19 Април 2024петък03:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Живот с цитати от прехода

/ брой: 157

автор:Лозан Такев

visibility 1614

Цитати препълниха съдържанието на живота ни в последния четвърт век. И то само какви цитати! "Всички сме братовчеди!", "Един хубав ден за българската демокрация!", "Дайте ми осемстотин дни и ще ви оправя!?", "Като му дойде времето!","Да затваряме седянката!", "Аз съм прост и вие сте прости и затова се разбираме!"... И така нататък, и така нататък.
Цитат след цитат, мандат след мандат се търкалят в годинките. А не ви ли е правило впечатление, че както и каквото говорим, така и живеем! Вижте сами!
  В тая страна май всички сме братовчеди. Изрече го Мавъра. И братовчедите се уредиха, живяха, приватизираха, разпродаваха и препродаваха, а то и имаше какво да продават и разпродават за по един долар, за по един български лев... И леви, и десни пълнеха гуши, назначаваха ги за милионери и станаха бедняци-милионери. Като на кино. Като на индийско кино! Само че филмът този път бе балкански, български. И тоя филм вече сме го гледали до припадане!
  После се пръкна новото слово: "Днес е един хубав ден за българската демокрация!" И действително. Беше хубав ден за един български демократ. Един треторазреден литератор стана и партиен лидер, че и председател на Народното събрание в началото на прехода, че и посланик, че и продължава да определя общественото мнение в една телевизия все още. За Александър Йорданов явно "единият хубав ден за българската демокрация" още не е приключил.
Нали ви казах, че както и каквото говорим, така и живеем...
Дори монарх пое републиката! Поиска само 800 дни, да ни оправи. И зачакахме, като му дойде времето, да се оправи той самият, да си върне резиденции, гори, имоти, слава... Е, не стана ли така? И още как! Помня още как сестра му даваше интервю през прехода и по повод премиерството на Симеон Сакскобургготски, изрече: "Сега брат ми си е намерил много хубава работа!" Ставаше дума за поста министър-председател на Република България, уважаеми поданици и господа!
Двама мастити демократи "затвориха седянката" с учителите, а проблемите на учителите и сега продължават, минават през учителски събор и през цирковата арена "Армеец". С ръкопляскания и празни голи обещания. С опровержения и словоблудстване край кола и пилона на демокрацията.
Ами прословутото "Ние ги хващаме, те ги пускат..." Не е ли и сега така? Кои са хванати и кои са пуснати? И не са ли едни и същи подлозите в изреченията!
А да не говорим за цитата, останал бисер във времето: "Аз съм прост и вие сте прости, затова и се разбираме!" Затова се и преизбираме и тъпчем на място на плаца на демокрацията толкова години вече. И физкултурници, и огнеборци водят бащината дружина в почти разпадащия се вече Европейски съюз. С референдуми без рефери и без референдуми с рефери. А животът с цитати си тече край нас, но за цитатите пенсия няма...
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ