26 Април 2024петък04:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Каквито държавниците, такава и държавата!

Според двама депутати от ГЕРБ България се е освободила от турско робство преди 500 години

/ брой: 71

автор:Велиана Христова

visibility 1124

Не е нужно човек да е юрист, трябва да е само малко паметлив, за да се изуми от едно съобщение на прокуратурата отпреди няколко дни. Делото срещу бившата шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева буксувало, защото тепърва щели да пращат съдебна поръчка до Германия да се изясни истински ли са подписите на ректора и печатите върху фалшивата й диплома. Оригиналът на дипломата обаче все още бил в неизвестност, а самата Илиева била само свидетел по делото, което се води срещу "неизвестен извършител".


Депутатите от ГЕРБ Николай Рашев (вляво) и Николай Коцев (вдясно), които авторитетно твърдят, че България се е освободила от турско робство преди 500 години


Щеше да е цирк, ако не е гротескно. Цяла България знае, че дипломата е фалшива, "калинките" станаха нарицателно за практиката в административните покои на управляващите, а тя самата, видите ли, била свидетел. Срещу себе си, или може би срещу немския ректор, който, аджеба, сам й е подписал фалшива тапия, та тя да се пробутва тук с нея!
Краткото прокурорско съобщение поражда куп въпроси. Първо, още през декември 2010 г. беше официално съобщено, че прокурорите в Германия вече са сезирани по случая. А преди това и прокуратурата, и министър Сергей Игнатов обявиха, че са получили официално писмо от Висшия институт по техника и икономика в Берлин, че дипломата е фалшива, че Илиева е била студентка, но е била изключена от вуза заради невзети изпити и няма висше образование. Сега излиза, че тепърва тази седмица ще пращат съдебна поръчка в Германия! За какво? Второ, преди много месеци, когато нашумя скандалът, бившият директор на "Земеделие" Димитър Тадаръков, който пръв я е назначил във фонда, обясни, че Калинка била минала два конкурса - един в края на 2007 г., за експерт по програма "Сапард", и втори - след "натрупване" на 1 (една) година трудов стаж, за изпълнителен директор на фонда с още 11 кандидати. Според медиите тогава тя го била спечелила "с личното одобрение на премиера Бойко Борисов", а по късно стана ясно, че Калинка е дъщеря на Иван Илиев, шеф на столичната пожарна.
Всеки, който се е явявал на конкурс, добре знае, че без документ за образование тази работа не става. Дори кандидатът да представи копие от диплома, оригиналът би трябвало да е в него и няма как да "е в неизвестност", както твърди прокуратурата. Трето, при кандидатстването си за фонд "Земеделие" момиченцето имало документ за легализирана диплома, заяви Тадаръков. Медиите обаче разкриха, че легализацията в просветното министерство е от септември 2008 г., а Илиева е назначена още през януари. Кой и защо допуска това разминаване, нека си изяснява съдът. И като е била некомпетентна, защо са я назначили? Но нима половин година вече не стига да се изясни как в просветното министерство са легализирали фалшива диплома, като за това уж има строги правила с проверка във вуза титуляр?      
Та, както се вижда, извършителят на всичките золуми наистина е неизвестен... Известно е само, че колкото по-малко трудов стаж и знания имаш, толкова си по-добър за шеф по некомпетентност;  колкото си по-нагъл в простъпките, толкова по ставаш за пост. После все ще се намери кой да стои зад гърба ти, докато делото в съда "буксува".   

Въпиюща неграмотност

Отворете съобщенията в Google от последните дни и ще се хванете за главата. Десетки агенции, сайтове и блогове ви показват изумителен видеозапис на двама депутати от ГЕРБ. Те авторитетно заявяват пред камерите, че България се е освободила от турско робство преди 500 години! Предприемачът Николай Коцев и инженерът Николай Рашев поздравяват жителите на Враца (откъдето двамата са депутати) със светлия празник Трети март, когато "преди 500 години сме се освободили от турско робство". Не е лапсус. Повтарят го общо 4 пъти и пожелават сега вече "да вървим напред към европейските ценности и наистина да станем европейска държава". Боже, опази от такива европейци! Ще спестя от приличие "хвалебствията" по техен адрес, с които ги благославя във форумите целокупният български електорат.
Навремето бат'Бойко беше си намерил министърка на едно кръстовище, тези двамата може да ги е изровил по бунищата. Щото и първолаците знаят кога сме се освободили от турците. Абсурдът обаче не е в дълбокото им невежество, а в това, че никой не реагира и аналфабетите продължават спокойно да се кипрят в парламента, решават по какви закони да живеем, управляват и дават акъл - първият в комисията по корупцията, вторият - в екокомисията. И нищо чудно, че искат да сме в Европа, понеже единият ни представлява пред Филипините, другият - пред Албания, Италия, Китай, Полша и Швеция, както осведомява сайтът на парламента. Срам! 

Невежество и агресия

Леви младежи неотдавна подариха ученически бележник с печат "неграмотен" и оценка за правопис "слаб 2" на габровския депутат от ГЕРБ Цветомир Михов. Младежите бяха поправили десетки граматически и правописни грешки на депутата в негово писание в интернет. А членът на общинското ръководство на ГЕРБ в Добрич Кирил Костов в публична декларация преди месец заяви дословно: "Напускам ГЕРБ и настоявам името ми да бъде заличено от всички списъци на тази тежко корумпирана партия, която вече няма нищо общо с идеите и ценностите на Граждани за европейско развитие на България. ГЕРБ вече е само партия на невежеството и агресията." Горе-долу по същото време журналисти питаха левия депутат Любен Корнезов как си обяснява некомпетентността на мнозинството при правенето на закони. Корнезов цитира Маркс: "Невежеството е динамична сила."
И Сергей Станишев, и Иван Костов, и от РЗС от месеци предупреждават, че ГЕРБ управлява некомпетентно. Няма нужда от много думи, за да напомним как Европарламентът оцени любимката на нашия премиер Румяна Желева: "Тя показа невежество". Това, че Желева не знае къде е Аденският залив, си е неин проблем. Но това, че я пратиха да покаже незнанието си пред цяла Европа, е проблем на България. Проблем на България е, когато дейци на мнозинството се изказват и гласуват безкрайно некомпетентно, но самоуверено, по всякакви проблеми, от които нищо не разбират. Или когато депутати в пленарната зала един час дебатират къде се слага ударението в думата "наука" и говорят за БАН в мъжки род. Проблем на България е, когато овластени люде клеймят интелигенцията и специалистите, но искат да ги управляват. Когато учените са "феодални старци", а народът е "шибан". Когато премиерът поучава съсловията, че "освен да искат пари, трябва да помислят за своето професионално израстване и за това каква продукция дават срещу получените пари". Когато маниакални фискални цели натискат страната да няма нужда от читалища, да няма нужда от балет, от опера, от наука, от здравеопазване, от... нищо. Парите за всякаква мисловна дейност са орязани. Тъжното е, че манталитетът на хората, ръководещи институциите, неизбежно задава модел на поведение и на обществото. 
Каквито държавниците, такава и държавата! Накрая ще ни останат сал един Азис и едно казино с нощен стриптийз, което отдавна е разположено точно срещу сградите на парламента и на БАН. Там всяка вечер стои лъскава дълга лимузина със страховитата загадъчност на плътно затворените черни стъкла... 
* * *
Според тълковния речник невежеството е "липса на знания, необразованост, изостаналост, които съпровождат някакво действие". Понеже действието в случая е управлението на държавата, налага се да дадем съвет. Нека просветният министър, вместо да се забавлява с учебникарския бисер "морската вода е солена, защото в нея е разтворена морска сол", да се заеме с нещо полезно. В новите си концепции за образованието и за "обучение през целия живот" да въведе задължителен курс за ограмотяване на управляващи. И да си плащат сами за обучението. Пазарно.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ