26 Април 2024петък00:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Борис Джонсън изненадващо се отказа от стола на Камерън

Тереза Мей поиска премиерския пост във Великобритания, опонентите й са Лиъм Фокс, Стивън Краб и Майкъл Гоув

/ брой: 147

автор:Дума

visibility 12

Във Великобритания започна номинацията на кандидатите за лидерския пост на управляващата партия - консерваторите. Победителят, който ще оглави и правителството, трябва да води преговорите за излизане на Великобритания от Евросъюза.
Британският вътрешен министър Тереза Мей официално се кандидатира за премиер, след като Дейвид Камерън подаде оставка през октомври заради вота за "Брекзит". Това става ясно от нейно писмо, публикувано във в "Таймс". Заради твърдата й политика 59-годишната Мей, назначена за вътрешен министър от Камерън през 2010 г., понякога е наричана новата Маргарет Тачър.
"Днес аз давам старт на кампанията си с цел да стана лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания", пише Мей в писмото си.
Според нея след референдума страната има нужда от силен и признат лидер, за да премине през този период на икономическа и политическа несигурност и да договори най-добрите условия за излизане от Евросъюза. Тереза Мей се ангажира да лансира радикална програма за социални реформи и да направи Великобритания страна, подходяща за всички.
"Някои хора трябва да си спомнят, че властта не е игра, а сериозна работа с реални последици за живота на хората", добавя тя, визирайки бившия кмет на Лондон и лидер на кампанията за излизане от ЕС Борис Джонсън.
Мей заяви, че ако оглави партията на Дейвид Камерън, ще призовава за предсрочни избори или втори референдум за ЕС. Тя обясни още, че прословутият чл. 50 за стартиране на процедурата по "Брекзит" - излизане на Великобритания от ЕС, няма да бъде задействан поне до следващата година.
За поста на Камерън са готови да се преборят също така Лиъм Фокс, бивш министър на отбраната, и министърът на труда и пенсиите Стивън Краб. Първоначално Борис Джонсън също бе сред претендентите за премиерския пост. Бившият кмет на Лондон изглеждаше като най-солидната кандидатура за председателство на Консервативната партия и наследяване на Дейвид Камерън на премиерския пост на Великобритания, твърдят наблюдателите във Великобритания. В последния момент обаче той обяви, че няма да се кандидатира. "След консултации с колеги и като се има предвид обстоятелствата в парламента, заключих, че този човек (бъдещият премиер - бел. ред.) не мога да бъда аз", заяви Джонсън.
  До сряда 31 народни представители публично декларираха подкрепата си за него, докато Стивън Краб има подкрепата на 17, а Тереза Мей на 10.
Изненадващо вчера правосъдният министър Майкъл Гоув, активно подкрепящ идеята за напускане на ЕС, обяви намерението си също да се кандидатира за министър-председател и лидер на Консервативната партия. Очакваше се Гоув да подкрепи кандидатурата на Борис Джонсън. В своята колонка за сп. "Спектейтър" Гоув написа, че наистина смятал да подкрепи Джонсън, за да може правителството да бъде оглавено от "политик, застъпващ идеята за излизане от ЕС и способен да води страната към по-добро бъдеще". След това обаче, по думите на министъра, той стигнал до извода, че "Борис не притежава лидерски качества и умението да гради екип", необходими за решаването на задачите, които стоят пред Великобритания.
Името на новия премиер ще стане известно на 9 септември след вътрешен вот на 150 000 членове на Консервативната партия, които ще изберат един от двамата финалисти, избрани от депутатите тори. След приключването на номинациите кандидатите ще преминат през серия от балотажи на гласовете на 330-те депутати на Консервативната партия, като след всеки тур един от кандидатите ще отпада, докато не бъде излъчен победител.
Промени се задават и в ръководството на втората по сила партия във Великобритания - Лейбъристката. Бившият министър в сянка Анджела Ийгъл има подкрепата на достатъчно депутати от партията, за да задейства процедурата за изместване на настоящия лидер Джереми Корбин, съобщи Би Би Си. Огромната част от лейбъристката фракция в Камарата на общините гласува във вторник срещу лидера си, обвинявайки го за неуспеха на референдума за членството в Евросъюза.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ