19 Април 2024петък14:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Не само руснаците са виновни

/ брой: 134

автор:Владимир Николов

visibility 181

Националният отбор по футбол на Русия бе наказан от УЕФА с последно предупреждение за изваждане от Евро 2016. Руснаците, които са домакини на следващия голям футболен форум - Световното първенство през 2018 година, всъщност висят заради поредица от хулигански изцепки на феновете на "Сборная" още в квалификациите за шампионата. Чашата на търпението обаче преля с нахлуването на руски запалянковци в сектора с английски фенове на стадиона в Марсилия по време на мача от т кръг в група В на шампионата.
Политиката винаги, или почти винаги, е била част от спорта, който уж трябва да обединява народите.
Още преди конфликта с Украйна редица политици подеха кампания да бъде отнето от Русия домакинството на Мондиал 2018. За да го получи Англия, например.
Част от русофобите трудно преглътнаха факта, че в рамките на 4 години страната на президента Путин организира Зимната олимпиада в Сочи 2014, стартове във Формула 1 и Световно футболно първенство.
В Марсилия руските фенове действали като командоси, твърдят заинтересовани и неутрални наблюдатели на сблъсъците на ултрасите. Обективните пък признават, че и англичаните достатъчно са провокирали руснаците с нецензурни подмятания към президента Путин и към друга "национална" гордост - сгафилата с допинг тенисистка Мария Шарапова, че са поругавали и  национални флагове на страната. "Въпрос на чест е да защитиш държавния си глава", биха казали някои. Дори когато тази чест се защитава с аргументите на футболни хулигани.
Мачът Русия - Англия беше обявен за рисков от френската полиция още преди началото на първенството. Такива са обаче и други мачове с участието на Англия. Родината на футбола отдавна е прочута с хулигански изпълнения на феновете, довели и до трагедиите на "Хейзъл" през 1985 г. с 39 загинали и на "Хилзбъро" 4 години по-късно с 96 жертви.
За също страдащите от комплекса "велика нация" привърженици на Русия европейското първенство се оказа удобно поле за изява. Но не на футболното, за съжаление.
Евентуалното отстраняване на "Сборная" от шампионата ще бъде прецедент в историята на футболните форуми. През 1992 г. пак по политически причини Югославия не бе допусната на Европейското първенство в Швеция заради "югоембаргото". Сега политическото напрежение неминуемо се отразява и на играчите, които след геройското равенство с Англия, бяха тотално обезличени от стартиралата със загуба Словакия.
За французите и организаторите на шампионата може би ще е най-добре Русия да отпадне още в груповата фаза. Иначе дори и новият оракул - пингвинът Флоке от зоопарка в Любенау, не може да предвиди какви сблъсъци могат да се разразят отново на територията на Франция между привърженици на Русия и Украйна, или на Русия и Германия във фазата на елиминациите.
А че спортът, и дори футболът, може да обединява, показаха феновете на Австрия и Унгария. Те пиха и пяха, снимаха се заедно преди мача в Бордо, а на стадиона ги разделяше само пътеката между секторите.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 220

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 204

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ