24 Април 2024сряда00:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За бога, братя...

/ брой: 150

автор:Светла Василева

visibility 1470

След четвърт век призивът на Димитър Попов "За бога братя, не купувайте" взе, че възкръсна. Този път чрез председателя на енергийния регулатор Иван Иванов. "Не бързайте", обърна се той към битовите потребители, съветвайки ги да не излизат на свободния пазар на електроенергия. Странна метаморфоза, нали?
Само преди месеци гласовити анализатори, енергийни експерти, че и министър Теменужка Петкова не спираха да обясняват колко ще бъде хубаво, когато най-сетне либерализацията на електроенергийния пазар се случи. Как потребителите, особено битовите, ще се освободят от оковите на омразните им монополисти. Как свободно ще сменят доставчика си на ток, при това колкото пъти си поискат. Как най-после нещата в електроенергетиката ще си дойдат на мястото. Как конкуренцията ще "излекува" пороците.  
Сега изведнъж Иван Иванов "запя" друга песен. Не бързайте, чакайте да се появят стабилни доставчици, четете дребния шрифт в договорите. И  внимавайте, внимавайте, внимавайте!
Колко мило и каква загриженост, защо ли?
Какво не ни казват нито председателят на регулатора, нито министърът?
Например това, че заради дългосрочните договори на "американските" Марици и ВЕИ-централите, пазар в истинския смисъл на думата в страната скоро няма да има. Също и че начинът, по който стартира онова, което чиновниците наричат "пазар", дава огромно предимство на досегашните ни доставчици на ток - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про. Те притежават базите с данни за потреблението ни, знаят динамиката му и могат да балансират с голяма достоверност пиковете и падовете в него. Без тази информация всеки начинаещ търговец на ток е обречен на фалит. Онова, което ни спестяват, е, че свободата на избора ни е само и единствено на кого да плащаме цената на електроенергията. Останалите компоненти от фактурата - мрежови такси и "задължение към обществото" си остават регулирани от държавата и по всяка вероятност ще нарастват и нарастват. Не ни казват, че дори и да си изберем нов доставчик, пак ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про ще отчитат електромерите ни и пак към тях ще се обръщаме в случаи на авария. Не ни казват и че Световната банка още не е донагласила модела за либерализацията на пазара ни. Без него и министърът, и председателят на регулатора са с "вързани ръце". Безпомощни са и зависими, след като поръчаха на чужди експерти да свършат работата на институциите, които те ръководят. Остава им да печелят време, да се правят на загрижени за потребителите и да ни съветват да не бързаме. За бога "братя", кого лъжете?   

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ