28 Март 2024четвъртък11:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард

Илкджан Челик:

Ако искаш свобода, сърфът е шансът да я намериш!

Научиш ли се веднъж да хващаш вълната, това е завинаги, убеден е запаленият по екстремните спортове инструктор от Гьокчеада

/ брой: 148

автор:Альона Нейкова

visibility 3052

Илкджан Челик е по-известен сред приятелите му като Джани. Роден е на остров Гьокчеада в Турция. Близо 15 години кара уиндсърф и е обучил на тънкостите на този екстремен спорт и много българи.


"Слънцето не ми пречи, а вятърът - помага"



- На каква възраст човек може да се научи да кара сърф, Джани?
- Като цяло, има шанс да се научи след 7-годишна възраст. Горна граница няма. Как се борави с оборудването е много лесно за научаване, а и конструкцията на сърфа е доста лека. Най-важното е да се учиш от човек, който не само знае да кара сърф, но и да може добре да обясни и да покаже какво се прави във водата и извън нея. Все пак става дума за екстремен спорт. Идеята е да почувстваш вятъра. Всяка промяна в посоката му изисква мигновена реакция, която с времето се превръща в рефлекс. В сърфа не е лесно да се напредва, а в кайта по-трудно е началото.
- Значи, ако сравняваме кайта и уиндсърфа, вие сте избрали по-трудното...
- Карам и двете (усмихва се). Всичко зависи от вятъра. Ако е по-силен, повече се кефя със сърфа. С кайта караш, скачаш, но не можеш да правиш толкова много трикчета. Със сърфа е точно обратното. Като е по-слаб вятърът, платното ти тежи и става по-трудно да маневрираш и да се забавляваш във водата. А при кайта самото хвърчило лети и те дърпа след себе си.
- Туристи от кои страни идват да карат сърф и кайт на Гьокчеада?
- От този спорт много се увличат местните. От чужденците най-напред, някъде около 2000 г., дойдоха българи, които усетиха всички предимства да се кара сърф именно на острова. Има и доста румънци. Чужденците най-напред са ходили да карат сърф към Измир, но им се е сторило много скъпо там, а и е по-далеч. Затова започнали да търсят някаква алтернатива, за да могат да практикуват любимия си спорт. И забелязали, че на Гьокчеада през голяма част от годината духа вятър, много подходящ за сърф и за кайт. Но преди време българите дори не знаели как може да стигнат до острова, имало само един ферибот. Постепенно обаче разбрали и всяка година идват все повече туристи, които търсят на Гьокчеада именно такъв тип почивка. Спят на палатка или в каравана, но много от тях предпочитат да отсядат в къщи за гости или на хотел. Идват сами или с компания, от България има цели организирани групи.
- А вие самият как се запалихте по този спорт?
- Случи се през 2002 г. В началото не говорех добре английски, не контактувах много с хората - срамувах се, защото бях малък. Като видях обаче как карат сърф и колко е хубав този спорт, стана ми интересно. И се научих да хващам вълната именно от българин - Влади е моят учител, от когото знам не само как се кара сърф и кайт, но и научих български.
- Колко време можете да се задържите във водата?
- Ако съм във форма - 6 часа. С малки почивки, без проблем може да се кара сърф много дълго.
- Каква скорост може да се развие със сърфа?
- На пленинг или на глисаж - около 20 км/ч. Лично аз съм вдигал скорост до 52 км/ч. Имам приятели, които са карали и с над 60 км/ч. Световният рекорд при сърфа обаче е 102 км/ч. Но подобно нещо може да се постигне само със зверски вятър.
- А можете ли да стигнете до съседния остров?
- Да! (усмихва се) Най-близкият е Бозджаада. Това е вторият турски остров в Егейско море, не така популярен и не толкова голям (39 кв. км и 2500 жители - бел. ред.), както Гьокчеада. Наричат го още Тенедос. Там също има добри условия за сърф и подводно гмуркане, особено в залива Хаббеле, където е и най-големият плаж. Лимнос също е много близо, там е хубаво да се кара и кайт, и сърф. Тук обаче лагуната е по-хубава. Но по-трудното е не да се отиде до някой остров със сърфа, а до съседните заливи, защото на места трябва да се движиш срещу вятъра.
- Какво казвате на своите ученици, които за първи път искат да хванат вълната?
- В началото правим "сухи" тренировки, на брега, обяснявам им как трябва да се държат във водата, как да завиват, как да реагират в определени ситуации. Първия път влизаме заедно във водата, за да не се страхуват. В рамките на 30 минути започват да карат сами. Внимавам да са по-близо до брега, защото има по-добър вятър, а е и по-стабилно, по-хубаво и по-безопасно. Чак по време на втория час може да се влезе по-навътре в морето, тогава вече се научават как да обръщат сами сърфа и изпитват голямо удоволствие от карането.
- Задължително ли е да могат да плуват?
- Не, но помага (усмихва се). Като цяло добре е в този случай да са винаги със спасителна жилетка. И моят сърф учител не беше кой знае колко добър плувец - е, можеше да стигне сам до брега (усмихва се). Най-важното е да не се паникьосваш, особено когато трябва да помогнеш на някого. Добре е да запазваш спокойствие във всякакви ситуации.
- Колко училища за сърф има на Гьокчеада?
- Може би вече са пет, като три от тях са български.
- Скъпо удоволствие ли е този спорт?
- Ако искаш да притежаваш собствена дъска, наистина не е евтино. Добре е обаче първо да се научиш добре да караш, а после да си купуваш оборудване.
- Има ли дъски за милионери?
- Не! (смее се) Има обаче такива, които си правят сърф по поръчка, казват какво точно искат и майсторът го изработва.
- Кой е най-малкият и най-възрастният ученик, който сте имали?
- Обучавал съм дете на 5 годинки и мъж на 70. Ако веднъж се научиш да караш сърф, това е завинаги.
- А може ли да се каже, че сърфът е предимно за мъже?
- Досега като че ли наистина повече мъже се увличаха от този спорт. Но като идват тук с жените си, които гледат как другите карат, искат и те да се научат. Някои го правят, за да не скучаят, други - за да покажат, че могат да карат сърф не по-зле от мъжете. 
- Кои месеци са най-добри за каране на сърф?
- Сезонът е от април до края на ноември. Дори навън да стане по-студено, важното е водата да е добре, защото падаш, ставаш - все си в морето. Още от пролетта слънцето започва да грее по-силно и така компенсира донякъде температурата. А през късната есен е обратното - водата е по-топла, отколкото въздухът. Но се оправяме - слагаме дълги неопрени и се забавляваме. Слънцето не ми пречи, а вятърът - помага (усмихва се).
- Какво би казал на човека, който никога не е карал сърф и се чуди дали да опита?
- Ако искаш свобода, това е шансът да я намериш!

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 0

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 0

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ