27 Април 2024събота03:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Господари на водата, или риби и рибари рекордьори

Някои постижения са не само впечатляващи, но и оборват всички закони на природата

/ брой: 142

автор:Альона Нейкова

visibility 3412

Риболовът се смята за едно от най-масовите увлечения на човечеството. Практикува се почти целогодишно и дори си има собствен празник: Световен ден на риболова се отбелязва на 27 юни. На този ден в много страни на планетата ни се организират различни конкурси и състезания, които събират както професионални рибари с голям опит, така и начинаещи любители на мятането на въдицата. Напоследък на подобни срещи може да се видят и жени, въпреки че навремето се смятало, че присъствието на представителки на нежния пол на рибарски кораби и лодки носи лош късмет.

Обаче финландската компания "Rapala", предлагаща риболовна стръв, дължи успеха си на... Мерилин Монро. Поради щастливо стечение на обстоятелствата фирмата през 1962 г. пуска рекламна статия в сп. "Life", посветено изцяло на прочутата блондинка. Напусналата този свят актриса превръща броя в най-продавания в историята на изданието. А "Rapala" получава над 2 млн. поръчки. Имайки предвид, че в офиса на фирмата в САЩ работят двама души, това наистина е огромно постижение.
Най-голямата риба в света е китовата акула (Rhincodon typus), която се храни с планктон и може да се срещне в южните части на Атлантическия, Тихия и Индийския океан. Според точните измервания, направени от експерти, екземплярът, уловен на 11 ноември 1949 г. близо до о-в Баба, край Карачи, Пакистан, бил дълъг 12,65 метра, обиколката на най-дебелата част от тялото му достигала 7 метра, а теглото доближавало 21 тон.
Джеф Колодзински от Слингер (щата Уисконсин) превръща хобито си в начин за събиране на средства за благотворителност. Увлеченият от хвърляне на въдица мъж не само е автор на световен рекорд за най-много хваната риба, но това постижение го увековечава и в Книгата на Гинес. Джеф успява миналата година на езерото Минетонка край Минеаполис да улови 2649 риби за 24 часа, като по този начин подобрява собственото си постижение от 31 юли 2010 г., когато хванатите от него екземпляри са 2160 броя. Средствата от продажбата на улова Колодзински влага в благотворителния фонд, наречен "Риболов за живот" ("Fishing For Life").
Сред постиженията, също смятани за рекордни в дисциплината за най-далечно хвърляне на мрежи, е успехът на Валтер Кумероу, който през 1984 г. запраща 30-грамовите такъми на 175 метра.
Най-скъпата риба в света е араваната (позната и като ароуана). Тя е много популярна в някои азиатски страни, където всеки уважаващ себе си богаташ, който се грижи състоянието му периодично да се увеличава, мечтае да се сдобие с такъв екземпляр. Твърди се, че сладководната рибка носи голям късмет. Това красиво създание има дълго люспесто тяло, като че ли покрито със скъпоценен метал, и кокалеста глава. Сингапурецът Аро Династи е сред притежателите на аравана. Средната цена за една такава риба е 80 хил. долара, но желаещите да я притежават не само не липсват, а напротив, непрекъснато се увеличават. Наскоро дори английски бизнесмен предлага на развъдчика $330 хил. за прекрасната аравана. Обаче Династи му отказва, защото цената му се струва недостатъчно висока. Основната причина тази рибка да е толкова скъпа е уникалният цвят на люспите й - платинен, без нито едно петънце, което я превръща в наистина красив екземпляр. Но араваната все пак има лек дефект, който обаче ни най-малко не притеснява стопаните на елитни аквариуми. Понеже най-скъпата риба се отглежда в изкуствени условия, където храната е направо във водата, а не на повърхността, както обикновено е в природата, с дясното си око аравана е малко кривогледа.
Най-голяма костна структура пък има рибата Луна, наричана още Мола-мола. Тя е единствената в света, чиято височина при холката надвишава дължината й. От края на горната перка до долната размерът достига 4,26 метра, а теглото надвишава 2235 кг. Самката на рибата Луна е най-плодовитата и може наведнъж да произведе до 300 млн.(!) яйца. Кожата на Мола-мола е изключително дебела, еластична и покрита с малки костни подутини. Ларвите и младите екземпляри се движат във водата по обичайния за всички останали риби начин, но възрастните плуват настрана, с леко движение на перките, като създават впечатлението, че просто си лежат на повърхността...
Най-малката сладководна риба е пандака джудже. Тя е безцветна и почти прозрачна и може да се срещне само в езерата на най-големия от островите във Филипините в Тихия океан - Лусон. Дължината на пандака е 7,5-9,9 мм, а теглото е едва 4-5 мг.
Най-бързата в света е рибата меч, способна да развие скорост до 130-140 км/ч. Забележителен е обаче фактът, че учените, анализирали структурата й, са категорични в теоретичната невъзможност тя да се движи толкова светкавично. За такава скорост рибата трябва да притежава 1700-2000 конски сили. И се стига до парадокс: по всички закони не може да плува толкова бързо, но пък в реалността го прави, и то как!
Най-опасните сред сладководните риби са пираните от рода Pydocentrus и Serrasalmus. Те обитават широките бавни реки на Южна Америка и нападат всяко живо същество, независимо от размерите му. Има данни, че през 1981 г. в Обидус, Бразилия, от пирани загиват 300 души, попаднали във водата заради корабокрушение.
Експерти твърдят, че преди милион години измират най-големите акули, познати на първобитните хора. Размерите на тези огромни риби достигат 35 метра дължина и тегло от над 100 тона. Хищните чудовища са притежавали няколко реда остри като нож 20-сантиметрови зъби.
В градчето Лагуна, разположено в южната част на Бразилия, може да се наблюдава възхитителен феномен: делфини често помагат на местните рибари, като подтикват рибни ята към плитчините. Когато един от делфините се обръща по корем, това е знак, че е време хората да хвърлят мрежи. Има изгода и за двете страни: рибарите печелят от продажбата, а делфините се хранят с онази риба, която успее да избегне мрежите. Първи съобщения за такова необичайно поведение се появяват през 1847 г. Любопитно е също, че никой специално не обучава делфините да се държат по този начин.


13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ