20 Април 2024събота14:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ГЕРБ подменя реформата на Румяна Бъчварова за МВР

Въпреки декларираните добри отношения с вътрешния министър, Цветан Цветанов редактира основни нейни идеи за законови промени

/ брой: 146

автор:Дума

visibility 25

Между първо и второ четене на промените в Закона за МВР, предложени от вътрешния министър Румяна Бъчварова, ГЕРБ изненадващо внесе нови коренно различни текстове. Измененията бяха представени от Цветан Цветанов, който обаче заяви, че има конструктивен диалог с Бъчварова, а парламентът е мястото, където всяка тема може и трябва да се дискутира, за да се оптимизира законодателството и да се намери най-доброто решение.
ГЕРБ предлагат запазване на обезщетението от 20 заплати при напускане на МВР, но само след 25 г. стаж в системата. Въвежда се скала за определяне на обезщетението в зависимост от годините стаж в МВР. Ако служител със стаж до 5 г. напусне системата, той няма да получава обезщетение, защото се приема, че през първите години държавата инвестира в него, обясни Цветанов. На униформени със стаж 6 г. ще се изплащат 2 заплати, при 10 г. - 5, при 15 г. - 10, при 20 г. - 15, и при 25 и повече години обезщетението ще е в пълния размер от 20 заплати. Цветанов смята, че така текучеството в системата ще бъде ограничено.
Пожарната остава главна дирекция и няма да става агенция според ревизираните от ГЕРБ промени. Ще се създаде правна възможност подразделенията на главната дирекция на територията на страната да бъдат юридически лица, за да могат да участват като бенефициенти по проекти и по специално за трансгранично сътрудничество, обясни Цветанов.
Отпада възможността да се създаде нова длъжност - административен секретар в областните и главните дирекции. Не трябва да се увеличава щатът за административни длъжности, министърът ще упълномощава действащ служител от тези структури в страната, обясни Цветанов, който оглавява парламентарната вътрешна комисия. ГЕРБ не искат да освободят вътрешния министър от отговорностите по назначаването на служители - Бъчварова мислеше да прехвърли част от тези задачи на главния секретар на МВР. "Това право трябва да бъде запазено и да бъде само от компетентността на органа по назначаване - министъра. Така ще бъде успокоена системата, ще се получи необходимият баланс", обясни Цветанов.
Депутатите от ГЕРБ порязаха и идеята на Бъчварова за орязване на отпуските в системата до 25 дни - те настояват да останат сегашните 30. В новите текстове обаче отпада възможността за допълнителен платен годишен отпуск от 12 работни дни. Няма да се създава и изпълнителна агенция за социални дейности - запазва се сегашното положение, за да може служителите да ползват почивните бази при същия режим.
Въпреки сериозните разминавания с позициите на вътрешния министър, Цветанов отрече да бламира Бъчварова. Той побърза да добави, че някои от внесените от екипа й предложения остават и ще получат подкрепата на ГЕРБ. "Съобразяваме се с направените предложения за увеличаване на правомощията на ГДБОП. Също така и с това специализираната куриерска служба да премине към ДКСИ", каза Цветанов.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ