29 Март 2024петък16:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Арх. Георги Стоилов:

Бузлуджа е паметник на една идея

Монументът или трябва да се възстанови така, както е бил, или да се превърне в пантеон на великите българи, казва известният архитект

/ брой: 155

автор:Ева Костова

visibility 138

Георги Стоилов е роден на 3 април 1929 г. в село Кондофрей, Радомирско. На 15-годишна възраст е партизанин в Трънския партизански отряд (1944). Участва във войната срещу Германия. След войната завършва Втора мъжка гимназия и специалност архитектура в Московския архитектурен институт (1954). Специализира градоустройство в Париж. Член на ЦК на БКП, от 1973 до 1979 г. завежда отдел в ЦК на БКП. По негови проекти са строени хотел "Рила", сградата на БНР, хотел "Орбита", култовият "Интернационал" и още много известни хотели на морето, Националният център за въздушен контрол, резидентски комплекс в Дубна, Русия. Автор е и на многобройни архитектурно-скулптурни паметници - "Бузлуджа", "Беклемето" и пантеона "Гургулят". Кмет е на София през 1967-1971 г., бил е и министър на архитектурата и благоустройството. Председател на Международния съюз на архитектите (1985-1987).
Почетен гражданин на София, носител на орден "Стара планина" I степен "за особено големи заслуги в архитектурата". Президент е на Международната академия на архитектурата от основаването й през 1987 г. до момента.


"На новата архитектура няма какво да й се гледа"


- Архитект Стоилов, написали сте гневно писмо на премиера Бойко Борисов. По какъв повод - заради цялостната му политика като човек начело на управлението на държавата или за нещо конкретно?
- Конкретно за Бузлуджа, защото той, според в. "Труд", е дал указание на археолога Николай Овчаров да възстановява паметника. И проф. Овчаров казва: "Аз получих указание от премиера да го възстановявам и ще го възстановявам." След което се проведе едно съвещание при Вежди Рашидов. Вежди заяви: "Аз имам работа, напускам ви. Сега оставям моя съветник Николай Овчаров, той ще води заседанието." Изказваха се разни хора. Една кметица на град Казанлък наострено заявяваше: "Защо досега арх. Стоилов мълчи и не го възстановява". А след дискусията каза друго: "Бузлуджа не може да се възстанови, защото не е готов." Не можеш да я разбереш какво иска да каже. Съвещанието завърши с това, че всеки си каза думата. Въпросът е, че т. нар. кандидати да възстановяват Бузлуджа се отказаха и остана естествено това, което е истината. Във в. "Златна есен" Вежди Рашидов е дал интервю, в което заявява: "Да не се бърка в Бузлуджа, Георги Стоилов е жив", това е заглавието. "Вежди Рашидов уважи авторските права на големия архитект" и т.н., и т.н. Една млада архитектка решила да вземе някакви пари, обаче това не може да стане, Георги Стоилов е авторът и той трябва да бъде уважаван.
- И сега питаме Георги Стоилов като ръководител на екип, какво ще се прави с Бузлуджа?
- Какво аз правя? Първо подадох декларация до министъра на културата да определи Бузлуджа какво е. Защото в момента тя виси във въздуха. Никой не знае какво е - дали е паметник, дали е гостилница, дали кой знае какво. И чакам, месец   срок има министърът на културата да определи статута на Бузлуджа. След като го определи, вече ще поискаме държавата да осигури пари, които да се дадат, за да се възстановява. Тогава идва ред на строителите, които имат съвременни начини на възстановяване, на укрепване на бетона, на металите и всичко останало. Но там са похабени много ценни мозайки. Всички мозайки, които са вътре, са изпотрошени, белите мрамори са изпотрошени, декоративният таван, който е величествен, и той е изпотрошен и зее една огромна дупка, което означава, че дъжд и сняг го похабяват.
- Откъде ще започнете най-напред възстановяването?
- Първо, трябва да се направи точна снимка на състоянието, точен чертеж. Има Институт за паметниците, който трябва да направи тази снимка, той е към Министерството на културата, и да ни я даде. Аз потърсих оригиналните чертежи, които би трябвало да бъдат в Стара Загора - няма ги. Би трябвало да бъдат в Министерството на териториалното устройство - и там ги няма. Министерството на културата - и там ги няма. Тоест някой ги е похабил, така че за съжаление нямаме оригиналните чертежи, ще трябва да се направят нови и върху тях да се възстанови това, което е било. Въпросът е кой ще бъде собственик на този монумент. Ако е БСП, БСП ще определи неговото съдържание. Ако е държавата, МК ще определи неговото съдържание и ще ни каже какво да правим. Това е.
- Някои допускат да се превърне в хотел...
- Това са големи глупости. Една зала, която е 60 метра в диаметър и няма нито една колона вътре, как да наредите 600 души да спят в тази зала. Това е тъпотия.
- Освен да си остане паметник на културата.
- Естествено, паметник на културата или трябва да се възстанови така, както е бил, което е най-правилното, или да се превърне в пантеон на великите българи - хан Кубрат, хан Аспарух, хан Крум, цар Борис, Кирил и Методи, Симеон Велики, Асен и Петър...
- А допускате ли възможност някой до го разруши?
- Е, как ще го разрушат, как ще го разрушат?
- Както правят често някои управници и както стана с мавзолея на Георги Димитров.
- А, не може. Навремето можеше, защото тайно Иван Костов е изпратил бандити да рушат мавзолея. Но паметника на Бузлуджа не е на отделен човек, а е паметник на една идея. Това е невъзможно.
И затова цяла Европа го гледа. Идват всеки ден по 100 души европейци да го гледат. И даже плащат по 50 лв. за такси от Габрово да ги закара до Бузлуджа. Всеки ден. Не може паметници, които са ценни като архитектура, та даже и да не са чак такива шедьоври, да се рушат. Вземете Париж, вземете Лондон, вземете Италия. Италия цялата е стара, ренесанс, но сградите си стоят и идват  туристи, за да гледат старата архитектура. Е, хубаво, дайте да изчистим старата архитектура и какво ще остане, новата е боклук.
- Това щях да ви питам. Как гледате на новата архитектура?
- Какво да гледам на новата архитектура? На новата архитектура няма какво да се гледа. Рядко може някои да се открои, изключвам моята работа, изключвам 5-6 големи български архитекти, но останалото е трагично.
- Е да, но както виждате, позволено е да се създава такава архитектура.
- Какво да правиш, нали трябва да ядат хората хляб и те се подчиняват на изискванията на инвеститора, който строи, той казва това направи, онова го направи. Освен това, не виждам и нашите по-млади архитекти да са чак толкова талантливи. Има между тях талантливи, но не всички са...
- Добре де, къде е ролята на държавата, контрола, регулацията?
- Не знам къде е. Първо, навремето имаше Министерство на архитектурата и благоустройството.
- Вие сте били министър.
- Бях и кмет на София. И се отговаряше за качеството на архитектурата. Сега всеки град, всяко градче и всяко село е самостоятелно. Кметът на града, кметът на селото решава и строи, това е.
- Събирахте тук световноизвестни архитекти на световни биеналета по архитектура.
- Не само това, аз продължавам да ги събирам, защото аз съм президент на Международната академия по архитектура към ООН.
- Имена идваха тук.
- И сега идват и ще идват, те са 83-а академици, разбира се, те са вече стари, всички са стари, защото младите, не може млад човек да го направиш академик. На всеки 3 години ние имаме асамблея и тези хора идват.
- А чакате ли международна помощ за възстановяването на Бузлуджа?
- Би трябвало, ако не дадат български пари, 7-8 млн. ще струва възстановяването. Като строяхме паметника, струваше 14 млн. лв. Сега бетонът е здрав, не трябва да се възстановява, но всички мозайки, скулптури, украшения трябва да се възстановят.
- Вие казвате в един разговор, че "днес свободата е да се граби", и "алчността изяде България".
- Свободата? Каква свобода, бе? За каква свобода? Няма свобода. Свободата няма свобода. Свободата не съществува. Свободата е кой каквото смята за полезно, го граби и това е.
- Тоест, алчността наистина изяде България, така ли?
- Ами така е. Има, разбира се, все още съвест в много от архитектите, но те са подчинени на стопанина, стопанинът командва и това е, каквото той им нареди.
- Не, ние не говорим само за архитектите, говорим въобще за обстановката днес у нас.
- А обстановката въобще е трагична. Ами аз ли ще определям каква е обстановката. Има икономисти, има политици, има юристи, има държавници, които всеки ден говорят, че България пропада. Ами така е, пропада. И аз я виждам, че пропада. Какво да я правим? Сега не знам, след като Великобритания напуска ЕС, дано се стреснат и го отремонтират този ЕС, той да стане свестен, защото сега са едни бюрократи. Дано го отремонтират и да стане държава, но дали ще стане свестна държава или отново ще бъде същата история, не мога да ви кажа.
- Тоест да станем ние свестна държава покрай ремонта на ЕС?
- Абе, ние бяхме държава, обаче я разтуриха. Какво да правиш? Сега има 320 партии в България, всеки прави партия и всеки командва. Това са тъпотии, тъпотии невиждани.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ