20 Април 2024събота15:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Войната на половете, или какво жените и мъжете правят по различен начин

Вместо да се вторачваме в поведението на околните, по-добре е да се възхищаваме един на друг и да ценим нашата уникалност

/ брой: 154

автор:Альона Нейкова

visibility 3305

Толкова сме различни! Тази фраза може да чуете както от жените, така и от представителите на силния пол. Наистина не сме еднакви. И това се проявява както в дреболиите, така и по време на по-съществени занимания. Ето и някои разлики, които всеки може да забележи, стига да прояви внимание и търпение.
И така, войната на половете си личи най-вече при:
* Събличането. Представителите на силния пол и половинките им свалят дрехите си по различен начин: мъжете най-често слагат ръцете си на раменете откъм гърба и дърпат тениската, ризата или пуловера за горния им край или за яката; жените пък кръстосват китките си отпред и вдигат дрехите си отдолу, като ги плъзват към главата и така облеклата почти винаги се обръщат наопаки. Причината за това не се свежда до начина, по който са научени да се събличат от малки. Просто обикновено тоалетите на дамите са по-вталени и току-така не могат да бъдат смъкнати, докато при мъжете всичко е по-свободно.
* Показването на ръце. Когато помолите някой мъж да го направи, отворенияте, който няма какво да крие, ще протегне дланите си. Жените пък, незнайно защо, ще акцентират на горната част на китките и пръстите си. Сигурно държат да се похвалят с перфектния си маникюр.
* Хвърлянето на топка. Дамите ще я запокитят отдолу нагоре, непременно с двете ръце. А господата ще я засилят, като първо задържат топката зад главата си.
* Прозяването. В случая представителите на силния пол обикновено затварят устата си с юмрук (ако изобщо се сетят да го направят), а жените - с длан (вероятно защото са по-изящни и изискани).
* Чуването. Нежната половина на човечеството великолепно различава звуци и от по-високите честоти. Мозъкът на жената като че ли е програмиран по всяко време да реагира на детски плач, колкото и незабележим или отдалечен да е той. Обаче повечето мъже през нощта нищо не чуват и спят непробудно. Ако някъде мяучи коте, най-напред ще бъде привлечено вниманието на дамите. Господата пък по-добре могат да определят посоката на звука и перфектно се ориентират в пространството.
* Седенето. Жените го правят с прибрани колене или просто като държат бедрата си успоредно едно на друго. Типично за дамите е да кръстосват краката или да ги усукват на нивото на прасците. Мъжете предпочитат да седят с широко раздалечени колене. Тези разлики отчасти са обясними с начина на обличането на двата пола: ако момиче с къса пола изведнъж се отпусне и отвори краката си, ще си осигури всеобщо нездраво внимание. А корените на позата при господата отвеждат до праисторически времена, когато мъжкият демонстрира превъзходството си сред глутницата.
* Разпознаването на ляво и дясно. Представителите на силния пол никога не ги бъркат, понеже боравят или с едното, или с другото полукълбо. Но ако помолите жените да ви подадат определен предмет с дясната ръка, не очаквайте от повечето мигновена реакция. Дамите или ще погледнат къде се намира халката им, или ще се опитат да се сетят с коя ръка се здрависват или пишат, за да изпълнят задачата вярно. Именно затова по цял свят мъжете се ядосват на жените си, накарали ги да завият с колата наляво, имайки предвид всъщност другото ляво, пардон, дясно.
* Виждането на определени предмети. Очите на господата обикновено са сравними с бинокъл. Те виждат далеч пред себе си, но притежават т.нар. тунелно зрение, присъщо на ловците, умеещи безпогрешно да забелязват и проследяват плячката. Жените пък виждат добре цялото пространство край тях. Те имат по-развито периферно зрение, за да контролират децата и навреме да забелязват опасността. Затова мъжете понякога си мислят, че половинките им се шегуват с тях, като им крият ризите, чорапите или ключовете от колата. А всъщност всичко е на мястото си, просто господата понякога не могат да го видят. За следния диалог може да се сети почти всяка майка или съпруга:
Той: Къде е шунката (бирата, кетчупът и т.н.)?
Тя: В хладилника.
Той: Нали сега я търся в хладилника и тук няма никаква шунка!
Тя: Там е, сложих я на втория рафт преди 10 минути.
Той: Сигурно си я сложила някъде на друго място, защото със сигурност няма никаква шунка на втория рафт, както и на който и да било друг!
След тези думи тя лекичко го избутва от вратата на отворения хладилник и като факир вади от втория рафт шунката...
Тази немаловажна особеност в зрението има и по-значими последици. Статистиката на застрахователните компании сочи, че в сравнение с мъжете жените шофьори по-рядко се удрят странично по време на пътнотранспортни произшествия. Много по-голяма е вероятността дамата зад волана да закачи странично някоя кола или друг предмет при успоредното паркиране, понеже при нежния пол е слабо развито усещането за пространствено ориентиране.
* Разчитането на чувствата. Жените като че ли мигновено успяват да разкодират всички словесни, визуални и т.н. сигнали. Щом представителка на нежния пол влезе в стая с непознати, най-напред започва да ги наблюдава и може бързо и безпогрешно да определи кой от тях е скаран, кои се обичат и как се чувстват останалите. Когато в залата се озове някой мъж, той първо я сканира, отбелязвайки наум къде има вход и изход, търси познати лица и маркира физиономиите на потенциалните врагове. Начинът му на мислене, подчинен на логиката, непременно ще го накара да види някоя пукнатина на прозореца или изгоряла втора крушка в полилея, която трябва да се смени. Няма да пропусне и скърцащите панти на вратата в банята в дома на приятелско семейство, но не ще забележи, че жената до него се цупи. Докато самата тя не му обясни защо. И не бива нито един представител на силния пол да се доверява на едва чутото "Не ти се сърдя", защото със сигурност е точно обратното.
* Справянето със задачите. Мъжът е способен в даден отрязък от време да се концентрира само върху едно нещо. Ако го заговорите, докато се бръсне, много е вероятно да се пореже, защото ще се разсее за миг. Жената може наведнъж да върши няколко работи: да готви, да пуска пералнята, да говори по телефона, да чисти и т.н. Причините за това са отново в различната структура на мозъка и исторически наложените социални роли. Ако мъжът по време на лов се загледа по някое дърво, семейството му ще остане гладно. Остави ли се жената само да бере ягоди, може да изгуби децата си.
* Преодоляването на проблемите. Когато пред някоя дама изникне препятствие, тя обсъжда създалото се положение с майка си, с приятелките, със случайна непозната в рейса, с продавачка в магазина. Пише в дневника си, праща есемеси, поства статуси в социалните мрежи. Колкото повече обсъжда ситуацията, толкова по-леко се чувства. Проблемът, споделен с други хора, като че ли става не толкова значим и стряскащ. Докато мъжът реагира по коренно различен начин. Пуска си телевизора, гледа в екрана и през по-голяма част от времето просто мълчи. Необходимо му е да се абстрахира от неприятностите, именно така успява да се освободи от стреса. А когато напрежението намалее, мъжът започва да търси изход от капана на случилото се. Проблемите си решава абсолютно самостоятелно, не търпи съвети и отказва всякаква помощ.
Въпреки всички споменати различия между дамите и господата (а списъкът далеч не е изчерпателен!), нека все пак не превръщаме отношенията между половете във война, породена от неразбирателства, заради чисто "технически" причини. По-добре е да се възхищаваме един на друг и да ценим нашата уникалност.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ