25 Април 2024четвъртък16:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Европейско харакири

/ брой: 144

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1773

Нормално е в състояние на шок хората да не осъзнават напълно какво говорят и вършат. Когато обаче тези хора чертаят съдбата на още над 500 милиона, неадекватните действия граничат с престъпление. Такива сме виждали (а и изпитвали на гърба си) доста от европейските управници. Вчера обаче с необяснимото си поведение те забиха един от последните пирони в ковчега на европейския проект. Видите ли, отговорът на двигателите на Евросъюза Германия и Франция на решението на британците да загърбят общността бил засилване на интеграцията. Ха, може ли умни и интелигентни хора, каквито се предполага, че трябва да заемат управленските постове, да не са осъзнали (а и на хоризонта няма и перспектива за проумяване) за какво точно бе наказателният вот на британците? Очевидно може, макар в преамбюла на предложението им да се посочва, че европейските граждани се противопоставят не на идеята за ЕС, а на неговото функциониране. Всъщност това отново е онази хлъзгава позиция, присъща за върховете на ЕС. Каквато е и по отношение на "Брекзита" - едни европолитици притискат Лондон бързо да подава молба за напускане, други, предвождани от Меркел, успокояват, че не са нужни скорострелни действия. Не можеш ги разбра, както винаги са объркани и неподготвени!
Докато расте броят на европейските столици, които порицават Брюксел за твърде голямата намеса в правомощията на националните държави и са против отдаването на още суверенитет, Берлин и Париж предлагат точно обратното. Макар по дипломатически да се презастраховат, че трябва да се вземат предвид различните виждания на страните за дълбочината на европейската интеграция, Германия и Франция на практика искат отнемането и на малкото останали права на националните правителства. Ако това е отпорът им на чудовищата популисти, той няма да се увенчае с успех.
Не може да се отрече, че някои от предложенията на Щайнмайер и Еро са резонни. Като например задълбочаване на сътрудничеството между службите и подобряване на обмена на информация, промяна на Дъблинския регламент или хармонизация на стандартите и процедурите по даване на убежище - все области, в които по-добрата координация би решила доста от проблемите, които тресат днес Европа. Тези предложения обаче бледнеят на фона на общото усещане, което носи френско-германското предложение - по-тесен съюз. Всъщност Берлин и Париж за сетен път потвърдиха очевидното: европейските политически елити с техните имагинерни стремления и гражданите с тегобите и реалните им желания обитават паралелни светове.
Два свята, единият е излишен... И мнозинството от британците го заявиха ясно. Предвид ширещия се евроскептицизъм повечето от останалите европейци биха ги подкрепили. Непростими са действията на европейските политици, които безразсъдно изтикаха европейската идея до нейния зенит, които позволиха Евросъюзът да се идентифицира повече с негативи, отколкото с ползите, които носи за своите обикновени граждани. Не за своите политически и бизнес елити.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 360

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 288

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ