20 Април 2024събота06:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В 20 болници въвеждат пилотно пръстовия отпечатък

Надзорът на касата предприема мерки за ограничаване на разходите

/ брой: 144

автор:Аида Ованес

visibility 1542

Управителят на НЗОК да въведе пилотен проект за пръстова автентификация в 20 лечебни заведения, изпълнители на болнична помощ, отчели  най-голям брой хоспитализации през 2015 г. Това е една от задачите, възложени на управителя на касата от надзорниците по време на последното им заседание на 21 юни. Засега все още не е ясно кои точно ще са болниците, нито крайният срок. Управителят трябва и да остойности мерките за овладяване на очаквания преразход на средства и да ги представя един път месечно в заседание на Надзорния съвет.
На управителя е възложено да направи проверка за разходите за първите 4 месеца на 2016 г. на всички болници, които са сключили договор с касата по 5 клинични пътеки и една клинична процедура. Една от пътеките е системно парентерално лекарствено лечение на солидни тумори с инфузионни режими с различна продължителност в дни, а клиничната процедура е системно лекарствено лечение при злокачествени заболявания и трябва да включва проверка на разхода на лекарства за системно лечение на онкологични заболявания. ДУМА припомня, че в края на май надзорниците прогнозираха около 70 млн. лв. недостиг на парите в болничната помощ.
Надзорниците изискват и ежеседмичен контрол и съпоставка на данните за тенденциите в изпълнението на бюджета на НЗОК по видове здравноосигурителни плащания спрямо средномесечния план за максимално допустимите разходи. Възложено е на шефа на касата да организира договарянето на отстъпки на лекарствата, плащани от НЗОК, както и да предложи на МЗ конкретни мерки с финансов ефект за промени в Позитивния лекарствен списък и за промени в нормативни документи, водещи до ограничаване на  преразхода на средства в здравноосигурителните плащания.
На последното за юни заседание надзорниците възложиха но управителя на касата също така да избере по-ефективната от представените оферти и да сключи договор за предоставяне на програмно време за излъчване на рубрика и информационни   радиоспотове на НЗОК, както и да освободи от длъжност директора на РЗОК София град.


КС ще гледа делото за здравната карта


Конституционният съд днес провежда  заседание, на което ще разгледа делото за законността на Националната здравна карта. Искът бе заведен от 57 депутати от БСП и ДПС. Те искаха отмяна на текста от Закона за лечебните заведения, който въвежда нов ред и различен начин на определяне на болниците, с които НЗОК ще сключва договори. Въвежда се и листа на чакащите. 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ