25 Април 2024четвъртък19:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Юрий Асланов:

Партията даде на ръководството широк мандат за преговори

Водещата роля на БСП в лявото пространство не може да се оспори, категоричен е членът на ИБ

/ брой: 151

автор:Мария Нинова

visibility 1430

Юрий Асланов е роден през 1951 г. във Варна. Завършил е икономика в София и социология в Москва. Управител е на частната социологическа агенция АФИС. Автор е на няколко десетки научно-изследователски публикации - книги, монографии и студии, както и на повече от хиляда публикации във всекидневния и периодичния печат. Член е на Изпълнителното бюро на БСП.

"ГЕРБ изчакват кандидат на БСП, за да изучат слабите му страни"
"В БСП има желание да се преболедува разцеплението"

- Г-н Асланов, вече са готови резултатите от вътрешнопартийното допитване. От тях става ясно, че масово хората искат БСП да се яви с широка коалиция на президентските избори. Как си обяснявате това?
- Когато става дума за президентски избори, очевидно в партията много добре разбират, не са глупави хора, че БСП няма как самостоятелно да ги спечели. Желанието за широка коалиция е именно за това - в посока да се търси широка подкрепа за левите кандидати. Резултатите събориха няколко мита. Първият е може би най-важният като послание - че БСП е някаква сектантска общност, затворена в себе си, и не желае да се отваря, да общува с други политически субекти. Вторият, че питае непреодолима омраза към субекти, които възникнаха на база на разцеплението, на отделянето от БСП, като АБВ, "Движение 21" и други партии. Като цяло посланието, което изпраща партията към ръководството, е: "Даваме ви максимално широк мандат да преговаряте и да решавате, вие носите отговорността да се представим и да спечелим президентските избори". Това е посланието.
Да започнем първо с високата активност - 72%, даже повече от 72%. Това е нещо, което изненадва и нас. Притеснявахме се дали ще има 50% активност, но тя е много повече. 71% от отговорилите на единия въпрос настояват БСП да търси коалиция с други партии по повод на президентските избори. Само 23% са тези, които са поискали самостоятелно участие на изборите. И оттам нататък предпочитанията за партиите - разбира се, с най-висок резултат са досегашните партньори на БСП в Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, а след това 52% - АБВ, 49% - "Движение 21", 37% - други партии. Някои са дописвали на ръка какво имат предвид, но най-различни патриотични и други формации, даже ВМРО са посочени с 37%. Тоест ръководството вече разполага с достатъчно широк мандат за преговори. Те ще започнат в края на седмицата и началото на следващата на базата на това легитимно изразено мнение на партията.
- Споменахте друг много висок резултат, това е общата активност, над 72%. Според вас това на какво се дължи?
- Дължи се на две неща. Първо, на това, че очевидно партийните членове се отнасят изключително позитивно към инициативата на ръководството да бъдат питани по важни въпроси. Второ, високото участие се дължи на желанието да се покаже на ръководството, че няма как да не се съобразява с мнението на партията оттук нататък. Каквото и да е то, очевидно партията ще настоява и ще следи зорко ръководството да не се отклони от това, което заявява.
- Висок резултат има и за коалиция с АБВ. Това дава ли възможност на формацията на Георги Първанов, така да се каже, да извива ръцете на БСП?
- Не вярвам те да са изпаднали чак в такива заблуди. Едва ли водещата роля на БСП в лявото пространство може да се оспори и не очаквам това дори от АБВ. Разбира се, този висок резултат и за АБВ, и за "Движение 21" подсказва желанието на БСП да преболедува разцеплението. Тя не го е преболедувала, все още го преживява и това обърква много хора. Но от друга страна, резултатът - 84% са посочили сегашния формат на коалицията, подсказва и желанието на партията в предстоящите преговори да се налага и да се заявява водещата роля на БСП. Може би тези разговори, които започват, няма да са толкова леки, но не вярвам да се стигне до извиване на ръце. В смисъла на това посланието има и подтекст, че партията заявява ясното си намерение да гледа на предстоящите президентски избори като на политическа задача и очаква от ръководството да подходи политически към избори и номинация на своя кандидат. Той трябва да е политическо лице, това е заявено в допитването.
- А какъв трябва да е профилът на този политически кандидат?
- Той трябва да е политическо лице с ясен произход в БСП. Лично не очаквам това да бъде оспорено от останалите партии, с които ще се водят разговори за широката коалиция. Възможно е тези разговори да се пренесат на друго ниво, за формулата на участие конкретно, за характера на кампанията и, разбира се, за личността на вицепрезидента, това е възможно, но едва ли някой може да оспори водещата роля на БСП при номинацията на своя кандидат. За мен той трябва да е политическо лице, за да може наистина да се получи една широка анти-ГЕРБ коалиция, защото те са нашият основен противник.
- Стана ясно, че ГЕРБ до последно ще увъртат за техния кандидат. Г-н Цветан Цветанов първо каза, че са готови с президентската двойка, преди дни спомена, че имат няколко варианта. Забавянето на обявяването на кандидатите ще повлияе ли на резултатите?
- Поставяйки се на тяхно място, те имат тежки проблеми. Единият, че наистина в момента фокусът на общественото мнение предоставя по този въпрос инициативата на БСП и малко или много те ще изчакват решението й, за да се нагодят по него. За това ги разбирам. Но имат и втори, по-тежък проблем - наследството на Росен Плевнелиев. Няма как да не се обясняват по тази тема. Те изчакват нашия кандидат, за да изучат добре слабите му страни, за да могат да тласнат кампанията в желаната от тях посока. Ако ние с нашия кандидат не им дадем такъв повод или ясно се обозначим, че ние ще търсим вътрешнополитически дебат от позицията на опозиционна политическа сила срещу управляваща политическа сила, те вероятно ще вземат съответно решение при номинацията на техния кандидат. Тяхното забавяне просто изисква БСП да направи първия ход и ние няма да ги чакаме така или иначе.
- Един месец предизборна кампания достатъчен ли е?
- Не е достатъчен този период, но всъщност тази президентска кампания започна отдавна. Следейки движенията на различни партии, поведението им, странните им причудливи ходове, особено в парламента, свидетелства, че се заявяват отбранителни позиции доста отдавна. Още от края на миналата година след местните избори започнаха тези инициативи и се засилиха в началото на тази, така че на практика кампанията е започнала отдавна. Единствената неизвестна величина в тази кампания са имената на кандидатите и колко ще са те. Но отсега е ясно, че интригата е сведена между двама основни кандидати - на ГЕРБ и на БСП.
- Възможна ли е нова личност, която да се нареди сред основните претенденти за държавен глава?
- Не очаквам на тези избори някой да се появи от нищото и изведнъж да се намеси в основната интрига. Вероятно интригата ще се запази до самите избори, сведена до двете алтернативи.
- Всеки момент се очаква съдът да се произнесе за регистрацията на ДОСТ. Ще има ли интрига ДПС - ДОСТ?
- Трудно ми е да правя прогнози на тази тема, но интрига ще има. Доколкото това също е тежък вътрешнопартиен проблем в ДПС, които до този момент не бяха преживявали сериозно разцепление. Това са в някои случаи бивши приятели и се възприемат като по-силни врагове, когато са се скарали. В известен смисъл БСП е преживявала това състояние и, така да се каже, има тежък горчив опит, а на ДПС се случва за първи път. Аз не знам дали съдът ще регистрира ДОСТ, все пак това е тест за съдебната система, за нейната зрялост, мога да кажа. Но ако ги регистрират, те ще бъдат участници в изборите и със сигурност от другата страна срещу тях ще играе ДПС.
- Резултатите от президентските избори ще бъдат ли предпоставка за предсрочни парламентарни избори?
- Разбира се. Първо, това не е социологическо проучване, което можеш да поставиш под съмнение и да го интерпретираш както ти е удобно, това е реална среда. При всяко едно положение резултатът от изборите или ще утвърди статуквото, или ще създаде предизборна обстановка в страната, ще размести съотношението между политическите сили съществено.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ