26 Април 2024петък15:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Циганско лято

/ брой: 139

автор:Ева Костова

visibility 1032

КНСБ и фондация "Фридрих Еберт" организираха форум, където надълго и нашироко бяха обменяни идеи, мнения и предложения за социална интеграция на ромите. Експерти и синдикалисти се хванаха на лятно циганско хоро, с най-добри намерения сигурно. Опитаха се да разбият митове и да поговорят на воля по важни проблеми. Това добре, но на фона на многото стратегии, на многото правителствени и неправителствени напъни с пари от ЕС интеграцията все си е на кота нула. Затова и циганско лято 2016 не се отличава от това на 2015 със стария спор кое е първо - яйцето или кокошката.
Скрити капани за гражданския мир между етносите дебнат отвсякъде с нерешените икономически, социални и културно-образователни проблеми. Практиката многократно е доказвала, че добрата етнонационална политика започва с правата, но завършва с хляба. А хлябът при циганите не стига. Защото са по много гърла и повечето родители не работят. С ниското си образование те трудно се включват в програми за квалификация. И така кръгът се затваря, дори самите роми да имат желание да работят. Те натоварват социалното подпомагане, което пък поражда недоволство най-малко от страна на тези, които работят на едната минимална заплата. Според данни на Световната банка ромите са 10 пъти по-бедни от българите. Бедността е и причина за отпадане на децата им от училище. Но и образователната ни система не е подготвена да се справи с ограмотяването на ромите. Ако тенденцията се запази, в следващите години повече от половината роми ще бъдат неграмотни. Не за първи път се казва на думи, действия никакви. Завчера властта плю в лицето на учителите - нямало пари за тях, а синдикатите дори не гъкнаха. 
Всички етноси у нас еднакво носят тежестта на бедността и несигурността. Но тази система поощрява поведение на "заучената безпомощност" - "гладни, сме, бедни сме, никой не ни ще на работа". И животът в гетото продължава по свои правила. Огън да го гори и това циганско лято.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 269

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 255

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 223

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 244

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ