16 Април 2024вторник16:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кой ще спечели "Кристалния глобус" в Карлови Вари?

/ брой: 147

автор:Дума

visibility 34

Петдесет и първият международен кинофестивал в Карлови Вари започва днес в голямата зала на хотел "Термал". На следващия ден предстои оспорваното осемдневно състезание за престижните награди в основните конкурсни категории.
Главният конкурс включва 12 филма от целия свят, попаднали в селекцията след прецизно пресяване на повече от 300 заглавия. Домакините са си позволили да допуснат два свои филма поради кончината на 80-годишния режисьор Ян Немец. Неговият последен филм - горчивата комедия "Вълкът от кралската винарна", ще отдаде почит към един от най-успешните и уважавани чешки режисьори. Редом с това заглавие е новият опус "Учителката" на "дежурния" участник в Карлови Вари - Ян Хжебейк.
В конкурса са още турската работническа драма "Крилете на баща ми" на дебютанта Кавънч Сезер, докато в съвсем друг стилистичен план е италианската философска драма с елементи на съспенс "Изповеди" на режисьора Роберто Андо.
Световна премиера ще има и канадската любовна драма "Все още заедно" (реж. Джес Клайн), както и словенският филм "Нощен живот" на известния режисьор Дамян Козоле. От Балканите е включен още румънският филм "Край жп линията" на Каталин Митулеску. В селекцията е новият руски филм "Зоология" на Иван Твердовски, който преди две години с дебюта си "Помощен клас" заслужи наградата във втората конкурсна категория "На Изток от Запад". В основния конкурс са и филми от Испания, Унгария, Германия, Полша, Румъния, Литва, Словения, Естония, Косово. Руснакът Алексей Красовски ще представи дебюта си "Колектор" за безскрупулен събирач на дългове, който има амбицията да е част от новия московски елит.
Сред избраните 12 пълнометражни филма има заглавия от Португалия, Египет, САЩ, Франция, Аржентина, Германия, Испания. С голям интерес се очаква новата лента "Роднини" на руския документалист Виталий Мански, който разказва за сложната ситуация в Украйна. България отсъства напълно от програмата на кинофестивала.

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 282

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 280

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 271

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ