Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Коментари

Въпреки нея

Мая Йовановска

9. Юли 2016 , брой: 154   698   0"Сянката" по морето стига до скандалните 50 лв. В рамките на около 2 седмици Офицерският плаж във Варна беше затворен, после отворен и отново затворен. Заради замърсяване на водата с ешерихия коли, която направо "беси" имиджа на туризма ни. Като за начало на сезона в Слънчев бряг мутри се пукаха. След като миналата година полицията си направи труда в жегите и махна ограда, която спираше достъпа до плажа Силистар, сега се оказа, че за достъп до него искат 5 лв.
На бизнеса не му достигат квалифицирани работници, та затова положението щяло да се спасява с "внос" от Молдова, Украйна, Грузия, Армения, Сърбия и Македония, обясни Николина Ангелкова, която работи министър на туризма. Това можело да стане още през август. Само дето тогава вече се вижда краят на сезона.
От няколко дни Ангелкова ни залива с бомбастични цифри. Ръстът на руските туристи бил 30%. Чудо невиждано! След спада през миналата година нормално е ръстът през т.г. да е голям, нали? Четат се някакви статистически данни както дяволът - евангелието, отчитат се ръстове, както й е удобно на Ангелкова. Вчера тя съобщи за впечатляващ ръст от 9,2% на японските туристи. Японският пазар обаче е напълно незначителен за нашия туризъм. Тази година браншът чака над 10 млн. туристи само по морето, а с "големия" ръст японците, дошли у нас, са ударили 3782 души. Така е и с индийците, и с всякакви други "екзотични" за родния пазар туристи, за привличането, на които обаче министърката "бачка" усилено.
Дано се повтори парадоксът от миналата година, когато въпреки липсата на адекватни усилия от страна на държавата и конкретно на министъра, туризмът отчете нелош сезон. Независимо дали ние го харесваме, той е търсен. Колкото до парадоксите, наскоро с изумление научихме, че Ангелкова е получила награда в Черна гора за "най-голям принос за развитието на туризма на Балканите". Дали не са повярвали на думите й, че българският морски туризъм е по-добър от гръцкия?

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"