-скоро НЕК като държавно предприятие, да изкупува и непроизведена електроенергия. Ние плащахме за електроенергия, която е непроизведена. Тези договори бяха подписани от правителството на Иван Костов в последните му дни. Ако някой пита защо и кой е виновен да има договори с "американските" централи, виновникът се нарича правителството на Иван Костов. В момента в електроразпределителните предприятия няма грам държавно участие. Те бяха продадени, даже в единия от случаите на друго държавно предприятие. Защото нашите държавни предприятия не могат да се справят, го продадоха на държавното дружество ЧЕЗ. Това е парадокс. Ами тогава да търсим друго правителство в друга държава да ни управлява. Електроразпределителните дружества бяха продадени по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски при заробващи условия, с едни огромни инвестиционни допуски, че след всички разходи да им осигуряват 16% годишно печалба. Това беше довършено от първото правителство на Борисов, който през 2012 г. доразпродаде и останалите 30%, които бяха до този момент държавна собственост. Така че, ако някой пита защо в момента имаме ЕРП, които са облагодетелствани от печалби, и държавата не може да ги контролира и да се намесва в тях, виновниците са правителството на Симеон Сакскобургготски и правителството на Борисов.
Следващото, от което обществото е силно недоволно, това са възобновяемите енергийни източници, начина, по който бяха въведени в експлоатация. Над 1100 от съществуващите 1300-1400 централи за ВЕИ, от които голямата част са фотоволтаици, бяха въведени в периода в края на 2011 и 2012 г. Като 60% от тях бяха въведени в последните десет дни на юни 2012 г. Две неща правят впечатление. Как ГЕРБ успя да осребри едно действие, което уж беше политика в енергетиката за запазване на околната среда, на практика обаче вкара сума ти инвеститори в капана. Това стана, карайки ги през 2011 г. да заплатят огромни гаранции за заявките, които са направили за строителството. А след това, в края на 2011 г. смениха закона за ВЕИ и въведоха срок до края на юни - кой каквото е построил, това е. И след тази дата минават на съвсем друг режим. И тези всички хора, които бяха си платили гаранциите, за да могат да направят едни нормални инвестиционни проекти, бяха принудени в рамките на 6 месеца да направят действия, за които обикновено се изискват около две години. И успяха - къде с нарушения, къде със стимулиране. Всъщност българската администрация показа, че когато я стимулират по подобаващ начин, тя е готова да направи подвизи. Защото документи, които обикновено се издаваха за година-година и половина, бяха издадени в рамките на един-два месеца. Говоря за администрацията на всякакво ниво, като се започне от Министерството на енергетиката, където се определяха рамките на играта, мине се през ДНСК, която дава разрешителните за въвеждането в експлоатация, и се стигне до общинските администрации, които преотреждаха земя за построяване на фотоволтаици, която далеч не може да бъде пета и шеста категория. Това нещо се случи през 2012 г. И ако някой пита защо в България има толкова много фотоволтаици и кой е виновен за това - виновно е правителството "Борисов 1".
Тук можем да стигнем и до регулатора, тогава Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Всъщност единствената комисия, която започна проверки на ЕРП, единствената, която сезира ЕК за това, че имаме опасност от прекомерна или неправомерна държавна помощ по отношение на "американските" централи, беше ДКЕВР от началото на 2014 г., по време на управлението на Орешарски. Тази комисия към края на своето съществуване беше установила някъде около над 2300 нарушения. И беше издала над 2300 акта за установяване на административни нарушения. Ако им бяха издадени наказателни постановления, по 30-40 хил. лв. върху 2000 акта, колко ли милиона щяха да влязат в държавата от нарушения. Обаче дойде служебното правителство, беше назначена нова регулаторна комисия, която смачка тези наказателни постановления. А повече от половината от тях по давност не можаха да влязат в сила. На другите пък бяха поставени минималните тарифи. В резултат на което нямаше никаква полза от това, което се случи. Ето още един виновник за състоянието на енергетиката - държавният регулатор.
Ето това са основните виновници енергетиката днес да бъде в такова състояние - политически безотговорни решения.
- Точно тези най-важни неща фактически са заметени от доклада или въобще не са включени в него.
- Те не са включени, някои от тях са намекнати, някои от тях са под линия, други между редовете, но пак ще повторя - под формата на полуистина, което е изключително опасно и страшно.
- Това означава ли, че има някакъв опит с доклада да се изпълни някаква политическа поръчка?
- Не знам дали има опит да се изпълни политическа поръчка, но 100% има опит да се изпълни икономическа поръчка от гледна точка на това, че не се бърка в същността на нещата, за да се оправят проблемите, а се кара по повърхността. Обърна се поговорката и стана виновен този, който изяжда баницата, а не този, който му я дава.
- Смятате ли, че от доклада ще последва нещо?
- Има няколко наистина фрапантни случая, които са описани и с които би трябвало да се заеме прокуратурата. Имам предвид ВЕИ, които при строителството са завишили разходите, свързани с административноправното обслужване. Примерно по 3-4 млн. лв. са плащани на юридически фирми, които са свързани лица със самите собственици на тези дружества. Има случаи, в които има плащане, и фактури, издадени преди да бъдат въведени в експлоатация съответните съображения. Но това са конкретики, дреболии, не е онова, което ще определи и ще измени състоянието в енергетиката.
Никъде, даже в приложение, не е направен изводът, че съществуващата енергийна стратегия, която беше приета през 2010 г., е абсолютно нереалистична към днешно време. Тя и тогава беше нереалистична, не може да бъде изпълнена, поради което отдавна трябваше да бъде изготвена нова енергийна стратегия. И се питам - какви производствени мощности ще изграждаме, като не знаем какъв е потенциалът за по-ефективно използване на енергията. Всъщност този доклад се превърна в протокол, бих го нарекъл, обобщаващ нашите заседания, в които разглеждахме отделни случаи и накрая бяха обобщени. В него няма политически изводи, няма ги препоръките.
- Преди няколко дни покрай едни обвинения министър Теменужка Петкова за пореден път обясни колко се е подобрило състоянието на енергетиката.
- След като изтеглиха един огромен заем, с който БЕХ се разплати с "американските" централи, в енергетиката няма големи дефицити. Дефицитите се увеличиха обаче за цялото общество. Защото заемът за БЕХ е на гърба на цялата държава и ние ще го плащаме. Това правителство решава проблемите и дефицитите в отделните сектори на икономиката, като ги прехвърля върху гърба на обикновения данъкоплатец чрез сключването на заемни споразумения в най-различни обеми, с най-различни институции, с най-различни цели.
- Какво очаквате да бъде решението на ЕК, има ли недопустима държавна помощ за "американските" централи? И защо толкова се проточи това решение?
- В този контекст има три подвъпроса. Първият е защо и какво прави правителството вече една година, вместо да изпрати там министър-председателя или министъра, за да се ускори този процес. Защото няма кой знае какви големи проблеми да се установи е ли, или не е държавна помощ. Нищо сложно няма. Защо министър-председателят ходи в Европа, за да се потупа с някого по рамото, да се поусмихне пред камерите и да каже "слушкам" на поредните пагубни за България решения, които се вземат, а не се заеме с един наистина важен въпрос. А той е, че ние ежедневно плащаме тока, който идва или не идва от "американските" централи. Това е проблем, който трябва да бъде първостепенен. Но както виждаме, нито правителството, нито министър-председателят, нито министърът ходят там. Оправдават се: водим кореспонденция, те ни питат, ние пишем отговори. И така не се знае докога ще продължава.
Вторият въпрос е до каква степен ЕК ще се осмели, имайки предвид твърдия курс на подкрепа на американската политика, даже в ущърб на европейската, да се възпротиви. Като напише, че това е държавна помощ. Не съм много убеден, че ЕК ще има тази смелост да накаже двете "американски" централи. Да настъпи американските интереси в малка България, при условие че отстъпват в глобални интереси. В това число по линия на ТТИП, по линия на санкции, по линия на чиста икономическа политика, която трябва да бъде водеща за ЕС. Те отстъпват пред американските интереси. Не обвинявам американците, те защитават техните икономически интереси. Тук правилото е вярно - не е луд, който изяжда баницата, а който му я дава.
Третият въпрос е, дали ако бъде обявена прекомерна или неправомерна държавна помощ, няма да бъдем ние санкционирани. За това, че през 2007 г., при влизането ни в ЕС, не сме нотифицирали ЕС, че в България има такива договори. Тогава Кунева беше отговаряща, но нея по-скоро я интересуваше фактът как да закрием ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй".
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 274

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 294

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ