Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Коментари

"Случайна" грешка

Мая Йовановска

15. Юли 2016 , брой: 159   746   0Приватизация и концесия у нас са мръсни думи. Не че по принцип има нещо лошо в стопанисването или продажбата на държавни фирми на частни инвеститори, но начинът, по който това се случваше у нас през всичките години на все още незавършилия преход, кара много хора да поклащат неодобрително глави и да цъкат със съжаление. Нещата не просто не се правеха по най-добрия начин, напротив - всичко стана на гърба на народа и за негова сметка. Различни "инвеститори" натрупаха пари и дивиденти. Това, разбира се, няма как да се случи без съдействие от властта. Криворазбраната власт, която последното, дето й идва наум, е да работи за някакъв национален интерес. Дори и малък.
Синдикатите на Летище София, което управляващите ще дават на концесия, са си направили труда да пресметнат, че държавата много повече ще изгуби от частното стопанисване, вместо да спечели. Както би трябвало да бъде. Вчера профсъюзите оповестиха, че загубата ще е за 2,7 млрд. лв. Защото държавата би спечелила много повече, ако сама си стопанисва летището. Изпратили са си разчетите на Борисов и Московски и чакат реакции, иначе готвят протести и блокиране на аеропорта.
С извинение към синдикатите, ама дали наистина вярват, че има някаква случайно допусната грешка в сметките на властта? Сигурно съвсем "услужливо" са направени и последните инвестиции за 800 млн. лв. Дето се вика, някой на тепсия всичко ще получи и на много "добра" цена.
На този фон все по-нелепо изглежда обвързването на оздравяването на БДЖ с приходите от концесията на летището. Железопътният превозвач играе явно ролята на параван, на "хитро" оправдание за пред обществото защо властта дава летището. Пък когато разберем кой взема концесията - целият пъзел ще се нареди напълно.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"