19 Април 2024петък13:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Датата

/ брой: 68

автор:Дума

visibility 762

Световен ден за борба с туберкулозата. Отбелязва се по решение на Световната здравна организация в деня, в който немският микробиолог д-р Роберт Кох обявява, че е изолирал бацила, причинител на болестта (1882 г.). Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, засягащо най-често белите дробове, но е възможно да порази и други органи. Причинява се от бактерии с изключителна устойчивост и повсеместно разпространение във външната среда.

1874 - ражда се Хари Худини, американски илюзионист от унгарски произход (умира 1926 г.). Започва да прави фокуси, когато е на 10 г. Известен с номерата самоосвобождаване от белезници и резервоари, пълни с вода, заключени с катинари. През 1900-а по време на гастроли в Европа и Русия впечатлява публиката с "изчезващия слон". В края на живота си издава книги, в които разкрива много от тайните на триковете си.

1885 - в Сливен се ражда Стефан Македонски, оперен певец (умира 1952 г.). Основоположник на Държавния музикален театър (1948 г.) и негов пръв директор, създал Подвижната народна опера и Студията за изкуства в София. Учи пеене и сценично майсторство в Москва, специализира във Франция и Германия. Артистичен директор и художествен ръководител на първата Варненска общинска опера. Първият носител на званието "народен артист" за България. След смъртта му неговото име носи Музикалният театър.

1911 - ражда се Джоузеф Барбера, американски художник аниматор (умира 2006 г.). Заедно с Уилям Хана създават "Хана-Барбера Пръдакшънс" - студио за анимационни филми, което произвежда анимации и игрални филми за период от 45 години между 1957 и 2001 г. Тяхно дело са анимационните серии за Том и Джери, семейство Флинстоун, кучето Скуби Ду, мечето Йоги и др. Хана и Барбера имат 8 награди "Еми". През 1991 г. компанията им е купена от "Търнър Броудкастинг", която използва архива от над 300 анимационни филмчета като "база" за програмната схема на новия специализиран детски канал "Картун Нетуърк".

1924 - в Берлин се ражда Славка Славова, българска актриса (умира 2002 г.). Завършва Музикалната академия и Висшата театрална школа в София. Изиграва десетки роли в Народен театър "Иван Вазов", Младежки театър, "Театър 199", "Сълза и смях". От 2005 г. "Театър 199" обявява ежегоден конкурс за камерна пиеса на името на актрисата.

1976 - пуснат е на вода танкерът "Хан Аспарух". Първият български 97 000-тонен танкер, изграден във Варненската корабостроителница. В края на 60-те и началото на 70-те години на XX в. българското корабостроене започва производство и строителство на по-големи и мощни кораби. През 2003 г. танкерът "Хан Аспарух" е нарязан за скрап.

1999 - НАТО предприема въздушни военни действия срещу Югославия. Бомбардировките са част от операцията, обявена в името на защита на интересите на албанското население в района. Точно в 20,38 ч. първите ракети удрят военни цели в Батайница. Въздушните удари продължават до 10 юни 1999 г., когато Белград се съгласява да оттегли силите си от Косово. На територията на областта са разположени многонационални сили под командването на НАТО. Администрацията на Косово е поета от мисията на ООН там. По време операцията представителите на алианса нито един път не наричат официално действията война. За тях е "въздушна кампания".

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 173

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 153

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ