28 Март 2024четвъртък10:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нашата къща

/ брой: 153

автор:Мария Нинова

visibility 1542

За периода преди 1989 г. нямам компeтенцията да говоря. Нямам и желанието. Ще оставя тази възможност на експертите и анализаторите. Но едно число винаги ми е правило впечатление. След края на комунизма населението на България е 9 млн. души. Днес има-няма сме 7 млн. Някъде се изпариха 2 млн. българи? Стряскащо, тъжно и потискащо. Но фактите са си факти.
В последно време у нас все се говори как да върнем тези хора. Какво трябва да се направи.
Защо обаче никой не търси обратното решение? Например какво трябва да се случи, че след 25 години да не сме се стопили с още няколко милиона. Новата правителствена стратегия "Визия 2020" предвижда връщането на 30 хиляди български студенти от чужбина. Чудесно. Да си ги върнем, да им намерим скъпо платена работа в чуждестранна компания, докато нашенските студенти продават тук сандвичи във вериги за бързо хранене. Защо първо не се помисли какво да се направи с "материала", с които разполагаме, по думите на Бойко Борисов, пък после да леем сълзи по това, което е извън границите ни?
Младите, избрали да останат тук, са все пренебрегвани. Гледат на тях като на неудачници, чиито родители не са успели да ги пратят в чужбина. За тях не мисли държавата. Не лее сълзи, че не ги взимат на работа и не им плащат високи заплати по най-различни причини. Да си подредим нашата къщичка, пък после сънародниците ни извън пределите на страната може да решат да се върнат. Защото обратната стратегия ще изгони и малкото, което ни е останало.
Тук си позволявам да припомня един цитат от великия български актьор Джоко Росич: "Днес всичко се е юрнало нанякъде. Като ми кажат "Ще ходя в Германия или Швеция", питам "Що?". Отговарят "Щото там е хубаво". Чакайте, бе хора! Там не е било вечно хубаво, направили са си го. Което ще рече "Абе, копелета, дайте да запретнем ръкави и при нас ще стане хубаво".

Летният сезон тръгва с 10-15% по-високи цени

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 58

Цената на яйцата гони световен рекорд

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 58

Париж готов на война с Русия за Одеса

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 58

ВМРО-ДПМНЕ отлага промените в конституцията

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Евросъюзът отстъпва пред фермерите

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 58

Накратко

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 58

Десница по дьо Сад

автор:Александър Симов

visibility 459

/ брой: 58

Обирът на руските активи

автор:Юри Михалков

visibility 510

/ брой: 58

Особена порода

visibility 447

/ брой: 58

Престъпен интерес на ЕС

автор:Юри Михалков

visibility 614

/ брой: 58

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ