26 Април 2024петък01:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Думи за референдуми

/ брой: 133

автор:Лозан Такев

visibility 1465

Десетилетия живяхме без референдуми. И сега като че ли искаме да наваксаме за година с пропуснатото време. И пак думи-думи-думи за референдуми! Тези дни прекалено често повтаряме думата референдум, нуждата от него, конституционността му и дори отделни шоумени преиграват с понятието суверен. Суверенът иска това, суверенът иска онова - всичко знае днешният гражданин с достатъчно телевизионно време, сценаристите му са готови на саможертва, само да прокарат своето лично послание от името и в името на суверена и народа! Пригласят им политици, социолози, пригласят им журналисти, избиратели...
А питахме ли същия този суверен иска ли да влезе в НАТО, иска ли да е част от Европейския съюз, иска ли бази на САЩ и НАТО в България? Защо нямаше референдум за АЕЦ, когато еврокомисарката Кунева с лека ръка спря блоковете, а сега рови в образованието на децата ни? Питахме ли народа си какво мисли за санкциите срещу Русия; питахме ли го дали да ходим в Украйна и да защитаваме процесите, които станаха на Майдана; питахме ли го искаме ли повече НАТО у нас и НАТО да ни пази от Русия? Питахме ли го същия този суверен за цивилизационния избор на страната ни? Питахме ли го иска ли да даде мило и драго за ново американско превъоръжаване на армията ни?!
Сега обаче ще го питаме колко да са депутатите в Народното събрание - 200 или 240 примерно. Ще го питаме иска ли задължително да гласува и да го глобяваме, ако не гласува правилно! Ще го питаме за електронния вот, за машинното гласуване, за гласуване по пощата, за субсидиите - дали да са по 11 лева на глас или по 10 лева. Ще правим референдум как да назначаваме полицейските началници в управленията, дори за мандатността евентуално, след като някои вече се пенсионираха в Народното събрание, а други продължават да се натискат за нов мандат, без конституцията да им позволява това.
Питахме ли го дали да се обяви периодът 1944-1989 г. за престъпен? Но го решихме и го натрапваме със същата лека ръка на всички останали. Защото така изнасяло на шепа политици. Защото на един от тях дядо му бил "репресиран", а фашизъм у нас не е имало, нищо че са избити невинни деца, жени, партизани, ятаци... Нещо повече - сега който спомене думата партизанин и ятак, подлежи на санкция. Поднесе ли цвете на паметника му - затвор! И глоба до 5000 лева! А защо не се даде думата на суверена сам да избере присъдата си...
Един ден няма да ги има вече повечето от тези, които направиха всичко това, и периодът след 1989 г. ще бъде обявен за престъпен, за още по-престъпен от всичко досега - защото се разпродаде всичко на безценица, няколко Българии отидоха в ръцете на шепа безотговорни властници! А две трети и повече от населението мизерства и ще гласува задължително, за да подкрепи това, което става в България - земята - земен рай...
Не се съмнявайте. Истината закъснява, но винаги, винаги идва при нас, както пееше в престъпното време Емил Димитров по стихове на Иля Велчев.
И тези думи-думи-думи за референдумите ще са минало. А ако за мое учудване се състоят, може и да са сбъдната мечта на някой демократ от бъдещето... Още повече че живяхме в "нема такава държава" след престъпния период 1944-1989 година! А вие изберете сами вярното. Нали сте суверен, както ви внушават всеки ден и почти всяка вечер от малкия екран!
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ