27 Април 2024събота06:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Да остана или да си тръгна

Британците "на кантар" за бъдещето си в или извън ЕС

/ брой: 137

автор:Галина Младенова

visibility 1659

Остават броени дни до референдума във Великобритания, на който жителите на острова трябва да решат дали да останат в Европейския съюз или да го напуснат. Днес целият свят е вперил очи в мъгливия Албион - какво ще решат британците: ще има ли "Брекзит"? А те самите са раздвоени. Последните проучвания на общественото мнение дават известен превес на привържениците на напускането на Евросъюза. Социологическите анкети уточняват, че по-възрастните поданици на Обединеното кралство са големите евроскептици, докато по-младите британци са по-склонни към запазването на членството в ЕС. Седемдесет процента от хората между 18 и 24 години искат страната им да остане в Евросъюза, докато 64% от хората над 55 години са за излизането от съюза. Във Великобритания възрастните са мнозинство и вероятно те ще определят съдбата на страната. А и на острова, както и у нас, към урните се отправят предимно възрастните хора, докато младите предпочитат да гледат отстрани, а това определено дава предимство на привържениците за напускане. Но да не забравяме, че младежта често е непредсказуема.
Междувременно кампанията и на двата лагера придобива все по-ожесточени размери. "В ненужен "скок в неизвестното" може да се обърне напускането на Великобритания от ЕС", предупреди премиерът Дейвид Камерън. Според него, ако страната се откаже от членството си в ЕС, това ще е "акт на икономическо и политическо самовредителство". От февруари Камерън не спира да предупреждава, че евентуалният "Брекзит" ще срине британската икономика. Излизането от ЕС ще отвори "черна дупка" в британските финанси, която ще погълне между 20 и 40 милиарда паунда, изтъква премиерът. Първи под ударите ще са пенсиите и разходите за Националната система за здравеопазване във Великобритания. Финансовият министър Джордж Озбърн на свой ред предупреди, че "Брекзит" ще доведе до сериозни последици и за въоръжените сили, тъй като се очаква орязване на бюджета им поне с 1 милиард паунда в резултат на всеобщия икономически спад в случай на излизане от общността. Британското Министерство на финансите публикува анализ, предупреждаващ за продължителна рецесия и очаквана загуба на до 820 000 работни места, ако гласоподавателите изберат излизане от Eвропейския съюз. Според анализа напускането на ЕС ще доведе до спад на цените на жилищата с 10-18% и ще предизвика необходимост от повече държавни заеми. Според документа средните седмични разходи за храни и напитки на едно семейство ще се повишат с 3% или 120 британски лири годишно, а разходите за дрехи и обувки ще нараснат с 5% или 100 британски лири годишно.
Лидери на Лейбъристката партия в 10 от най-големите градове на острова от своя страна припомниха, че членството е донесло на Великобритания доста облаги. Именно благодарение на това в градове като Бирмингам, Ливърпул, Манчестър, Кардиф и Глазгоу са били разкрити 63 000 работни места.
Лагерът на евроскептиците от своя страна побърза да определи тези предупреждения като "френетичен опит да се спаси една губеща кампания". Привържениците на напускането на Евросъюза са убедени, че това не само няма да навреди на икономиката на кралството, но дори ще донесе печалби. Според тях всяко едно британско правителство ще може да гарантира средствата, идващи сега от Брюксел. Основателят на компанията "Дайсън" дори пресметнал, че ако Великобритания напусне ЕС, британската хазна всяка година ще получава допълнително близо 10 милиарда лири. Евроскептиците отхвърлят предупрежденията, контрирайки, че именно протекционистката политика на Брюксел вдига цените.
Най-големият коз на евроскептиците обаче е проблемът с миграцията. Изглежда именно това, а не икономиката, тревожи британците най-много.
"Скокът в неизвестното" обаче може да се окаже много по-страшен от евентуални икономически проблеми. Анализатори от известно време предупреждават, че напускането на Евросъюза може да доведе до разпадането на цялото Обединено кралство. Шотландия вече заплаши, че ще излезе от състава на Великобритания, ако страната престане да е член на Европейския съюз. Основателят на Шотландската национална партия Алекс Салмънд се смята за един от най-прозорливите политици. Вярно е, че първият шотландски референдум за излизане от кралството не успя, сега обаче шотландските националисти биха имали много повече шансове да се измъкнат от опеката на кралицата. Те вече обявиха, че в случай на "Брекзит" ще подадат молба за членство в ЕС още на следващия ден. Да не говорим, че идеите за независимост незабавно ще обхванат и Северна Ирландия, и Уелс. Готови ли са британците да останат с територия с размерите на Словакия? Едва ли.
Британският референдум обаче сериозно разтревожи обединена Европа. Авторитетното германско сп. "Шпигел" дори се обърна към британците с призива "Моля, не си тръгвайте". Това ще е катастрофа и за британската икономика, и за икономиката на цяла Европа, смятат много от европейските лидери. Тревогата им е оправдана - приносът на Великобритания в бюджета на ЕС е голям, защото е голяма държава. Тя внася 14,5 млрд. евро годишно. Големите притеснения на европейските лидери обаче са, че излизането на Великобритания от общността може да провокира ефекта на "доминото" и да доведе до разпадането на целия Евросъюз. Проблемите в общността стават все по-очевидни, както е очевиден и неуспехът на политиците в съюза да се справят с тях. Евроскептицизмът и недоволството от Брюксел завладяват все повече европейци. Страховете от ефекта на "доминото" обаче изглеждат доста преувеличени. Да, много от членките на ЕС напоследък често се опълчват на евробюрократите, идеята за напускане на общността обаче не изглежда твърде популярна в Европа.
Неслучайно някои от европейските лидери  наскоро дори заявиха, че Европа ще стане по-силна, ако най-неохотният участник в съюза излезе от него. Британският в. "Телеграф" цитира един от тези "високопоставени източници", който предупредил Лондон "да не надценява важността си за бъдещето на ЕС". Брюксел също даде да се разбере, че не смята да прави повече отстъпки на британците.
САЩ също не са във възторг от нагласите във Великобритания. На пръв поглед Вашингтон би трябвало да е доволен от един отслабен Евросъюз - един конкурент по-малко. Разпадането на ЕС обаче може да доведе до колапс на трансатлантическия алианс. А американските глобални сили винаги са били подкрепяни от мощта на алиансите си. Самоналожената изолация на най-близкия европейски съюзник на Америка може да сложи началото на огромен разпад, тревожи се Вашингтон. Ето защо съвсем не е случайно, че действащ американски президент си позволи да посети друга западна държава в опит да повлияе на изборите, както направи Барак Обама.
"Ако британците са толкова глупави, че да напуснат Европа, може би американците са достатъчно луди, за да изберат Тръмп", иронизират американски медии.
И Русия не е очарована от британската идея. Тук на преден план са икономическите нагласи, които за Москва съвсем не са маловажни. А Евросъюзът е най-големият търговски партньор на Русия и напускането на Великобритания ще предизвика немалко трудности, като например безвизовото пресичане на граници.
"Русия е заинтересована от стабилен Европейски съюз, въпреки че някои у нас може и да се поблазнят от илюзиите, че ни е по-удобно да имаме работа с разпокъсан ЕС, с отделните страни", коментира доцентът от катедрата по интеграционни процеси в МГИМО Александър Тевдой-Бурмули. "Ако Великобритания напусне ЕС, ще възникне период от турбулентност, който Русия така и няма да може да използва за свои цели, но може нещо да загуби", подчертава експертът.
Изглежда май никой няма интерес от Великобритания извън Европейския съюз. Разбира се, какво ще е бъдещето на кралството, ще го решат самите британци на 23 юни. Ако мнозинството гласува за излизане от ЕС, на практика това ще се случи чак след 2 години - на 1 юли 2018 година. Тогава те ще се явяват трета страна за всички страни от Евросъюза - излизането и влизането в страната вероятно ще е с визи. Швейцария, която никога не е била член на ЕС, ще е по-близо до съюза, тъй като има споразумение.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви тези дни, че евентуалното излизане на Великобритания от ЕС ще се проточи най-малко седем години. Всяка от останалите 27 страни членки, както и Европейският парламент, ще трябва да потвърди окончателния резултат. А този период без съмнение ще отнеме поне 5 години, смята Туск и добавя, че отгоре на това "няма никакви гаранции за успех".
Френските политици обаче са по-резки. От Париж се чуват недоволни гласове, които настояват Великобритания да бъде отрязана незабавно от всички европейски договори в случай на "Брекзит". И според французите този процес трябва да мине колкото се може по-бързо, а не да "заема целия дневен ред на Европейския съюз". Германският канцлер Меркел също предупреди Лондон, че ще загуби всичките си европейски придобивки, ако напусне общността.
Всъщност ако британските избиратели гласуват за напускане на ЕС, страната ще има четири варианта за развитие, по подобие на други страни, които не са част от съюза, но търгуват с него, пише американският в. "Вашингтон пост". Един от вариантите е да следва примера на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, които са членове само на Европейската икономическа зона. Това ще създаде най-малко проблеми, но ако Лондон иска да възвърне суверенитета си, това не е добър начин, пише изданието.
Великобритания може да опита да последва модела на Швейцария с двустранни споразумения, оставайки член на икономическата зона - но това ще ограничи търговията с услуги и ще доведе до постоянни преговори. Швейцарският модел е толкова натоварващ за Брюксел, че европейските власти казват, че няма да позволят на Великобритания да го приложи, подчертава в. "Вашингтон пост".
Великобритания може да се опита да приложи канадския модел, който почти премахва митата и таксите за стоки, добавя американското издание. Канада обаче имаше нужда от 5 години за постигане на споразумение, а преговорите с Великобритания без съмнение ще бъдат по-сложни.
По всичко личи, че евентуален "Брекзит" няма да донесе очакваното благоденствие на Албиона.
И все пак как ще гласуват британците на 23 юни? Според социолозите те ще се обявят за излизане от Евросъюза. Букмейкърите са на противоположното мнение. А като правило техните прогнози са по-точни, тъй като не могат да си позволят да оценяват ситуацията наслуки, защото печелят пари от залаганията. По-голямата част от букмейкърските кантори (близо 80 процента) са убедени, че никакъв "Брекзит" няма да има.
Заслужава си да се вслушаме в букмейкърите, още повече, че здравият смисъл подсказва именно такъв резултат. А британците са убедени, че именно те са родоначалниците на здравия смисъл. Те твърдо вярват, че "common sense" е изконно качество на британците, за разлика от емоционалните италианци и французи, които заради прекаленото злоупотребяване с любовта и революциите се смятат за по-малко благоразумни. Докато британците се ръководят от разума, а не от чувства и интуиция. А да се руши Европа само заради лошо настроение съвсем не е разумно, пише в свой коментар "Дойче веле".
"Should I Stay or Should I Go" ("Да остана или да си тръгна"), пееше през 1981 година британската пънк рок банда "Клаш". На 23 юни отговор на тези думи трябва да дадат британците.


"Брекзит" (на английски "Brexit") идва от английските думи "Britain" и "exit" ("Британия" и "изход")


Не са малко и привържениците на членството в ЕС
БГНЕС


Бюлетините за референдума са готови, остава да видим резултатите
БГНЕС


Направете 23 юни ден на независимостта, призовава лидерът на ЮКИП Фараж
БГНЕС


Плакати, изобразяващи популярния бивш кмет на Лондон Борис Джонсън, яростен привърженик на излизането на кралството от ЕС, и кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп, са новата атракция в Лондон. Отгоре на плаката пише "Не "вътре" заради това?"
БГНЕС

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ