16 Април 2024вторник16:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Датата

/ брой: 142

автор:Дума

visibility 871

ДЕН НА ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА ЧЕРНОМОРСКО ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО (ОЧИС). Чества се от 2004 г. с решение на Съвета на министрите на външните работи на ОЧИС. На 25 юни 1992 г. държавните глави и премиерите на 11 страни подписват в Истанбул обща декларация, чрез която се създава Организацията за черноморско икономическо сътрудничество. Нейната задача е да служи като уникален модел за многостранна политическа и икономическа инициатива, която да хармонизира действията на страните членки, да осигури мира, сигурността и развитието на Черноморския регион в духа на приятелските взаимоотношения.

1673 - УМИРА Д'АРТАНЯН, ФРЕНСКИ ОФИЦЕР (Р. ОК. 1611 Г.). Рожденото му име е Шарл дьо Бац-Кастелмор. Пристигайки в Париж през 1640 г., се представя с фамилията на майка си - Франсоаз дьо Монтескиу д'Артанян, тъй като нейното семейство има по-добри позиции в кралския двор. С препоръката на г-н Дьо Тревил, капитан на мускетарите, е зачислен в гвардейската рота на Де-з-Есар във Фонтенбло. Мускетар става 4 години по-късно (1644), вече с протекции. Загинал при обсадата на Маастрихт. Герой от романа "Тримата мускетари" и неговите продължения "Двадесет години по-късно" и "Виконт дьо Бражелон" на френския писател Александър Дюма.

1909 - В ЛОВЕЧ СЕ РАЖДА ДИМИТЪР ДИМОВ, ПИСАТЕЛ, ДРАМАТУРГ (УМИРА 1966 Г.). Ветеринарен лекар по образование. Председател на СБП (1964-1966). От 1942 г. публикува в периодичния печат разкази, пътеписи, откъси от романи, драми. Сред най-известните му творби са романите "Поручик Бенц", "Осъдени души", "Тютюн".

1950 - НАЧАЛО НА КОРЕЙСКАТА ВОЙНА. Продължава три години. Това е първият горещ конфликт в рамките на Студената война. Основните съюзници на Южна Корея са САЩ, Канада, Австралия и Великобритания. Съюзници на Северна Корея са Китай и СССР. Войната приключва само с примирие. Проблемите между двете държави остават неразрешени и до днес.

1977 - УМИРА ПЕТКО СТАЙНОВ, КОМПОЗИТОР И ОБЩЕСТВЕНИК (Р. 1896 Г.). На 11 г. загубва напълно зрението си. Завършва Дрезденската консерватория с две специалности - композиция и пиано. Развива широка музикално-обществена дейност като председател на Съюза на народните хорове в България (Български певчески съюз) и на Дружеството на българските композитори "Съвременна музика" (1933-1944). В периода 1941-1944 г. е директор на Народната опера. Автор на симфоничните сюити "Тракийски танци" и "Приказка", на симфонии, хорови песни и др.

2009 - УМИРА МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН, АМЕРИКАНСКИ ПОП ПЕВЕЦ (Р. 1958 Г.). Албумът му "Thriller" от 1982 г. е продаден в над 110 млн. копия, което го прави най-продавания в историята. Продал е и над 750 милиона диска. Животът му е свързан с противоречиви и странни събития, в т.ч. и с промяна във физическия му облик след много пластични операции.

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 275

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 272

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 264

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ