Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Коментари

Властта спи

Мая Йовановска

7. Юли 2016 , брой: 152   732   0В страната на абсурдите живеем, ей Богу. В държавата, в която има регламент и за кривите краставици, десетки хора изгоряха със стотици хиляди левове от т.нар популярни каси в Дупница и Сливен, а властта само повдига рамене. Даже не си прави труда да демонстрира някакво съчувствие към ужилените. "Класическа измама", констатира вчера не друг, а шефът на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. И никой закон не можел да предотврати измамите. Най-наглото е, че от позицията, която заема Стоянова, заявява, че няма институция, която да следи дейността на взаимоспомагателните каси. Че направете такъв законов регламент, нали това ви е работата, госпожо Стоянова.
От говорилнята през последните дни обаче се чуват и други разсъждения. Че за да се предотвратят случаи като тези в Дупница и Сливен, законодателството трябва да стане по-ефективно и има накъде да се променя. Посоката била някакъв европейски регламент. За това обаче Стоянова не говори. Беше обяснено още, че популярните каси не подлежат на държавен контрол, но кооперациите, в които могат да бъдат създадени взаимоспомагателни каси, подлежат на регистрация в БНБ. Ха сега, де! Кои е крив и кой - прав? Стоянова ли не е разбрала, другите ли не знаят?
Преди ден депутатът от РБ Петър Славов предположи, че финансовите пирамиди вероятно се завръщат под формата на взаимоспомагателни каси. Дали са взаимоспомагателни или популярни, и дали наистина става въпрос за финансови пирамиди - наименование, което кара много българи да настръхнат, да кажат запознатите. Въпросът е дали наистина кошмарът се завръща. Или, щом закон не ги лови и контрол няма, те изобщо не са си отивали, само са се видоизменили. И са чакали удобния момент. А властта - или спи, или ни обяснява, че няма как да предотврати измамите.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"