19 Април 2024петък03:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Касата ще плаща по изключение дейности на 4 болници

Надзорниците отложиха решението си за допълнителни споразумения на Уни Хоспитал и Пълмед

/ брой: 149

автор:Аида Ованес

visibility 1216

Касата ще сключи допълнителни споразумения с МБАЛ "Тота Венкова" в Габрово, МБАЛ Търговище, МБАЛ "Живот" в Крумовград и МБАЛ "Девин". Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК на 21 юни. В края на м.г. отделението по хирургия на габровската болница от трето ниво става второ поради напускане на един хирург. Подобен е проблемът в болницата в Търговище, където става въпрос за липса на лекар по неврология на основен трудов договор, но вече има осигурен специалист на граждански договор, има и положително становище на директора на РЗОК и болницата може да сключи договор по въпросната клинична пътека. В болница "Живот" в Крумовград от няколко години с решение на надзора се дава разрешение за сключване на договор по изключение. Причината е, че няма двама анестезиолози на трудов договор, а един плюс още двама на по половин трудов договор. И т.г. има положително становище от директора на РЗОК в Кърджали болницата да сключи договор по изключение. "Това са региони, в които няма друг такъв тип лечебни заведения и по спешност хората могат да се лекуват", коментира зам.-министърът Бойко Пенков и надзорниците единодушно приемат да бъде разрешено на четирите болници да сключат договор. Не така стоят нещата обаче с откритата преди дни болница "Уни Хоспитал" в Панагюрище, МБАЛ "Пълмед" ООД - клон МС "Здраве" в Пазарджик и Университетската болница "Пълмед" в Пловдив. За тях надзорниците решават да обсъдят проблема на следващото си заседание. "Случаят с "Уни хоспитал", гр. Панагюрище, е нарушение на параграф 14 от ЗБНЗОК и параграф 6 от решението. Аз лично няма да гласувам за Панагюрище и за УМБАЛ "Пълмед" в Пловдив. Ще гласувам "против" по законосъобразност", отсича шефът на надзора, финансовият зам.-министър Кирил Ананиев. ДУМА припомня, че според въпросния параграф 14 лечебните заведения, които след 31 декември 2015 г. са получили за първи път разрешение за дейност или в наличните им разрешения за дейност са включени нови дейности след 31 декември 2015 г., не могат да сключват договори или допълнителни споразумения с НЗОК през 2016 г.
При доста шумното откриване на болницата "Уни Хоспитъл" лично от премиера Борисов заяви, че "държавата ще помага на новата болница". Главният инвеститор в болницата е "Асарел Медет", ръководен от Лъчезар Цоцорков. "Пълмед" е част от болници на Михаил Тиков, сред които са "Софиямед" и "Бургасмед".


Близо 168 млн. лв. за лекарства за 3 месеца


За първите три месеца на годината НЗОК е реимбурсирала лекарства за над 167,8 млн. лв., сочи справка, публикувана на елестронната страница на обществения фонд. Най-високата сума - над 15,9 млн. лв., е изплатена за 121 445 души с неинсулинозависим диабет с неврологични усложнения, следвани от над 13,7 млн. лв. за 73 684 пациенти с диагноза "Друга хронична обструктивна белодробна болест". Най-ниската реимбурсна сума е 2 лв. за лекарство за един човек с диагноза "Други юношески артрити".
Най-голям е броят на пациентите с диагноза хипертонично сърце без (застойна) сърдечна недостатъчност - 755 300 здравноосигурени. За техните лекарства касата е платила над 9,6 млн. лв. Следващи по брой са пациентите с "Други видове стенокардия" - 310 793, за чиито лекарства касата е изплатила над 4,7 млн. лв. На 191 403 души с есенциална хипертония са реимбурсирани лекарства за над 2,3 млн. лв.
Освен тези близо 168 млн. лв., през март са изразходвани над 21,8 млн. лв. за противотуморни медикаменти, които касата плаща извън стойността на клиничните пътеки и процедури. За февруари са изплатени над 22,2 млн. лв., а за януари - 21 686 386 лв., което е с 6 778 127 лв. повече от платените средства за първото тримесечие на 2015 г.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ