29 Март 2024петък13:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Събеседниците на Борис Данков

/ брой: 136

автор:Боян Бойчев

visibility 1700

Всеки човек е една книга. Затова е интересен. Трябва да разлистиш страниците, за да го разбереш.
Спомням си как разговаряхме с Борис Данков за жанра интервю. Много журналисти си мислят, че е лесно, но то си има своите изисквания и затова хубаво интервю се прави доста трудно, ми каза тогава той.
Да успееш да се докоснеш до човека, да го накараш да се разкрие.
Държа в ръцете си неговата нова книга "Събеседници", издадена неотдавна от "Български писател". В нея са включени интервюта и литературни анкети, които журналистът във в. ДУМА и редактор на литературното приложение "Пегас" Борис Данков е правил през последните 25 години. Това са срещи на автора с именити български и чуждестранни творци - писатели, художници, артисти, певци, учени и общественици. В предговора към книгата той споделя, че се е върнал отново към тях, провокиран от таланта и творчеството на събеседниците, "към чието литературно и художествено наследство в една или друга степен сме длъжници като читатели и ценители на тяхното изкуство."
Във всяко интервю се усеща болката на журналиста и поета Данков за България, неспокойната му гражданска съвест, бунтуваща се срещу безвремието на последните 26 години. Основните теми, към които провокира своите събеседници, са: обезбългаряването, разграбването на държавата, предателството на националните интереси, посредствеността и демагогията на голяма част от политиците, промиването на мозъците на младото поколение, моралната и духовна деградация на нацията ни. Диагнози, изречени от най-будните умове на нашето време. Както и рецепти за тези диагнози: да бъде впрегнат интелектуалният потенциал на нацията, да се спрат политическите боричкания и конфронтацията, да бъдат отстранени от властта тези, които ни водят към самоунищожение.
Авторът е подредил текстовете в сборника в хронологичен порядък - така картината на драматичните явления и процеси, белязали нескончаемия преход, се откроява по-релефно.
"За неспокойния дух на тези (и не само на тези) творци сме длъжни да си спомняме по-често, за да не обедняваме духовно и да добием по-ясна и пълна представа за реалните последствия от преживения срив в края на XX  и началото на XXI век" - ни напомня Данков.
Всеки човек е една книга. "Събеседници" на Борис Данков е библиотека от книги - такива, които трябва да бъдат четени не само веднъж. Сега читателят има тази възможност.
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 188

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 182

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 196

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 157

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ