Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Май 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

На първа страница

Бляскави представления на Античния театър

Фестивалът "Opera Open" в Пловдив продължава до края на юли

Пенка Калинкова

23. Юни 2016 , брой: 140   1804   0
Снимка
Шестимата солисти, хор и оркестър на Пловдивската опера под диригентството на Лучано ди Мартино при откриването на фестивала

"Opera Open 2016" на Античния театър в Пловдив разпери ветрилото си и фестът бе открит с концертна програма с участието на шестима великолепни солисти - Цветелина Василева, Мариана Пенчева, Петя Иванова, Бойко Цветанов, Петър Данаилов, Деян Вачков, и хор и оркестър на Пловдивската опера под диригентството на Лучано ди Мартино. С тази концертна програма беше отдадена почит и на основателите на Пловдивската опера, един от първото поколение - тенорът Аврам Андреев, беше сред зрителите на първата седалка в античния театрон.
Италианското сопрано Доната Д'Анунцио Ломбарди партнира на тенора Камен Чанев в постановката "Мадам Бътерфлай" на 21 юни. Звездата пожела да отседне в бутиков хотел в "Капана", за да се потопи в артистичния дух на Пловдив. В другите роли видяхме и чухме Михаил Пулиев, Елена Чавдарова, Марк Фаулър...
Доната Ломбарди е от водещите интепретаторки на героините на Пучини. Носителка е на престижна награда от Пучиниев фестивал в Торе дел Лаго за претворяване на образите на Мими, Мюзета, Магда, Чо Чо Сан и главната роля в "Сестра Анжелика". Пее в най-престижните театри в Италия и в чужбина.
Но гвоздей в тазгодишната програма ще бъде първата постановка на пловдивска сцена на най-гледаната Вагнерова опера "Летящият холандец" на 24 юни от 21 ч. "Виновник" за събитието е диригентът Иван Ангелов, който покани солистите от Швеция Елизабет Стрид и Козма Рануер, както и младата талантлива режисьорка Магдалена Фуксбергер от Залцбург. Тенорът Бойко Цветанов също е част от звездния състав. Античната сцена ще бъде осветена от мултимедия от видеоартиста Арон Кициг от Берлин, а дизайнът на продукцията и костюмите е дело на художничката Николина Костова-Богданова.
Какво казва за музиката на Вагнер диригентът Иван Ангелов: "Не е вярно, че тази музика е сложна. Напротив, тя е много естествена и романтична музика, но, разбира се, изисква се емоционална и психологическа нагласа. Човек трябва да има абстрактно мислене, за да е готов да приеме подобна постановка. При Вагнер не може да се говори за арии, както е при италианската музика. Вагнер е голям новатор и той изчиства операта от условността да се разказва някакъв сюжет. В оперите му има много активно действие и героите са мистично оцветени, защото той си служи с легендата и с епоса, както е и в случая с "Летящият холандец"."
Гост-солистите на "Летящият холандец" са майстори в интерпретирането на Вагнеровата музика. Елизабет Стрид е сред звездите на Вагнеровия фестивал в Байройт и любимка на публиката на фестивала "Opera Open", тъй като тя вече участва във Вагнеров спектакъл в първото издание преди две години. След като в последните дванадесет месеца певицата триумфира в постановки на "Летящият холандец" в оперите в Будапеща, Хесен и Дюселдорф, тя се присъединява към международния екип, който поставя операта на Античния театър. Следващият ангажимент на Елизабет Стрид е в началото на юли в операта в Лайпциг - участие в "Зигфрид".
Шведският баритон Козма Рануер е номиниран през 2011 г. за певец на годината от германското списание "Opernwelt". През 2013 г. поема главната роля в "Летящият холандец" в Народната опера в Стокхолм.
Фестивалът продължава до края на юли и тепърва публиката от Пловдив и страната ще се радва на китайското сопрано Лила Лий и на Камен Чанев в "Турандот", на солисти от Виена Фолксопер в така наречената Оперетна гала, както и на балетни солисти от театрите в Ню Йорк, Москва, Берлин и Виена в Балетната гала. В съпътстващата програма се предвиждат "Филмовата музика на Холивуд" и "Класиката среща "АББА".
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"