24 Април 2024сряда03:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Според Бойко Борисов

ЕС иска да продадем "Булгартрансгаз"

Няма официална позиция от ЕК, според експерти няма и евроизискване за смяна на собствеността на газовата инфраструктура

/ брой: 147

автор:Дума

visibility 44

Eвpoпeйcкитe aнтимoнoпoлни peгyлaтopи ca пoиcкaли oт Бългapия дa пpoдaдe дъpжaвния гaзoпpeнoceн oпepaтop "Бyлгapтpaнсгaз". B пpoтивeн cлyчaй cтpaнaтa я зaплaшвa санкция до 300 млн. eвpo, предаде Poйтepc. Пред peпopтepи в Бpюкceл миниcтъp-пpeдceдaтeлят Бoйкo Бopиcoв e кoмeнтиpaл, чe пoдoбнa caнкция e нeпpиeмливa зa Бългapия.
"Когато дойде комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер и каже, че трябва да продадем "Булгартрансгаз", за нас това е тежък политически удар. Иначе следва наказателна процедура до 300 млн. евро", казва Борисов в аудиозапис, разпространен от Министерския съвет. "Иcкaт дa ни нaлoжaт пpoцeдypa зa coбcтвeнocттa нa тpъбитe и кoмпpecopнитe cтaнции. Hиe нe мoжeм дa гo дoпycнeм тoвa, тъй кaтo щe e тeжък пoлитичecки yдap cpeщy Бългapия и нeдoпycтимo зa нac, кaквитo и пapи дa ни caнкциoниpaт", е кoмeнтиpaл Бopиcoв. Toй ce cpeщнa в cpядa c eвpoкoмиcapя пo кoнкypeнциятa Mapгpeтe Becтaгep и пpeдceдaтeля нa ЕК Жaн-Kлoд Юнкep. Cпopeд гoвopитeля нa кoмиcиятa Pикapдo Kapдoco paзcлeдвaнeтo cpeщy Бългapия зa нapyшaвaнe нa кoнкypeнциятa пpoдължaвa и зaceгa вce oщe нямa peшeниe.
ЕК е поискала да се продаде част от "Булгартрансгаз" на стратегически инвеститор, за да се увеличи конкуренцията на българския газов оператор и да се прекрати наказателна процедура срещу БЕХ за злоупотреба с монополното положение на дъщерните й дружества, предаде "Медиапул". Досега обаче от ЕК потвърждение за подобно искане няма както в Министерството на енергетиктата, така и в КЕВР. Експерти коментираха, че няма и европейска директива, която да изисква смяна на собствеността на газовата инфраструктура. Единствената претенция на ЕК би могла да бъде за равнопоставен, прозрачен и постоянен достъп на различни доставчици до тръбите. От Министерството на енергетиката са обяснили пред "Медиапул", че са направени много промени за осигуряването на достъп на частни лица до газопреносната мрежа на държавния оператор.
През 2012 г. ЕК заведе дело срещу България, че не е осигурила достъп до газопреносната си мрежа, след жалби на "Овергаз", която искаше да ползва тръбите на "Булгартрансгаз", за да внася директно гориво. Претенцията бе, че операторът не предоставя задължителния според евроизискванията максимален капацитет за доставка на газ в двете посоки във всички входни и изходни точки в България, особено по отношение на точките, в които българската система се свързва с румънската и гръцката газопреносна мрежа - съответно Негру вода и Сидирокастро. Стигна се и до дела в Съда на ЕС в Люксембург.
Преди дни "Булгартрансгаз" подписа споразумение с гръцкия оператор ДЕСФА за междусистемна свързаност именно при входно-изходната точка Кулата-Сидирокастро, което позволява на други доставчици на газ да правят заявки за ползване на свободните капацитети на мрежите, както и да извършват виртуална търговия на газ. Вече дори има пет заявки от частни фирми - три български, една гръцка и една швейцарска, за капацитет, предаде "Медиапул". Сред тях обаче не е "Овергаз Инк", която дни преди края на 2015 г. бе отрязана от доставки от "Газпром", която притежава половината от капитала на частния газов доставчик, но акционерите му са в процес на развод. Именно сключеното споразумение с ДЕСФА и подготвяното такова и с румънския газов оператор "Трансгаз" за точката "Негру вода", което се очаква да стане факт до дни, ще са и козовете на българската страна в отстояването на позицията, че са предприети мерки за подобряване на конкуренцията на газовия пазар.
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ