24 Април 2024сряда04:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

6 кучета водачи започват обучение

Нов проект на фондацията "Очи на четири лапи" предвижда да се подготвят и асистенти за хора с двигателни проблеми

/ брой: 139

автор:Альона Нейкова

visibility 1380

Обучение в единственото за България училище за кучета водачи ще започнат Мърфи, Нобел, Нола, Нортън, Норико и Немо. Досега, през първите 10 месеца от живота си, те бяха настанени в приемни семейства, които изключително много им помогнаха да се социализират и да свикнат с градската среда, като следваха специално подготвен режим. На шестте кучета оттук нататък им предстоят истински тренировки, които ще превърнат прекрасните и умни черни лабрадори в очи на четири лапи с отговорна мисия. След завършването на курса дипломираните кучета водачи ще бъдат предадени на новите си незрящи стопани срещу символичната сума от 1 лев. За сравнение: цената на закупено и обучено в чужбина куче водач е над 25 000 евро.
Нова програма за обучение на кучета асистенти, специализирани в грижата за хора с двигателни проблеми, бе анонсирана от фондацията "Очи на четири лапи" и Мтел. Представянето се състоя по време на официалната церемония за кръщаване на кучета водачи, която телекомът провежда за девета поредна година. 
"Нуждаем се от институционално признание за каузата ни. Обучението на кучета асистенти трябва да получи политическа, законова и финансова подкрепа", подчерта председателката на фондацията "Очи на четири лапи" Албена Алексиева.
Кучетата асистенти са партньори на стопаните си, като им помагат да се справят с различни предизвикателства от всекидневието. Могат да отварят, задържат и затварят тежки врати, помагат при обличане и събличане, адекватно реагират в спешни ситуации, уточни Мартина Маринова, която обучава кучета асистенти.
"Само не ми прави данъчната декларация", духовито подчерта Петър Кичашки и направи атрактивна демонстрация какво може неговият голдън ретривър Мишо. Първото в България куче асистент, помагащо на човек с двигателен дефицит, подаваше на собственика си изпуснато портмоне, носеше ключове от скрина и дори се опита да вдигне монета от земята.
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ