19 Април 2024петък00:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Диханието на материята" във "Васка Емануилова"

30 творби от камък, бронз, дърво може да се разгледат до 11 септември

/ брой: 154

автор:Надежда Ушева

visibility 2160

Тази изложба е опит за представяне на връзката материал-художествено произведение в скулптурата. На пръв поглед тази връзка вероятно остава пренебрегната, подценена или незабелязана, но има огромно значение при реализирането на  художествена творба. Различният материал дава на скулптора различни изразни възможности и поставя специфични граници. Чрез съпоставянето на повече или по-малко познати произведения от фонда на СГХГ е потърсен контрастът в пластичните и художествени измерения. С представените творби се акцентира главно върху проблемите при пресъздаването на човешкия образ и фигура.
Изложбата продължава до 11 септември в галерия "Васка Емануилова", филиал на СГХГ. Това е кураторски дебют на младия Любен Домозетски. Той е подбрал скулптури, дело на едни от най-известните имена в българското изкуство като Иван Лазаров, Асен Пейков, Васка Емануилова, Любомир Далчев, Крум Дамянов, Томас Кочев, Вежди Рашидов, Павел Койчев, Димитър Сотиров, Спартак Дерменджиев. Подбрани са 30 творби. Изложбата би могла да включи още голям брой произведения, още повече като се прибавят и формите на съвременното изкуство. Именно поради тази причина избраните работи представят конвенционални, класически, канонизирани материали - камък, бронз, дърво, теракота и др.


Главен акцент в изложбата е семантиката на материала, или казано с други думи - неговото значение и символична натовареност,  предопределени от конотациите с ключови за историята на изкуството периоди и произведения.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ