Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Ноември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Няколко думи

Свинско със зеле

Мая Йовановска

11. Юли 2016 , брой: 155   775   0Всеки в тая държава си "чете" статистиката както му е угодно, ей. Организацията "Индъстри уоч" ни съобщи вчера, че финансовото богатство на домакинствата се е утроило за 10 години. Нанизани така, думите в изречението звучат като добра новина - сякаш всички ние сме забогатели. За някои богопомазани това е така, но за повечето - изобщо не е вярно.
Членуваната дума "домакинствата" е доста неточно "употребена" и си е направо внушение. Не се съмнявам в числата, но от "Индъстри уоч" са "пропуснали" да изяснят, че имат предвид не всички домакинства в страната, а само тези, дето изобщо успяват да спестяват. Колко спестяват ли?
Поредно проучване показа, че 70% от българските граждани изобщо не слагат пари в банка. Нататък - по данни на БНБ 70% от всички, дето изобщо имат депозити, държат там под 1000 лв. Та според "уоч"-а след утрояването през тези 10 г. спестените пари в банките са стигнали 65 млрд. лв. Внушението се разбива съвсем на пух и прах, ако кажем, че 50% от общата сума са концентрирани в сметките на едни "сладки" 1,8% от всички депозити.
Ами тя работата излезе... Повечето хрупат зеле, малкото "избрани" оплюскват мръвките, но всички средно аритметично ядем свинско със зеле.

 

 

Няколко думи

  • 23. Ноември 2017 230
    177
    0

    Цяла година бездействие за опасните язовири! Преди това още една, и още една и още... Така се изтъркаляха 6 години от потопа в Бисер, бедствието в Мизия, в "Аспарухово", край Бургас.
    Държавата пръсна милиони, за да проверява язовири, да описва, разпределя собственост, прошнурова. Начетохме се на дълги списъци, на стряскащи констатации, на неизпълнени предписания за...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"