24 Април 2024сряда16:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пътешествия

Кътчета за душата

Турските курорти открай време привличат българите, но и на по-малко познати места туристите могат да открият исторически артефакти, красиви гледки и... себе си

/ брой: 142

автор:Альона Нейкова

visibility 2165

"О, комши" - именно така искрено ще ви се зарадват в Турция, разбирайки, че сте от България. И подобно обръщение наистина е единствено и само към нашенците, въпреки че южната ни съседка граничи и с Азербайджан, Армения, Грузия, Гърция, Ирак, Иран, Сирия, а по море и с Кипър, Румъния, Русия и Украйна.

Когато пътувате с кола или автобус към Капитан Андреево, разбирате, че наближавате граничния контролно-пропускателен пункт по безкрайната колона ТИР-ове. И докато се чудите колко време им се налага да чакат, за да преминат, се озовавате на границата. Като граждани на ЕС бързо бивате подложени на паспортна проверка. Същото е и на обновения Капъкуле - няма излишно забавяне и печатите в документите са поставени точно и експедитивно. На ГКПП от турската страна най-напред ще се впечатлите от извисяващата се в небесата джамия, издигната специално за да имат възможност работещите на границата да се молят.
Часова разлика страните ни нямат, приликата е и в това, че на обществени места пушенето е забранено. Обаче още на десетина минути път от Капъкуле, спирайки за кратка почивка, получавате възможност да усетите сладкия вкус на Турция, опитвайки традиционния за страната локум. Не той обаче е основната причина през изминалата 2015 г. южната ни съседка да е посетена от 36 млн. туристи (по официални данни).
Най-често тук пристигат желаещи да се отдадат на пълноценна почивка, а изборът на курорти наистина е изключително богат. Мека за отпускари от Стария континент е Анталия - перлата на Средиземноморското крайбрежие. Удобен за акостиране на яхти и богат на оживен нощен живот е Бодрум, духовито кръстен от англоезични туристи Спалнята на Европа (игра на думи: Bodrum и bedroom). Кушадасъ открай време се смята за курорт на българите, защото Птичият остров привлича нашенците не само с красотата си, но и с достъпните цени. Сравнително наблизо - на 40 км, се намира и Оздере (произнася се като Йоздере заради двете точки над първата гласна), където напоследък отсядат все повече нашенци, обичащи уединеността, лукса и небрежните разходки с корабчета, предлагащи обяд на борда. Мармарис, Дидим, Айвалък - всеки от нашенците или е чувал, или лично е посетил някое от тези впечатляващи места за релакс.
Но тези, които търсят свободата, искат да се слеят с природата, да се отдадат на морските вълни и същевременно да усетят ритъма на бавния живот, знаят (или тепърва ще научат), че за тях е Гьокчеада (споменаван в "Илиада" на Омир като Имброс). Разположен в северната част на Егейско море, във вилаета Чанаккале, островът - най-големият в Турция, става част от владенията й от 1923 г. Населението му вече надхвърля 8000 души, въпреки че на някои пътни табели все още може да се срещне числото 6600, разкриващо броя на жителите отпреди няколко години, чийто основен поминък са туризъм и риболов.
Общо 9 села са разположени на Гьокчеада, като 4 от тях са гръцки, но от десетилетия живеят с турците в мир и разбирателство. Тук има и българи, които от 1988 г. получават възможност да закупят къщи на преференциални цени в Ширинкьой. На лазурния остров, дълъг 13 км и широк 29 км, ще откриете общо 65 параклиса, 8 църкви и 11 джамии. Мястото обаче е магнит за всички ценители на екзотичната девствена природа и незабравимите просторни плажове, съчетани с европейска цивилизованост и сервис без забележки. Любителите на алтернативния туризъм, тоест хора, на които им е омръзнало само безцелно да лежат на плажа или край басейна, избират Гьокчеада и заради кайтсърфинга, дайвинга, уиндсърфинга или планинското колоездене. Освен че за почти всеки от спортовете може да се намери инструктор, който говори или разбира български (в краен случай - английски), най-хубавото е, че сезонът за тези занимания започва през април и продължава до декември. Това разкрива Емин Офук, който може да запали по кайтсърфа и баба ви. И за няколко часа ще научи всеки как се хваща вълната с помощта на хвърчило. В съседния залив пък Илкджан Челик ще ви убеждава, че сърфът е онова, заради което си струва да останете на острова.
Именно затова някои прекарват тук цялата си отпуска. Но има и ценители, които идват само за през уикенда. Още повече че до Гьокчеада пътят е доста приятен и наситен с емоции: от Кабатепе колите или рейсовете се товарят на ферибота и след час и петнайсет минути пиене на традиционен турски чай във вътрешния салон или на някоя палуба с 360-градусови гледки към морето се акостира в Кузулиман, наричан още Заливът на овцата. Оттам по стръмен серпантинен път се стига до Зейтинли - гръцко село, където, казват, правят най-добрия зехтин, и е родното място на Вселенския патриарх Вартомолей. На въпроса как така на къщата му няма табелка, посочваща кой е живял в нея, местните неразбиращо повдигат рамене: "Ами, защото всички знаят..." Ще видите, че пред училището, финансирано от гръцката държава и посещавано само от 6 деца, се извисява бюстът на Кемал Ататюрк - подобни паметници на видния реформатор има в абсолютно всеки турски град.
Оттук отново може да се върнете към плажовете на Ешелек, Кефалос или Айдънчик, където водата е кристална, а вятърът и вълните са идеални за сърф или кайт. И остава само да усетите прегръдката и ритъма на собствената ви душа...
Почитателите на почивка край морето, но с градски привкус, със сигурност пък ще оценят по достойнство Чанаккале, категорични са експертите от "Партнер травел" - една от първите и водещи агенции, предлагаща туристически услуги за Турция от 2001 г. Курортният град, наричан малкия Истанбул, е вълшебно място с велика история. Сред забележителностите му е крепостта "Чименлик", построена през 1462 г. от султан Мехмет II, в която сега се помещава Военноморският музей. Няма как да подминете и Часовниковата кула, Старата чаршия, репликата на Троянския кон, който гордо краси крайбрежната улица, откъдето ще си купите и сувенири, и традиционни турски специалитети, а и ще участвате в шоу, разиграно от усмихнат продавач на дондурма (вид турски сладолед).
Два големи мола привличат в Чанаккале почитателите на шопинга. Разнообразни хотели за всеки вкус, разположени както в центъра на града, така и във вилната му зона, наред с традиционните удобства, предлагат и приказни гледки към европейската и азиатската част на страната. Като че ли тук действа негласното правило: гостът трябва да бъде посрещнат подобаващо, ако един е доволен, ще доведе поне още четирима. В Турция може да се намерят 4-5-звездни места за настаняване, където освен глезотии за окото и небцето на туриста и организиране на сватбени церемонии, има дори плажове със специални грижи за домашните ви любимци. А откритият през май т.г. Аквапарк, построен само за 10 месеца с инвестиция от 8 млн. турски лири, е рай за любителите на водните атракции.
В Чанаккале ще срещнете и много млади хора - в университетите на града (с население 120 000 души) учат 45 000 студенти. Афинитетът към историята пък подтиква и доста гости на Крепостта в котловината да се възползват от екскурзии до древна Троя, както и до района на планината Ида. Именно тук, на брега на Егейско море, се намира селцето Бехрамкале - наследник на античния град Асос, прочут с храма на Атина и руините на школата по философия, основана от Аристотел. И точно на това място взорът ви отново ще се задържи върху едни от най-красивите гледки...
Колкото време и да прекарате в Турция, ще ви се стори твърде малко, за да опознаете страната така, както ви се иска. Но е напълно достатъчно, за да искате да се върнете отново.

Снимки АВТОРКАТА

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 262

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 230

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 305

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ