Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Няколко думи

Свинско със зеле

Мая Йовановска

11. Юли 2016 , брой: 155   866   0Всеки в тая държава си "чете" статистиката както му е угодно, ей. Организацията "Индъстри уоч" ни съобщи вчера, че финансовото богатство на домакинствата се е утроило за 10 години. Нанизани така, думите в изречението звучат като добра новина - сякаш всички ние сме забогатели. За някои богопомазани това е така, но за повечето - изобщо не е вярно.
Членуваната дума "домакинствата" е доста неточно "употребена" и си е направо внушение. Не се съмнявам в числата, но от "Индъстри уоч" са "пропуснали" да изяснят, че имат предвид не всички домакинства в страната, а само тези, дето изобщо успяват да спестяват. Колко спестяват ли?
Поредно проучване показа, че 70% от българските граждани изобщо не слагат пари в банка. Нататък - по данни на БНБ 70% от всички, дето изобщо имат депозити, държат там под 1000 лв. Та според "уоч"-а след утрояването през тези 10 г. спестените пари в банките са стигнали 65 млрд. лв. Внушението се разбива съвсем на пух и прах, ако кажем, че 50% от общата сума са концентрирани в сметките на едни "сладки" 1,8% от всички депозити.
Ами тя работата излезе... Повечето хрупат зеле, малкото "избрани" оплюскват мръвките, но всички средно аритметично ядем свинско със зеле.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"