26 Април 2024петък01:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бъдеще за младите - бъдеще за Европа

Инициираният от ПЕС Европейски план за младежта предлага реална грижа за обезверените млади европейци

/ брой: 137

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1837

Средната младежка безработица е два пъти по-висока от средната безработица за всяка страна членка на ЕС - всеки пети европеец под 25-годишна възраст е безработен. Проектът "Милениум диалог" на Фондацията за прогресивни европейски изследвания (ФЕПС) констатира, че все повече млади хора не са включени в образователния и обучителния процес или в сферата на трудовата заетост. Откъснати от активно участие в обществения и политическия живот, младежите стават все по-големи антиевропейци и се превръщат в лесна плячка на популистки и крайни настроения. А приплъзването по този път е опасно, историята помни.
Огромното разочарование сред младежта на Европа се дължи на липсата на решения на редицата кризи, тресящи Стария континент, и на реална политика, насочена към тях. Един от основните проблеми - младежката безработица, се трансформира в безпътица. Това се доказва и от стряскащите данни, представени от лидера на Фламандската социалистическа партия Джон Кромбе. Голяма част от младежите в Белгия са убедени, че ще живеят по-зле от своите родители. 89% са обезнадеждени, че ще си намерят лесно работа. 83 на сто са убедени, че за достоен живот е нужна повече от една работа.
Днес Европа вече не е онзи източник на надежда за по-добър живот, категоричен е лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. За голяма част от европейските граждани Евросъюзът е твърде далеч от техните проблеми, а и се възприема като причина за тях. Пропастта между европейските елити и обикновените европейци се разраства. Защото на всеки ъгъл дори в лъскавата столица на ЕС Брюксел днес ръка подава просяк. Безспорно Европа се намира може би в най-трудната ситуация от създаването на ЕС. Именно в такива времена се раждат чудовища, както изтъкна пред представители на БСП, младежи, активисти и журналисти в централата на ПЕС в Брюксел Станишев и цитира Грамши, който казва: "Когато старата система умира и новата все още не е родена, се раждат чудовища." Не е ли обаче вината за тези чудовища в лицето на крайни националистически и ксенофобски настроения именно в традиционните политически сили с техния изчерпващ се кредит на доверие, които са неспособни да предложат алтернатива и да намерят правилните решения на многото проблеми? На този въпрос на ДУМА лидерът на ПЕС отговори, че традиционните партии носят много тежести, но в крайна сметка, който не работи, той не греши. "Наслагват се негативите, защото постиженията се смятат за естествена даденост, но грешките се забелязват", отбеляза Станишев. Той посочи дясното управление на Европа в годините на икономическата криза като причина за огромното разочарование, защото то е заложило изцяло на политиката на затягане на коланите. "Десните казват, че са нужни реформи и орязване на социалната държава. Цената на това е цялостно разкъсване на материята на обществото", убеден е лидерът на ПЕС.
"Днес имаме 10 леви премиери в Европа, но все още не сме доминираща сила", подчерта Сергей Станишев. Той даде за пример премиера на Гърция Алексис Ципрас като лидер на нетрадиционна лява партия, който присъства на срещите на левите лидери, защото осъзнава, че сам не може да постигне много. "Социалистите са тези, които спасиха Гърция от излизане от еврозоната, което щеше да има тежки последствия и за България", отбеляза Станишев.
От всички кризи в Европа днес младите са основен проблем. Защото, ако Европа не осигури реално бъдеще за младежта, то самата тя няма да има бъдеще, както изтъкна в Брюксел при старта на кампанията на ПЕС за Младежки план за Европа Мария Жуао Родригес, зам.-председателя на Групата на социалистите и демократите в Европарламента. За да не изгуби Евросъюзът битката за своето единство и бъдеще, за да възвърне доверието на младите, ПЕС изпраща силен сигнал към тях, като предлага конкретни мерки и политики, насочени към младежта. Младежкият план е част от по-мащабните предложения на европейските социалисти за прогресивни реформи в Европа, които през март бяха единодушно подкрепени от левите премиери в ЕС. Испанските и португалските социалисти дори изготвиха своите предизборни платформи на базата на тази матрица.
"Представете си студент, който завършва образованието си, но с години не може да си намери постоянна работа. Представете си дете, което расте без нито една книга. Представете си младеж, който никога не е ходил на театър, опера или концерт. Родители, които не могат да осигурят прехраната на детето си или не могат да си позволят необходимото лечение... Да действаме! Не можем да чакаме месеци, години!", така Сергей Станишев постави началото на кампанията на ПЕС, давайки заявка за активна борба за извоюване на поставените цели в състоящия се от четири стълба план. Какво предлагат европейските социалисти?

Разширена Младежка гаранция

През 2013 г. ПЕС извоюва Младежката гаранция с бюджет от 6 млрд. евро. "Малцина тогава вярваха в резултата. Разбира се, тя работи различно в различните държави, защото националните правителства също трябва да участват. В България тя не работи така, както се очаква", смята Сергей Станишев. Благодарение на Младежката гаранция обаче за 3 години безработицата сред младежите в Брюксел е намаляла с 30 процента, а 64% от стажантите по програмата са си намерили работа. Тези данни, илюстриращи ефективността на гаранцията, бяха представени от зам.-председателя на Социалистическата партия на Белгия Лорет Онкелинкс. Във Франция Младежката гаранция също работи доста добре и постига конкретни резултати, подчерта от своя страна Тиебо Вебер, секретар по въпросите на младежите в Европейската конфедерация на профсъюзите.
Европейските социалисти искат Младежката гаранция да се превърне в постоянен елемент от политиките на ЕС по заетостта. Те настояват за 20 млрд. евро допълнително финансиране до 2020 г., което да доведе до създаването на по-качествени работни места за младите. За да засегне по-широк кръг от бенефициенти, трябва да се разшири обхватът й. Днес тя действа за хора до 25-годишна възраст. ПЕС настоява тази граница да бъде до 30 години.
Европейските социалисти искат гарантиране на оптималното използване на Инициативата за младежка заетост с цел качествено изпълнение на Младежката гаранция. Искат по-точна оценка на всички въведени схеми заедно с младите хора, преодоляване на установените недостатъци и осигуряване на лесен достъп и широко ползване на съществуващите източници на финансиране.
В ПЕС са убедени, че Младежката гаранция трябва да е ефективен трамплин за младите да се включат в нови работни места в променящия се пазар на труда, включително в сферата на грижата за хората, на цифровия сектор и опазването на околната среда.

Образование

Вторият стълб от плана на ПЕС е образованието, защото именно то е изравнител на шансовете в живота на младите. Европейските социалисти искат разширяване на програмата "Еразъм+" за гимназиалното и професионалното обучение, за да може всички гимназиални ученици и тези в сферата на професионалното образование и обучение, независимо от техния профил, да се възползват от пълноценни международни програми за обмен, както и да се даде възможност на повече хора в икономически неблагоприятно положение да придобият международен опит.
ПЕС настоява за такъв тип образователна система, която да достига до всички млади хора, която стимулира развитието на ИT умения и компетенции за растеж и създаване на работни честа в променящия се пазар на труда, образователна система, която да подкрепя развитието на междукултурния обмен и засилването на сътрудничеството с гражданското общество.

Европейска младежка културна карта

Европа не е просто един пазар, а обща култура, духовност, ценности, убеден е Сергей Станишев. Затова, следвайки примера на италианския премиер Матео Ренци, който призова за всяко допълнително евро, похарчено за мерки за сигурност, да се изразходва по 1 евро за култура, европейските социалисти призовават достъпът до културни програми за младите хора да бъде увеличен. Политиката по отношение на културата трябва да бъде неразделна част от усилията за предпазване на младежта от радикализация, расизъм, ксенофобия и нетолерантност, от влиянието на популистки и националистически идеи и за засилване на тяхното активно и критично гражданско участие, убедени са евросоциалистите. Те искат да се разшири достъпът до култура, особено в периферните и икономически слаборазвити райони на Европа.
ПЕС настоява за овластяване на младите хора както в качеството им на потребители на култура, така и на създаващи културни продукти, чрез въвеждането на Европейска младежка културна карта - ваучер с определена стойност, съфинансиран със средства от европейските фондове, който може да се изразходва за всякакъв тип културна проява по избор на човека, който го притежава.

Детска гаранция

Последният, но не и по важност стълб от плана е насочен към децата, тъй като още от ранна детска възраст започва изграждането на личността. Основният акцент в този стълб е създаването на условия за равен старт в живота - нещо, което заслужава всяко дете. А днес всяко четвърто, а на места и повече дете живее в риск от бедност и социално изключване.
Този стълб обхваща кампанията на ПЕС за въвеждане на Детска гаранция, която стъпва на усилията на Групата на социалистите и демократите в ЕП и дефиницията, приета от Европейския парламент, според която всяко дете, живеещо в условия на бедност, трябва да има достъп до безплатно здравеопазване, безплатно образование, безплатни детски грижи, достойни жилищни условия, адекватно хранене.
В контекста на ревизирането на настоящата многогодишна финансова рамка на ЕС 2014-2020 г. европейските социалисти ще се стремят да създадат единно бюджетно перо за борба с детската бедност в Европа, която да обединява съществуващи фондове и инструменти. За да се гарантира, че това перо е реално обезпечено и се използва за борба с детската бедност, Детската гаранция ще бъде отделена и при необходимост ще се увеличават съответните бюджетни средства в съществуващите програми на ЕС.

А пари откъде?

Основният отговор на опонентите ни е, че няма пари, изтъкна Сергей Станишев. По думите му въпрос на политически приоритет, на политическа воля е да се осигури финансиране на мерките. "През 2009 г. само Белгия даде 20 млрд. евро, за да спаси банките си", отбеляза от своя страна Джон Кромбе. Точно толкова искат и европейските социалисти за разширяване на обхвата на Младежката гаранция.
Един от начините за финансиране на плана е прегледът на многогодишната финансова рамка на ЕС 2014-2020 г. и съответно нейното преструктуриране. Европейските социалисти се надяват, че ще постигнат резултати в този процес. От друга страна, средства може да се пренасочат и от някои европейски програми с по-бавно усвояване.
Инициативата на ПЕС повдига и въпросите за начините на собствено финансиране на ЕС. Част от това е борбата срещу укриването на данъци. Идеята за данък върху финансовите транзакции, активно подкрепяна от евросоциалистите, също е начин за вътрешно финансиране на Евросъюза. В момента само 10 страни са се договорили за неговото прилагане.
Разбира се, добри резултати не може да се постигнат само с европейско финансиране, нужно е и участието на националните правителства.

Активна кампания

Миналия четвъртък в сърцето на Брюксел, в присъствието на множество млади хора, европейските социалисти започнаха пътуване към по-добра Европа, за да я превърнат отново в остров на надеждата, както отбеляза Сергей Станишев. Те избраха втория път - вместо да стоят спокойно и да кършат ръце колко е лошо положението на младите в Европа, те заложиха на действието! "На думи всички са силни, но не е достатъчно само да обозначиш позицията си, трябва реално да направиш нещо", подчерта председателят на ПЕС.
В атрактивното събитие се включиха представители на Групата на социалистите и демократите в ЕП, на Групата на ПЕС в Комитета на регионите, представители на всички социалистически партии в Европа, младежката организация на ПЕС, Фондацията за прогресивни европейски изследвания, Конфедерацията на европейските синдикати и др.
Сега предстои трудната, но упорита кампания по набирането на подкрепа за целите в плана за младежта. Социалистите залагат и на силна кампания в социалните мрежи, за да стигнат до повече млади хора и да ги въвлекат в инициативата. "Младите хора трябва да бъдат в центъра на изпълнението на тази политика, трябва да се увеличи капацитетът на младежките организации", убеден е Тиебо Вебер.
Лорет Онкелинкс пък е категорична, че младежите и децата са бъдещето на Европа и инвестициите в тях са инвестиции в нейното бъдеще. "Имаме нужда да убедим младежите в ефикасността на европейската политика, която се грижи за тях реално, а не на думи и напразни намерения. Само по този начин ще си върнем доверието на младите в Европа", смята Онкелинкс.
Подробности за инициативата може да се намерят на сайта youthplan.eu. Междувременно ПЕС стартира и томбола с награда пътуване до Прага. Всеки желаещ да се включи е нужно само да посочи в коментар в социалните мрежи един от стълбовете на Младежкия план и да добави #Act4Youth към отговора си в социалните мрежи.


Председателят на Младежката организация на ПЕС:
Европа не е само на елитите

Ние сме най-образованото поколение на Европа... Провал на обществото е ситуацията, в която днес се намират младежите. Крайно време е да се действа. Това призова Лаура Слимани, председателка на Младежката организация на ПЕС. "Трябва да работим за реализирането на плана. Защото това е един от проблемите на ЕС - има много хубави идеи, но тяхното реализиране среща трудности, защото се блокират в Европейския съвет от някои страни членки или пък Европейският парламент не ги подкрепя достатъчно. Трябва да убедим всички, че Младежката гаранция работи и ще бъде по-ефективна, ако получи по-голямо финансиране. Да убедим особено ЕНП и правителствата на страните членки, че Европа не е само на елитите и трябва да се погрижи и за хората с различен социален статут", убедена е Слимани. Тя смята, че Младежкият план може да бъде насочен и към младите бежанци, за да помогне за тяхната интеграция.


В старта на кампанията се включиха представители от БСП, от Младежката организация на партията и активисти


Стартът на кампанията бе даден с атрактивно събитие в центъра на Брюксел. По интересен начин бяха представени четирите стълба от Младежкия план. На снимката: лидерът на ПЕС избра да "изразходи" своя ваучер за културно събитие, като си вземе книга
Снимки ПЕС

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ