24 Април 2024сряда14:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Берлин забранява фракинга

Правителствен законопроект предвижда "замразяване" на метода хидравлично разбиване за добив на шистов газ за неопределено време

/ брой: 142

автор:Дума

visibility 16

Германското коалиционно правителство се е съгласило да забрани фракинга за шистов газ след години разговори по въпроса, но природозащитни групи твърдят, че забраната е недостатъчна и ще продължат да работят за постигане на още резултати, съобщи в. "Индипендънт". Правителствата на всяка от германските провинции обаче ще могат да дават разрешения за проучвателни сондажи, допълва изданието.
Германската промишленост се стреми да бъде оставена възможността за добив на шистов газ чрез фракинг с аргумента, че това би довело до ниски разходи за енергия, но опозицията в страната е силна и зеленото лоби предупреждава за възможната опасност за питейната вода. Ако законът бъде приет от парламента, Германия ще последва Франция, която забрани фракинга, докато Великобритания го позволява при стриктно спазване на предписания за опазване на природната среда и сигурността.
Преди година Германия беше на ръба на вот в парламента на подобен закон за забрана на фракинга, но не се стигна до това поради противоречия между Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите.
Във вторник двете партии се разбраха за една неопределена в детайли забрана, но все още е под въпрос дали това решение ще е все още в сила през 2021 г. От природозащитната група "Земя Германия" критикуваха коалиционното споразумение като "фризиране". Хуберт Вайгер, шеф на групата, призова към спиране на договорения закон и замяната му с истинска забрана за фракинга. Сегашният германски закон позволява неконвенциален фракинг, но в действителност разрешения за сондажи не са били давани.
Във вторник двете партии ще обсъдят законопроекта, обявиха от коалицията.
Припомняме, че в края на миналата година проучване, осъществено от немски учени, стигна до извода, че този метод за добиване на газ може да причини огромни и непоправими вреди на околната среда. Освен това те посочиха, че за разлика от САЩ, където добивът се извършва в сравнително обезлюдени райони, то в Европа и в частност - в гъсто населените райони на Германия, той ще се извършва в непосредствена близост до градовете. Някои експерти и изследователи вече доказаха, че фракингът е увеличил риска от земетресения в Съединените щати многократно. Наскоро University of Innsbruck доказа официално, че фракингът замърсява въздуха с газове, които са изключително вредни за човешкото здраве и климатичните условия. Освен това Германия няма подходящата нужна инфраструктура за фракинг. Превръщането на цели райони в индустриални зони, унищожаването на улици, магазини и транспортна инфраструктура са само някои от нещата, които Германия ще трябва да направи, ако ще добива шистов газ. Нещо повече - ако Германия реши да инвестира в това, то инвестицията ще е огромна, а залежите ще стигнат едва за десетина години.
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 210

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 198

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 232

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ