29 Март 2024петък16:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За едно реакторче

/ брой: 158

автор:Валентин Георгиев

visibility 88

Поредната азиатска командировка на Борисов и министрите му, този път в Иран, май отново ще се окаже ялова по отношение на главната си цел - да се намери купувач за оборудването на замразената АЕЦ "Белене". Техеран може дипломатично и да "проявява интерес", както шумно бе огласено по ведомствените медии, но това съвсем не значи, че България на Бойко ще се превърне в износител на ядрени реактори. Защото се оказва, поне така твърдят специалистите в тази сфера, че никъде в света в момента няма нито специална площадка, нито проект, подходящи за този тип оборудване. Да не говорим, че за евентуална сделка, каквато се привижда на управляващите, е нужна и санкцията на трета страна - Русия, а както изглежда, си правят сметките без кръчмар. Вкл. това се отнася и за идеята на Делян Добрев за 100% приватизация, ако се яви някой балама - чужд инвеститор.
Обратно - страната ни притежава и площадка, и всичко необходимо за втора атомна, така че няма по-логичен и разумен вариант от рестарт на проекта. Още повече, че яко сме се нахендрили с 620 до 800 млн. евро глоба от решението на арбитража в Женева плюс куп "екстри" към нея - 70 млн. евро за хонорари на адвокати, 70 млн. евро непризнати претенции на НЕК, както и 167 хил. евро лихви на ден.
 При тази "цъфнала" картинка очевидно изборът на Борисов и хората му няма кой знае какви алтернативи. Надменното "дайте ми един месец и ще видите" или "вижте ни колко сме активни" е преливане от пусто в празно. Ако в ГЕРБ все още е останал малко умствен багаж, най-добре да запретват ръкави и да свалят час по-скоро мораториума за строежа на централата. Ето, за целта имат и помощта на БСП, която вече избърза да си предложи услугите като бонус.
Има, разбира се, и трети вариант - да тупкаме топката, докато затъваме повече, в чест на "хибридна" евроатлантическа лоялност. За егото на разни Плевнелиевци и пишман реформатори и за кефа на посолството от "Козяк". Само че не Русия е потърпевша от подобно глупаво поведение, а България.       

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ