25 Април 2024четвъртък10:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Доц. Дарина Григорова:

Натовската реторика е антируска на границата на разума

Най-достойно е София да стане зона за примирие между НАТО и Русия, смята историчката от СУ

/ брой: 156

автор:Светла Василева

visibility 233

- Доц. Григорова, смятате ли, че след срещата във Варшава, НАТО втвърдява позицията си спрямо Русия?
- Варшавската среща на НАТО е поредната стъпка в изграждането на геополитическа военна източноевропейска инфраструктура по границата на Русия като санитарен кордон с готовност за плацдарм според ситуацията.
Не забравяйте, че още през 2014 г. Виктория Нюланд обяви шест прифронтови държави (frontline states) в обсега на специалните американски интереси: България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония. Към тях е и фронтовата (поради тлеещата гражданска война) Украйна.
Фронтовата линия не е мирно понятие, това е демаркационна черта, която трасира военен конфликт, било то "хибриден" (тази вече изтощена дума за "скрит, коварен враг, дебнещ отвсякъде") или локален (като т.нар. "сива зона" в Донбас на границата на непризнатите републики и Киев, която всеки ден взема граждански жертви от "случаен" огън).
Фронтът има ясни врагове, тук натовската реторика е антируска на границата на разума, но не остава само словесна, вече се въвеждат многонационални батальони в трите балтийски държави и Полша. Впрочем за първи път немски военен ботуш (макар и на ротационен принцип) ще стъпи по тези земи след 1945 г. Това не може да се преглътне от Русия като уж поредната истерия в полза на военния бюджет на бюрократизираните натовски чиновници, става дума за реална милитаризация по руската граница. На дипломатическия език на американския посланик в Москва Джон Тефт това е пример на "неизменната сила на трансатлантическите връзки, на които е построен НАТО в евроатлантическия регион". Въпросът е къде са границите на евроатлантическото и защо вече опират до Русия с постъпателна милитаризация на съседите й? 
Фронтовият кордон вече е факт макар и от слаби държавици със силни амбиции особено Полша с възродените мечти за intermarium (междуморие) от времето на Йозеф Пилсудски. Още след разпадането на СССР през 1992 г. Полша активизира този геополитическа проект като официална концепция, а през 1994 г. в Киев е сключена политическа партийна лига на "междуморието" (между Балтийско, Черно, Егейско и Адриатическо море) от Полша, Украйна, трите балтийски държави и Беларус. В момента Беларус е липсващата брънка в източноевропейското звено на натовския фронт и затова е обект на ухажване плюс изчакване на приемника на Лукашенко. Периодичното изплуване на полската лидерска утопия за европейска конфедерация от източноевропейски държави с център Варшава е удобен лост за въздействие върху полските политици, особено активни и със солидно лоби и в НАТО, и в САЩ.
- Реална ли е опасността от война?
- Когато се концентрират военни сили по границата на държава, обявена от същите тези сили за "агресор", "заплаха" и "партньор" едновременно (нещо като "опозиция на власт"), избухването на локална военна криза в невралгична точка от типа на Приднестровието или Донбас, или дори Крим, е възможно. Директно няма да е сблъсък на големите, защото Русия е ядрена държава, но вече имаше прецедент да се действа "прокси" и чрез амбициите на слабонервни провинциални политици като Саакашвили, които могат да започнат конфликт (спомнете си грузинско-осетинско-руския конфликт през август 2008 г.).
- Къде е България във всичко това?
- България е в шизофренията на "демилитаризирана зона на Черно море" с активно военизиране от наша страна на същото това море. Най-разумно и достойно би било да заимстваме ролята на Беларус в руско-украинския конфликт с минската площадка (макар и тромаво ефективна, но поне мирна) и София да стане зона за примирение между НАТО и Русия още повече след завръщането на Ердоган (нашият южен партньор, комшия и съжител) в руската приятелска прегръдка.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 819

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 745

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 638

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 747

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ