20 Април 2024събота15:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Станишев:

Време е да се погрижим за младите

В Брюксел бе даден стартът на кампанията на ПЕС за Европейски план за младежта

/ брой: 135

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1189

С Европейския план за младежта започваме пътуване към една по-добра Европа, която отново да се превърне в остров на надеждата. Време е за действие, нищо не е даденост. Така лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев постави в Брюксел началото на кампанията за Европейски план за младежта. "Днес европейските младежи са все по-разочаровани, наблюдаваме възход на екстремизма, национализма и ксенофобията. Колко е лошо положението, казват всички политици, но на практика не се реализира никаква политика", изтъкна Станишев. "Нашият план е амбициозен, но прост... Не приемам изказвания, че няма пари. Това е въпрос на политически приоритет, на политическа воля", подчерта председателят на ПЕС.
Европейският план за младежта, който среща широката подкрепа на представителите на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, на левите премиери в Европа, на младежки организации, на неправителствени организации и партиите членки на ПЕС, се състои от четири стълба. Първият е разширяване обхвата на Младежката гаранция, която също е постижение на европейските социалисти, като за това са необходими допълнителни 20 млрд. евро до 2020 година. Лорет Онкелинкс, зам.-председател на Социалистическата партия на Белгия, заяви, че благодарение на Младежката гаранция за 3 г. безработицата сред младежите в Брюксел е намаляла с 30%, като 5 хил. са започнали работа, а 64% от стажантите са си намерили постоянна работа. "Това е грандиозен успех и доказателство, че Младежката гаранция работи", изтъкна Онкелинкс. Тиебо Вебер, секретар по въпросите на младежите към Европейската конфедерация на профсъюзите, също отбеляза ефикасността на гаранцията във Франция. "Тя е доказателство, че не е просто европейска политика някъде там в Брюксел, а постига конкретни резултати", подчерта той.
Вторият стълб на инициирания от ПЕС план е разширяване обхвата на програмата "Еразъм+" за гимназиалното и професионалното образование. Европейските социалисти настояват за създаването на Европейска младежка карта за по-лесен достъп до културния обмен.
Четвъртият стълб е създаването на Детска гаранция, която да гарантира правата на децата.
"Европейските младежи днес са уморени, защото не виждат решения на кризите. Затова е необходимо да направим нещо за тяхното бъдеще", отбеляза Джон Кромбе, председател на Фламандската социалистическа партия. Той представи стряскащи данни, които илюстрират огромното разочарование сред младежите. Според проучване сред 2000 белгийски младежи 89% са обезнадеждени, че ще си намерят лесно работа, 83% пък смятат, че пропастта между бедни и богати ще се увеличава. Същият процент са убедени, че за достоен живот е необходимо да работят на повече от една работа. "През 2009 г. само Белгия даде 20 млрд. евро, за да спаси банките си", изтъкна Кромбе. Толкова искат и европейските социалисти за разширяване на обхвата на Младежката гаранция.
"Ние сме най-квалифицираното поколение на Европа. Провал на цялото общество е ситуацията, в която днес се намират младите хора", отбеляза от своя страна Лаура Слимани, председател на младежката организация на ПЕС, и призова: крайно време е да се действа.
"Европа трябва да осигури реално и добро бъдеще на младите, в противен случай Европа няма да има бъдеще", заяви Мария Жуал Родригес, зам.-председател на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.
Стартът на кампанията, подкрепен от министри, партийни лидери, представители на младежки организации, на профсъюзи и активисти от различни европейски страни, даде заявка за активна борба и отстояване на заложените в плана на ПЕС цели. Планират се серия от събития в европейските страни, които да представят плана, като в най-скоро време се очаква такова събитие в София.

(Сайт на плана youthplan.eu)

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ