29 Март 2024петък11:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ловеч се обяви срещу договора за свободна търговия

Общината се присъедини към инициативата от Барселона за "Зони, свободни от ТТИП"

/ брой: 149

автор:Светла Василева

visibility 229

След община Горна Малина и Ловеч каза "не" на подготвяното далеч от граждански контрол споразумение за Трансатлантическа търговия, инвестиции и партньорство (ТТИП) между ЕС и САЩ. Това е първият български областен град, който се присъединява към инициативата "Зони, свободни от ТТИП", която започна на 22 април в Испания и набира все повече привърженици.
Предложението за решение е внесено от общинския съветник и бивш председател на Общинския съвет, журналиста Милко Недялков. То е прието с гласовете на 14 съветници - 7 представители на БСП, 2 от местната коалиция "Избор за Ловеч", по един от ДПС, НФСБ и Обединения блок на труда, избраната като независима Цветослава Банова и Данчо Заверджиев, който също е независим, след като е изключен от групата на ГЕРБ. Против са 11 съветници от ГЕРБ и от Реформаторския блок. Първоначално проектът е подкрепен от всичките 10 комисии на съвета, в които за него гласуват и представителите на ГЕРБ, които управляват Ловеч. Намеса от централите на партиите в София очевидно е променила мнението им.
"С Декларацията от Барселона 1600 общини от 12 държави заявиха "Не, благодаря" на този тип споразумения с аргумента, че те облагодетелстват и осигуряват печалби на големите транснационални корпорации за сметка на местния бизнес, общественото здраве, социалните права, занижават екологичните стандарти, цензурират законодателните органи и създават паралелна система за уреждане на спорове, достъп до която имат само големите корпорации". С тези аргументи Общинският съвет възложи миналата седмица на кмета на Ловешката община Корнелия Маринова да подпише документа от Барселона като акт на присъединяване към него.
С Декларацията от Барселона Европейският парламент, Европейският съвет и националните правителства са призовани да не подписват СЕТА и се настоява преговорите по ТТИП да бъдат незабавно преустановени. "Днес Европа се намира на кръстопът. Кризите, пред които е изправен ЕС, изискват политическо решение. Ние вярваме, че такова решение за Европа е поставянето в центъра на политиките на нейните основни ценности: солидарност, зачитане на свободите и справедливост. Тези търговски споразумения от ново поколение са със съмнителен принос за обществото като цяло. Европа трябва да развива икономиката си чрез укрепване на социалните, екологичните и трудовите права, а не само разширявайки свободната търговия", се казва в документа. Споразуменията се договарят в условия на пълна непрозрачност и в разрез с европейските стандарти за демокрация и представителство, декларират местните власти. На срещата в Барселона от България присъства единствено кметът на община Горна Малина Ангел Жиланов.
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ